Kultūras rondo

Valoda, literārais mantojums un atgriešanās Latvijā. Saruna ar Lalitu Muižnieci

Kultūras rondo

Sazināmies ar "Zelta ābeles" laureātu - mākslinieku Armandu Zelču

Fotogrāmatā "Vai tu mani pamanīji?" kameras tver patiesu mūslaiku jaunieša portretu

Mēs neesam tikai slikti un destruktīvi. Fotogrāmatā apkopoti mūslaiku jauniešu portreti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mūsdienu kultūras centrs “Kultkom”, kura plašāk zināmais devums ir žurnāls “Foto Kvartāls”, nu izdevis fotogrāmatu "Did You Notice Me?". Tajā aplūkojami mūsdienu jauniešu portreti, kas noteikti kalpos par šī perioda liecību tālākā nākotnē. Lai gan sākotnēji grāmata netika iecerēta kā sociāls projekts, tā jauniešiem var sniegt kopības sajūtu, savukārt pārējiem kalpot par pamudinājumu būt iekļaujošākiem, saprotošākiem.  

"Jaunība ir dzīves periods, kuru visspilgtāk apzīmogo identitātes tapšana. Identitāte nerodas pēc instrukcijas, tā top šausmās, spriedzē un neskaidrībā. Tās veidošanās ir sadursme starp radošumu un sociāli iestrādātām, visuresošām dzīves formām, tēliem un lomām," fotogāmatas "Did You Notice Me?" ("Vai tu mani pamanīji?") ievadā raksta filozofs Toms Babincevs. 

Piecu fotogrāfu objektīvi iemūžinājuši piecu jauniešu sadzīvi – vīns, kaili pleci, pilsētas tumsa aiz dažādu dzīvokļu logiem, īstas un neīstas asinis, lūpas, zobi un viss atkārtojas vēlreiz no jauna. Juteklisku bohēmu nomaina bezspēcīga saļimšana ne visai tīros un saviņķelētos palagos. Tādos guļ viens no fotogrāmatas varoņiem – 23 gadus vecais metālapstrādes darbinieks Gunārs, kuru saista mūzika un kura radošās izpausmes stiepjas no komiskas pozēšanas policistu ielokā līdz sagrieztiem augšdelmiem. Notikumu ierāmējumu papildina ne viena vien alkohola pudele, un viss kopumā izveido tā dēvēto “straglu”, proti, grūtības, kuras ir nevis epizodiskas, bet pastāvīgas.

“Mēs neesam tikai slikti, tikai ļauni vai tikai destruktīvi. Mums ir arī citas puses, tostarp manā varonī Gunārā. Kad mēs kopā pavadījām laiku, runājām par dzīvi, atklājās arī šī cilvēka maigā, romantiskā daļa,” par pieredzi, sastrādājoties ar savu modeli Gunāru, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras rondo” stāsta fotogrāfe Elīna Semane.

Sadarbību ar fotogrāfi Gunārs atminas ar prieku, un šo īpašo pieredzi viņš būtu gatavs atkārtot: “Projekts bija diezgan forša lieta. Cilvēks no Mākslas akadēmijas [..] tā vietā, lai fotografētu kaut kādus kokus un gaidītu, kad saule pareizi pa lapām “iesit”, vakarā [saka] kaut ko tamlīdzīgu: “Vecīt, vienkārši iztrakojies. Es gribu redzēt, kā izskatās tie jaunieši, kas neliek tiesības tagad.”” Jaunietis piebilst, ka līdz šim nav saticis nevienu cilvēku, kas spētu atbildēt, kā pareizi jādzīvo, un tas viņu mudinājis nodoties meklējumiem. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Taujāta, vai fotogrāmatas projektu redz arī kā sociālu instrumentu to jauniešu situācijas uzlabošanai, kuri īsti nezina, kurp lai ved viņu ceļš, Elīna Semane atbild apstiprinoši: 

“Šī grāmata jauniešiem varētu dot drošības sajūtu, jo drūmākajā situācijā, manuprāt, viena no svarīgākajām lietām ir nejusties vienam. [..] Kopības sajūta dod drošību.”

Semane uzsver, ka ne visi jaunieši ir tie “pareizākie gadījumi” – ieguvuši augstāko izglītību, skaidri zina, ko grib darīt ar savu dzīvi utt. Netrūkst jauniešu, kas ir apjukuši, visnotaļ destruktīvi, un no malas vērotāji steidz dalīties ar viedokļiem, kas šiem jauniešiem būtu jādara, kā būtu jāsaņemas. Fotogrāfe līdzcilvēkus aicina būt iecietīgākiem: “Ar šo grāmatu, projektu, es gribēju pateikt, ka nav tādas vienkāršas, pareizas atbildes. Patiesībā tas ir diezgan sarežģīti.”

Fotoizdevumu “Did You Notice Me” turpina Annemerijas Gulbes, Filipa Šmita, Adelīnas Kalniņas un Arņa Balčus foto sērijas. Savā ziņā projekta būtība sasaucas ar Jura Podnieka leģendāro jaunatnes portretējumu filmā. Vai grāmata “Did You Notice Me” tikpat labi varētu saukties arī “Vai viegli būt jaunam 2021”? Balčus, kurš ir arī grāmatas sastādītājs, stāsta, ka jaunais fotoprojekts nav komentārs par kanonisko darbu “Vai viegli būt jaunam?”, tomēr: “Projekta darba nosaukums bija “Vai grūti būt jaunam?”. Sākumā vēl domājām vai mums likt šādu saspēli, bet beigās sapratām – nē, nav vērts komentēt, jo tad šī asociācija būtu pārāk tieša [..].”

Arnis Balčus atzīmē, ka fotogrāfu sākotnēji misija nebija izvērst sociālu projektu, bet savā ziņā tas par tādu ir kļuvis.

Jauno izdevumu pērk arī paši jaunieši. “Es domāju, ka arī viņi šo uztver ne jau kā fotogrāfu pašizpausmi, bet gan kā stāstu par viņiem pašiem – viņiem ir dots vārds, ēters.

Tas ir pozitīvi. Šie varoņi, kas ir grāmatā, caur šo droši vien arī jūtas ievēroti, tas nāk par labu viņu pašapziņai,” vērtē fotogrāfs un grāmatas sastādītājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti