Dienas ziņas

Zvejnieki vērtē ziemas lomus

Dienas ziņas

Vērtē zemes iegādes kreditēšanas programmu

Mazie kinoteātri nespēj pielāgoties jaunajām tehnoloģijām

Mazie kinoteātri nespēj pielāgoties jaunajām tehnoloģijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados ārpus Rīgas bija 54 kinoteātri. Šodien palikušas tikai kādas 20 pastāvīgas kino rādīšanas vietas, bet jau  tuvākajos gados novadu kinoteātru skaits varētu vēl vairāk sarukt. Lai filmas varētu rādīt arī turpmāk, jāpāriet uz digitālām iekārtām, kuru iegādei un uzstādīšanai vajadzīgi vismaz 50 000 eiro. Mazajiem kinoteātriem tas ir gandrīz nepārvarams šķērslis.

 

Baldonē kino rādīšanas tradīcijas aizsākušas jau pagājušā gadsimta 50. gados. Pašreizējā  kinoteātrī pirmais seanss noticis 1987. gadā. Šodien  jaunās filmas  daudz ātrāk var redzēt galvaspilsētā,  tomēr pavisam iztikt bez kino Baldonē nevarot.

„Vispār kino es skatos ļoti bieži, mēnesī 2-3 reizes braucu uz kino, bet šeit es ļoti reti kādu filmu apskatos,” saka baldonietis Kurts.

Lai gan, ejot līdzi laikam, iegādāti arī  mūsdienīgāki atskaņotāji, gluži tāpat kā pirms daudziem gadu desmitiem vairums filmu tiek rādītas no lielajiem  35 mm ruļļiem, tomēr tās dabūt kļūst aizvien grūtāk.

„Pašlaik jau ir tāda situācija, ka es varu ņemt tikai to, ko man piedāvā.  Ja viņiem ir vairāk to kopiju, tad arī tāda Baldone dabū ātrāk filmiņu parādīt saviem skatītājiem, ja mazāk, tad priekšroka tiek dota lielajām pilsētām, un mums ir jāgaida,” situāciju skaidro Gunārs Zeiferts, Baldones kinoteātra direktors.

Jau kopš pagājušā gada Holivudas jaunās filmas tiek ierakstītas digitālajā formātā, un  arī  kinoteātriem nepieciešama digitalizācija. Lielajās pilsētās, kur ir kino, tā arī notiek, bet mazo novadu kinoteātru dienas jau ir skaitītas.

„Es nezinu, diezgan strauji viss iet uz leju. Varbūt gadu [vēl noturēsies]. Īstenībā viss atkarīgs no tā, cik ātri digitalizēsies lielie kinoteātri. Ja viņi digitalizēsies, mums būs neizdevīgi sūtīt 35 mm kopijas,” rēķina SIA''Acme Film'' marketinga menedžeris Aleksandrs Dubaņevičs.

Baldones domes izpilddirektore Ilze Simsone saka: „Baldones kinoteātris un digitalizācija nebūs iespējami, tāpēc ka pašvaldībai nav tādu līdzekļu, lai varētu tik dārgu projektu atļauties”

Kā pēdējais cerību salmiņš paliek  projekti. Pašvaldībā ir gatavi kinoteātri pārbūvēt par kultūras centru, un, ja izdosies piesaistīt Eiropas naudu, varbūt  izdošoties saglabāt arī senās kino tradīcijas Baldonē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti