Kultūras ziņas

Dzintaru koncertzālei - 80

Kultūras ziņas

Marģers ir visur

Tulpes makro fotogrāfijās

Mencendorfa namā tulpju makro fotogrāfiju izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

3.jūnijā Mencendorfa namā atklāta divu Krievijas fotogrāfu izstāde “Tulpe. Krāsas, līnijas, formas alegorija”. Tā caur tulpju tuvplāniem atklāj dabas skaistumu un ziedu daudzveidīgās formas un krāsu nianses.

Tulpju kaprīzes, tulpju deja un formu neaprakstāmā daudzveidība - Mencendorfa nams turpina pavasarī aizsākto tulpju dārza tēmu Vecrīgā, uzaicinot divus fotogrāfus no Maskavas, kuri aizraujas ar ziedu fotografēšanu, atklāt dabas tuvplāna daudzveidīgo skaistumu.

"Kad rīkojam izstādes, vienmēr saceram sižetu kā filmā – ir sākums, beigas, iet kadrs aiz kadra, un viss datorā tiek izveidots. Lūk, šeit sākums ir šis nedaudz botāniskais tulpes attēls, kurā zieds pieliecis galvu un aicina tālāk," stāsta fotogrāfs, žurnālists Aleksandrs Semuhins.

"Tā ir mūžīgā skaistuma pasaule, visi šie darbi ir kā mūžīgs ceļojums citā pasaulē, kuru mēs ikdienā nepamanām. Kad to ieraugi un pa to ceļo, negribas no turienes doties prom, jo tēli un asociācijas palīdz radīt un iemūžināt krāsu un formu kompozīcijas, kas skatītāja acīs kļūst par skaistuma filozofijas iemiesojumu," skaidro mākslinieks, fotogrāfs Jevgeņijs Jefremovs.

Līdzīgi kā ūdens piliens atstaro gaismu, tā fotoobjektīvs atklāj sakrālo pasaules harmonijas un skaistuma noslēpumu, liekot aizdomāties par esības likumiem, tāpēc visām fotogrāfijām doti īpaši tēlaini nosaukumi.

"Ziedi – tas ir kaut kas sakrāls. Ja tos uzņem šādā, fotogrāfijas kā mākslas veidā, var atrast dažādas nianses un asociācijas – ar sievieti un daudz ko citu," turpina Semuhins. "Nosaukumi “Caurspīdīgā kūniņa”, “Karaliskā mantija” , “Rādāmpirksts” vai “Svētku gaiss” –  vēl vairāk pietuvina mākslai nekā vienkārši botāniski uzņēmumi."

Tulpes mēdzot būt kaprīzi modeļi, kas reizēm diktē savus spēles noteikumus, bet fotoobjektīvs spēj atklāt slēpto zieda dzīves krāšņumu, un, lai cik dīvaini tas būtu, - arī  novecošanas skaistumu.

"Šeit viss balstās asociācijās, un ne tikai šajā izstādē, bet ziedu tēmās kopumā," norāda Jefremovs. "Īpaši makrofotogrāfijās atklājas negaidītas lietas, jo fotoobjektīvs redz vairāk nekā cilvēka acs. Tāpēc reizēm uzņem vienu, bet optika parāda ko citu, visbiežāk daudz interesantākas kompozīcijas un darbus, kādus pat nebiji plānojis. (..) Tas viss ir brīnums! Kino, fotogrāfija - viss ir brīnums, kas saistīts ar skaistumu, kas ir ne tikai mūsu tēmu, bet arī mākslas būtiska sastāvdaļa."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti