Rīta Panorāma

Gaisa kvalitāte Rīgā

Rīta Panorāma

Intervija ar premjerministri Laimdotu Straujumu

Top "Melānijas hronika"

«Melānijas hronikā» filmējas arī Melānijas Vanagas tuvinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Topošajā Viestura Kairiša spēlfilmā "Melānijas hronika", kas tiek veidota pēc rakstnieces Melānijas Vanagas autobiogrāfijas "Veļupes krastā" par staļinisma deportāciju laika notikumiem, masu skatos iesaistījušies arī rakstniecei tuvi cilvēki.

Filmas scenārija autors un režisors Viesturs Kairišs uzskata, ka filma ir jāuzņem tieši šobrīd, kamēr dzīvi vēl ir deportāciju aculiecinieki, kuri visu mūžu dzīvojuši ar traģisko dzīves pieredzi - par savu ieceri stāsta režisors un filmas scenārija autors Viesturs Kairišs.

"Es dzīvoju vienā istabiņā ar veco mammu. Mums bija tāds šaurs gaitenītis pa vidu, abās pusēs milzīgi skapji ar grāmatām. Katru vakaru iemigām kopā, vecmāmiņa modās agrāk, mums sanāca daudz parunāties," stāsta Melānijas Vanagas mazmeita Aija Barona.

Pirmā diena bija tāda, ka laikam nebūtu bijis labi filmēties, jo sariesās asaras acīs. Pirms tam likās, ka tā ir tāda ieelpa, kas turēta visu laiku iekšā. Es izelpoju tajā mirklī, kad redzu, ka tas stāsts aiziet pasaulē," par filmēšanos stāsta Aija Barona.

"Audžumāte - viņa mani izaudzināja, tāpēc es šeit esmu. Ja viņa mums nebūtu Sibīrijā bijusi.. Visi mazie bērni apmira badā. Mums bija tā nolemts - ja kāda mamma aiziet bojā, visiem ir audžumātes. Jau vagonā tas tika nolemts, juta jau, kas draud," stāsta Andris Saulītis, Melānijas Vanagas audžudēls.

Latvijas Nacionālajā operā uzņemti kadri no Džakomo Pučīni operas "Madama Butterfly", ko 1941.gada jūnijā apmeklēja Melānija Vamaga kopā ar savu dzīvesbiedru Aleksandru.

"Esmu Melānijas Vanagas vīrs Aleksandrs Vanags - avīzes redaktors, kurš tiek atlaists no darba un ielikts sarakstos, un tiek izsūtīts. Lēģeros viņš mirst. Atmosfēra šeit ir. Opera ir liela, viņi sēž vieni paši zālē - nezinu, vai tā ir nolemtība, bet kaut kādas priekšnojautas," stāsta Melānijas Vanagas dzīvesbiedra Aleksandra lomas atveidotājs aktieris Ivars Krasts.

Skarbo ziņu Melānija Vanaga uzzināja operas starpbrīdī.

"Tas ir ārkārtīga skaistuma un sentimenta apvienojums, kur viņa gaida austrumnieciskā ainavā, viņa gaida savu iemīļoto vīru. Bet tad viņa pēkšņi sapņo, ka vienu dienu viņa ostā ieraudzīs kuģi ar baltu buru, kurš piestās krastā, un tad viņš nāks, viņa sniegs pretī roku," stāsta Viesturs Kairišs. Tomēr Melānija Vanaga savu vīru tā arī vairāk nekad nesatika.

Vissvarīgākais ir taisīt par to, kas mums palīdz izdzīvot. Grimšana atmiņās ne vienmēr palīdz izdzīvot. Man tīri cilvēciski palīdz izdzīvot tas, kad es kādā cilvēkā saskatu kādu lielu garīgu skaistumu, spēku," teic Viesturs Kairišs.

Kā jau vēstījām, šobrīd norit spēlfilmas "Melānijas hronika" otrais filmēšanas posms. Filmas pirmizrāde plānota nākamā gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti