«Melānijas hronika» kļuvusi par gada skatītāko Latvijas filmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Melānijas hroniku” visā Latvijā divu nedēļu laikā jau noskatījušies 35 000 skatītāji, un filma kļuvusi par gada skatītāko Latvijas filmu, informē Nacionālais kino centrs.

“Melānijas hronika” uz kinoekrāniem Latvijā nonāca jau 1.novembrī, savukārt 21. novembrī notiks filmas starptautiskā pirmizrāde Tallinas filmu festivālā “Black Nights”.

Tāpat multimediju projektu “Neuzvarama, nesalaužama, neaizmirstama” varēs vērot gaismas festivālā „Staro Rīga” pie kinoteātra „Splendid Palace”.

2016. gadā 14.jūnijā filmas “Melānijas hronika” veidotāji sāka sociālās atmiņas akciju “Neuzvarama, nesalaužama, neaizmirstama”, kuras mērķis bija uzrunāt jaunākās paaudzes un meklēt ne vien jaunus veidus, kā runāt par Latvijas vēstures notikumiem, kas ietekmējuši daudzu paaudžu dzīves, bet arī atcerēties tās Latvijas sievietes, kuru sīkstums ir mūsu valsts un nākamo paaudžu pamatā.

Sociālās atmiņas akcijas sākumā tapa īpašs multimediāls projekts, kurā pēc 75 gadiem, 2016.gada jūnijā, fiksēts viss izsūtījumā vesto ceļš no Rīgas līdz Tjuhtetai – līdz vietai, uz kuru 1941.gada 14.jūnijā tika deportēta Melānija Vanaga, viņas dēls Alnis un tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju.

Videoprojekts tapa sadarbībā ar Latvijas Radio teātri, kur fragmentus no Melānijas Vanagas darba “Veļupes krastā” ierunājušas  filmas “Melānijas hronika” aktrises Lilita Ozoliņa, Guna Zariņa, Maija Doveika un Baiba Broka. Unikālo mediju projektu iespējams skatīties festivāla "Staro Rīga" ietvaros no 17. novembra vakara kinoteātra "Splendid Palace" priekšpagalmā.

Aizvien var apskatīt filmas “Melānijas hronika” komandas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas kopējo izstādi par Vanagu “Upe Melānija” līdz 8.decembrim.

“Melānija Vanaga savulaik bija aprēķinājusi, ka viņas izsūtījuma maršruts no Cēsu stacijas līdz Tjuhtetai bija 5169 km. Tolaik 1941.gadā deportēto ceļš no Latvijas ilga gandrīz trīs nedēļas, mūsdienās šis ceļš ilgst trīs diennaktis. Šajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklājām izstādi “Upe Melānija”, kas ir stāsts par Melānijas Vanagas unikālo darbu pēc atgriešanās no deportācijas Sibīrijā,“ stāsta filmu studijas “Mistrus Media” producente  un projekta līdzautore Inese Boka-Grūbe.

Svētku nedēļas nogalē “Melānijas hronikas” seansi būs visā Latvijā.

17.novembra vakarā skatītājiem Cēsīs un 18. novembrī skatītājiem Salaspilī būs iespēja tikties ar filmas “Melānijas hronika“ režisoru Viesturu Kairšu. Savukārt 22. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā Ziedoņa zālē būs kinozinātnieces Ingas Pērkones-Redovičas lekcija “Sibīrijas tēma latviešu kino”  un filmas “Melānijas hronika” seanss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti