Kultūras ziņas

Pasniegtas Latgaliešu kultūras Gada balvas "Boņuks 2013"

Kultūras ziņas

Vilipsōna jaunākais komplektiņš "3 in 1" x 2

Meklē finansējumu filmai "Zīmogs sarkanā vaskā"

Meklē finansējumu filmai «Zīmogs sarkanā vaskā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rakstnieka Jāņa Lejiņa vēsturiskais romāns “Zīmogs sarkanā vaskā” ir viens no retajiem piemēriem, kad par nacionālu bestselleru kļūst mūsu autora grāmata. Sākta šī romāna ekranizācija, kas varētu kļūt par tikpat nozīmīgu kā „Likteņa līdumnieki” – arī tagad pie režijas grožiem ķērusies Virdžīnija Lejiņa, taču filmas tapšanai nepieciešams krietni vien lielāks finansējums par līdz šim piešķirto.

Atklāt sevī senču gēnu – tāds ir Virdžīnijas Lejiņas un viņas radošās komandas mērķis saistībā ar jauno daudzsēriju mākslas filmu “Zīmogs sarkanā vaskā”. Lai uzsāktu filmas sagatavošanas darbu un ķertos pie sēriju uzņemšanas, nepieciešams krietni vairāk nekā, piemēram, Saeimas apstiprinātais un jau izlietotais finansējums 12 tūkstošu latu apmērā.

Filmā atdzīvināti notikumi 12.gadsimta Baltijā - Tālavas ķēniņa Tālivalža centieni izveidot spēcīgu valsti un nosargāt zemi, kuru tīkoja iegūt daudzi svešzemnieki.

Atsevišķās ainas, kuras tikai iepazīstina ar to, kā filma varētu izskatīties, tapušas divu vasaras mēnešu laikā – šai periodā nobraukti ap 10 000 kilometru, un filmēšana notikusi katru dienu, no rīta līdz vakaram. Romāna varoņu lomās iejutušies gan jaunie aktieri – Tālivalža lomas atveidotājs Kristaps Ķeselis un viņa brālis Valdemārs, Kaspars Dumburs. Pārējās lomās: Lauris Subatnieks, Artis Robežnieks, Juris Kalniņš, Vita Vārpiņa, Juris Bartkevičs un citi. 

"Ideja, ka vajadzētu taisīt filmu, mums radās jau pēc pirmās grāmatas,” stāsta Jānis Lejiņš. „Katrā ziņā – gribās, jo filma ir cita valoda, cita uztvere, tas ir, kā lai saka – lietas ir tā kā dzīvas, cilvēks var izdzīvot līdzi visam tam daudz tiešāk nekā grāmatā, droši vien.”

Man liekas, ka mūsu vēsturiskā atmiņa diemžēl, tomēr, vairāk vai mazāk beidzās ar 19. gadsimta beigām – tālāk mēs slikti zinām. Bet mums ir viss pamats stāvēt taisnu muguru, būt lepniem par saviem senčiem. Tas ir par mūsu vecvecvectēviem un vecvecvecmammām – tas ir viņām piemineklis,” norāda Virdžīnija Lejiņa.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti