Rīta Panorāma

Covid-19 neatkāpjas. Saruna ar Juriju Perevoščikovu

Rīta Panorāma

ASV aizvada vēsturiskas dienas. Saruna ar LTV ārzemju ziņu redaktori Inu Strazdiņu

Režisors Viesturs Kairišs sāk filmēt spēlfilmu par barikādēm "Janvāris"

Mēs varam cīnīties. Ieskats Kairiša topošās filmas «Janvāris» uzņemšanas laukumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Barikāžu trīsdesmitgades nedēļā režisors Viesturs Kairišs sācis filmēt spēlfilmu par barikādēm – «Janvāris». Stāsts caur astoņpadsmitgadīga jaunieša acīm vēstīs par pasauli, kura ir sabrukusi, un nav saprotams, ko gaidīt nākotnē. Personīgā brīvība, cita starpā, ir tikpat svarīga kā valsts brīvība.

Režisors Viesturs Kairišs kaismīgi pētījis barikāžu laika materiālus – tā bija cīņa par brīvību, ar milzu enerģiju piestrāvota, viņš atzina:

“Barikādes ir tā lieta, ar ko mūsu tauta var tiešām lepoties. Tas ir tāds nozīmīgs brīdis, kad mēs pierādījām, ka mēs varam par kaut ko cīnīties un varam cīnīties visradikālākajā veidā.”

Filmas “Janvāris” galvenais varonis ir 18 gadus vecais Jazis. Viņam 1991. gada ziema Rīgā ir dzīves lielais pavērsiens. Galveno lomu atveido Kārlis Arnolds Avots: “Man kā jaunam cilvēkam visinteresantākais bija tie dramatiskākie notikumi – tie ievainotie, tie cilvēki, kuri gāja bojā, tie upuri.”

Varonis iemieso arī Viestura Kairiša dzīvi un vēlmi kļūt par režisoru. Padomju laikā tas bija nereāls sapnis. Režisoram barikāžu laikā bija 19 gadi, viņš šo stāstu esot gribējis izstāstīt jau sen:

“Tas sapnis par kino un šī nesaprotamība par laiku bija divi tādi lieli elementi, kas sadarbojās. Jāsaprot, ka tajā laikā viss bruka. Ideja par režiju bija kaut kas pilnīgi vājprātīgs.”

Jaža pirmo patieso mīlestību Annu filmā atveidos aktrise Alise Danovska. Viņa atzina, ka ir interesanti pētīt vēsturi un skatīties, kā notikumi mainās šodien.

Režisors filmai atradis interesantu vizuālo piegājienu – filma taps ar dažādām kamerām. “Šis varonis nomaina 8mm kameru, tāda avangarda kino veidošanu, uz VHS un dodas vienkārši uz barikādēm filmēt, ko redz, piefiksēt šo laiku ar jauna cilvēka acīm,” pastāstīja Viesturs Kairišs.

Filmas galvenais operators ir no Polijas – Voicehs Starons, māksliniece ir Ieva Jurjāne. Filmu producē "Mistrus Media" – Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Filmas veidotāji cer, ka pie skatītājiem filma “Janvāris” nonāks nākamā gada janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti