Kultūras ziņas

Aivars Liepiņš – fotogrāfs uz salas

Kultūras ziņas

Atklāts Osokina Brīvības festivāls

Pirmie iespaidi no Kannu kinofestivāla

Melni tauriņi un maskas – reportāža no Kannu kinofestivāla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

6. jūlijā tika izritināts sarkanais paklājs un atklāts 74. starptautiskais Kannu kinofestivāls. Tas notiek klātienē ar pārdomātu epidemioloģiskās situācijas kontroli – dažādu kategoriju akreditācijas, personalizētas biļetes un ielūgumi, sejas maskas, protams arī vakcinācijas kodu pārbaude. Loģistika ir sarežģīta, bet tas nav atņēmis festivālam raksturīgo eleganci un glamūru.

Festivāls tika atklāts ar tradicionālo sarkano kāpņu šovu. Šogad atšķirīgais – sejas maskas, pirms katra notikuma vakcinācijas kodu vai negatīvo testu pārbaude, kas prasa laiku un nervus. Pagājušajā gadā Covid-19 pandēmijas dēļ Kannu kinofestivāls tika atcelts, šogad no maija pārcelts uz jūliju ar lielām šaubām, kā tas notiks klātienē.

Tomēr tas cilvēkus neatbaida – piemēram, fotogrāfs no Francijas Rašids Bellaks uzsver: “Es esmu gatavs, 23 gadus braucu uz šejieni, es nebaidos. No Covid-19 es nebaidos. Es esmu vakcinēts, visiem ir maskas, es nebaidos.”

Cilvēku skaits Kannās šogad ir mazāks visos segmentos. Eiropas kino režijas klasiķi un aktieri ir ieradušies, taču Kannās netiek akceptēti ārpus Eiropas Savienības saņemtie vakcinācijas kodi, kas ierobežo amerikāņu zvaigznes. Tomēr – Džodija Fostere sniegs publisku meistarklasi, bet režisors Spaiks Lī vadīs žūriju. Savukārt kino žurnālisti ir bezbailīga tauta un ziņu dienesti strādā uz pilnu klapi. “Ir jauki, bet viss ir tiešām daudz savādāk, ir jūlijs, ir ļoti karsts, bet festivāla gars ir spēcīgs,” uzsver žurnāliste no Lietuvas Valdone Rudenkiene.

Festivāls tiek atklāts ar franču kino klasiķa Leo Karaksa jaunāko filmu “Annette”, kas jau festivālam piešķir notikuma statusu. Filma ir par izklaides industrijas biznesa blaknēm – manipulāciju ar slavu un arī jaundzimušo bērnu Annetti, kas galu galā atmasko savu tēvu. Filma ir mūzikls bez laimīgām beigām.

“Šīs filmas specifika ir mūzikls, visas dziesmas, dziedājumi – tiem, protams, mums bija daudz treniņu gatavojoties,'' atzīmē aktrise Mariona Kotijāra.

Karaksa filma ir viena no pretendentēm uz “Zelta palmas zaru”. Filmai brīnišķīgu liriski kontrastējošu un psihedēlisku mūziku rakstījusi leģendāra grupa “Sparks”, kas atbilst arī režisora Leo Karaksa jaunības dienu muzikālajai gaumei.

Režisors atklāj: “Faktiski es iedomājos “Annetti” veidot, līdzīgi kā iestudējot operu, kad jums ir librets, kā to laikam sauc, un tad tu savā prātā no tā radi jaunu pasauli.”

Festivāls sola izcilu Eiropas autoru darbus, un tas ir intriģējoši. Vai tas ir krīzes festivāls vai jau atdzimšana, melni tauriņi, smokingi un melnas maskas, bet viss labākais vēl ir priekšā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti