Nabarīts

82. Smagais Rīts ar muzikālo specvienību Effekts

Nabarīts

Gana aktuāli! Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks

Gana aktuāli! Režisors Alberts Viegliņš

Meklējot, tverot un radot savu «asumu». Intervija ar režisoru Albertu Viegliņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ražojis longbordus, spēlējis progresīvo roku, vada atpūtas un mūzikas vietu "Lokal House", ekstrēmo sportu cienītājs, savas piparu mērces gatavotājs un seriālu "Lielie muļķi", "Viss norm" un "Jaunais norm" režisors Alberts Viegliņš "Radio Naba" rubrikā "Gana aktuāli" atzīst – viņa dzīves uzdevums ir "vēstīt par laikmetu, kurā dzīvojam".

Rihards Zelezņevs: Man ir sajūta, ka esi cilvēks, kas neapstājas, meklējot jaunus izaicinājumus. Kas ir tavi aktuālie darbi, meklējumi, piedzīvojumi?

Alberts Viegliņš: Mēs izejam finiša taisnē šobrīd seriālam "Jaunais Norm" (iznācis 22. novembrī – red.). Tas ir jauns nosaukums. Mēs pieņēmām lēmumu, ka gribam uztaisīt skaistu vārdu spēli, jo man liekas, ka tas ir forši – izcelties ar kaut kādām jaunām fīčām. Kāpēc jauno sezonu nenosaukt jaunā nosaukumā? Tas ir principā tas, ar ko mēs reflektējam par to, kas mums apkārt notiek. Mēs sagaidījām tādu brīdi, kad apkārt tā vide mums tiešām ir tik ļoti mainīga un mēs pieņemam kaut kādas lietas par pilnīgi jauno normu, tāpēc arī šis nosaukums.

Rihards Zelezņevs: Tu veidoji "Lielos muļķus". Tur arī bija vārdu spēle. Tā nebija triloģija, bet triloģika. Ko tas nozīmē?

Alberts Viegliņš: Mums ir galvenais varonis Garais šajā seriālā, kurš visu laiku pārsakās: "Neskaties zirgam zobos." Tā mēs nonācām pie šī vārda. Principā tā ir triloģija, bet tur ir daudz loģikas, kas bieži vien neliekas tik loģiska. Kāpēc lai tā nebūtu triloģika?

Rihards Zelezņevs: Abi šie seriāli ir ar uzsvaru uz jauniešu auditoriju. Kas tevi tai piesaista?

Alberts Viegliņš: "Lielie muļķi" nebija jauniešu auditorijai izteikti, mēs noķērām plašu garu. Lai arī "Viss norm" un "Jaunais norm" ir gen Z seriāls, esmu drošs, ka tas ir pietiekami aktuāls mileniāļiem un pietiekami aktuāls gen Z un mileniāļu sencīšiem, lai saprastu, ko viņu mīļās atvasītes dara pēc tā momenta, kad viņi iziet no mājām.

Viesturs Zandersons: Beidzot var redzēt, ko bērni dara, jo paši jau nestāsta.

Rihards Zelezņevs: Tu esi par savu uzdevumu uzlicis – rosināt sarunas ar vecākiem.

Alberts Viegliņš: Un vēstīt par laikmetu, kurā dzīvojam.

Rihards Zelezņevs: Kur tu ņem idejas?

Alberts Viegliņš: Ir daudz personisko iespaidu, ir daudz draugu, ir paveicies ar draugu trakiem stāstiem, un tas viss liekas kopā. Jo vairāk esi izdzīvojis, jo ir foršāk un skaistāk, un vienkāršāk to nodot tālāk un stāstīt par to.

Rihards Zelezņevs: Tev mūzika palīdz strādāt?

Alberts Viegliņš: Jā, es esmu liels mūzikas cienītājs. Arī pats esmu mūzikas spēlētājs. Es mājās klausos plates, mašīnā klausos radio. Es eju uz koncertiem, cik man tas ir iespējams. "Lokal House" otrdienu džemu [no angļu val. – jam] vakari – tā ir liela mūzikas deva, kad sanāk nostiprināties visai nedēļai. 

Rihards Zelezņevs: Tie mūzikas vakari jau ir kādu laiciņu, vai ne?

Alberts Viegliņš: Tas jau 10 gadus. Pirms 10 gadiem tas sākās otrajā stāvā bēniņos privāti, tad lēnā garā pārnesām uz pirmo stāvu. Mēs pārtaisījām "Lokal House" par bāru, kafejnīcu. Tā bija viena no izklaidēm, ko piedāvājām. Savu "iekšiņu", savu mīļo džemu mēs nonesām lejā uz pirmo stāvu, piedāvājām visai mūzikas cienītāju, mīlētāju sabiedrībai.

Rihards Zelezņevs: Gandrīz esi uztaisījis savu raidījumu. Ja tev tagad būtu jātaisa radio raidījums – par ko tas būtu?

Alberts Viegliņš: To tēmu, kas ir aktuālas, ir tik daudz. Man šobrīd ļoti aktuāli ir tas, ka es taisu savējo aso piparu mērci. Es esmu tagad palaidis savu aso mērci, ko sauc "Avenue hot sauce" – tā ir aveņu asā mērce.

Ernests Hvostojovs: Kas ir tavs aso piparu dīleris?

Alberts Viegliņš: Es pats visu izaudzēju. Man ir divi pasaulē asākie pipari [šķirnes], es tos pats Ragaciemā siltumnīcā izaudzēju. Tie ir iznīcinātāji

Viesturs Zandersons: Tu sagatavo vakariņas, paņem mērcīti un uzliec. Kur ir tā robeža, kad tas ēdiens vairs nav baudāms?

Alberts Viegliņš: Tur jau tas kaifs. Tu uztaisi tā, ka sāc mocīties, un tajā brīdī ķermenis sāk izdalīt dabīgos morfīnus, endorfīnus, un tas rada to eiforijas sajūtu, kas normāli iegriež. Pagaidām tā ir dāvana draugiem, lai pamocītu savus tuvos.

Rihards Zelezņevs: Kas tev vēl ir nākotnes perspektīvā?

Alberts Viegliņš: Es šobrīd esmu saderinājies. Gredzenu mīšana priekšā. Mana līgava bija ar savu draudzeni aizbraukusi ceļojumā uz Vīni. Vīnē ir lielākais mākslas muzejs "Albertina", un es nevarēju laist garām šādu iespēju. Albertiņš pie Albertiņa muzeja. Es iemācījos ukraiņu valodā dziesmu uz ukuleles spēlēt un dziedāt. Es sarunāju ar viņas draudzeni, ka viņas ies garām vakarā, un es spēlēju to dziesmu. Viss bija izplānots, kā tāda banku laupīšana.

Rihards Zelezņevs: Pastāstīsi par savu vēsturi muzikālajā pasaulē?

Alberts Viegliņš: Man ir bijušas vairākas bliķītes [blices], kurās esmu spēlējis, bet galvenā noteikti ir "Versus" jeb garāk – "Band Versus Music". Mēs diezgan daudz koncertu nospēlējām. Mēs aktīvāk spēlējām līdz 2010. gadam. Tad mēs uzspēlējām divus koncertus, kad biju atgriezies no Losandželosas. Mums bija atsākušies lielie plāni, jo mums ir diezgan daudz materiāla. Tad atnāca draugs kovids, un tas iznīcināja visus grupu plānus. Es domāju, ka nākotnē mēs sanāksim kopā mūsu mēģinājumu telpā un turpināsim mūsu mīļo grupas piedzīvojumu.

Rihards Zelezņevs: Tu esi vokālists un liriku autors?

Alberts Viegliņš: Jā. Mums ir daļa [dziesmu], kuras esmu vienītī [viens] rakstījis, ir daļa, kuras ir kombinētas ar grupas biedru tekstiem, ir daļa, kur esam sēdējuši kopā un rakstījuši.

Ernests Hvostojovs: Kā tu izvēlies mūziku filmai, seriālam?

Alberts Viegliņš: Par to ir kino mīmi. Viens no tiem ir – cik daudz laika tu tērē montāžai? – tā ir maza drupačiņa, un – cik daudz laika es tērēju mūzikas meklēšanai... Mums, pirmām kārtam, ir original score (no ang.val – speciāli filmai veidots skaņas celiņš – aut.). Vairākumu izvēlamies no vietējo mākslinieku darbiem. Mēs izvēlamies tos, kas ir vairāk angļu valodā un izklausās pēc pasaules līmeņa. Tas aizņem daudz laika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti