Kultūras rondo

Spēlmaņu nakts: Nominanti kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā"

Kultūras rondo

Grāmatu blogi un grāmatniecības balvas kā mārketinga instrumenti

Miķeļa Fišera "Vainavas un noplicinājumi" un Mārtiņa Grauda "Kondoru kalve"

Mārtiņa Grauda «Kondoru kalve» – citāda filma par mākslinieku Miķeli Fišeru un viņa darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Mākslas stacijā Dubulti" šobrīd saimnieko Miķeļa Fišera radītie fantastiskie tēli izstādē "Vainavas un noplicinājumi”. Izstādes ietvaros skatāma arī režisora Mārtiņa Grauda dokumentālā filma "Kondoru kalve” (studija "Tanka"). Tajā fiksēti piedzīvojumi dažādos Dienvidamerikas punktos, kuros Miķelis Fišers smēlies iedvesmu jauniem darbiem. Viss skatāms paralēli vai pašizvēlētā secībā.

“Filma vairāk velk uz inscenējumu vairāku iemeslu dēļ, sākotnēji tapa kā dokumentā filma. Varbūt var neatšifrēt, vai tas ir dokumentāls darbs vai inscenējums. Vienkārši pilnmetrāžas filma,” par filmu Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāsta tās režisors Mārtiņš Grauds.

“Kondoru kalve” ir filma ar mākslinieka Miķeļa Fišera piedalīšanos. Fišers ir viens no spilgtākajiem savas paaudzes māksliniekiem, Purvīša balvas laureāts. Viņš pamet visu un dodas uz Latīņameriku, lai smeltos spēku un iedvesmu. Fišeram pa pēdām seko viņa draugs – režisors Mārtiņš Grauds, lai filmā fiksētu trauslo mākslas radīšanas brīdi. Filmēšanas grupa sekojusi māksliniekam Peru, Meksikā, Bolīvijā, Somijā un Latvijā.

Miķelis Fišers izstādē "Vainavas un noplicinājumi"
Miķelis Fišers izstādē "Vainavas un noplicinājumi"

“Man patīk pozicionēt, ka Miķelis uzrunāja, bet viņš ir viens no pēdējiem cilvēkiem, kas gribētu par sevi dokumentālo filmu,” atzīst Grauds.

Ideja veidot filmu par mākslinieku Miķeli Fišeru un viņa radītajiem tēliem radusies laikā, kad mākslinieks saņēmis Purvīša balvu.

“Miķelis, iejūtīgs cilvēks būdams, neteica nē. Bet uzstādīja divus noteikumus. Pirmais, ka tā nebūs portretfilma tradicionālā izpratnē par mākslinieku. Otrs – tev pašam jānāk kadrā, ja taisām filmu. Tas lika pārvērtēt visus instrumentus un veidu, kā stāstīt par Miķeli un viņa darbiem, filmā smaguma centrs tik krietni nobīdījās, ka palika gandrīz netverams,” bilst Grauds.

Grauds vērtē, ka filmā skatītājs var uzzināt vairāk par mākslinieku Miķeli Fišeru, bet tā nav filma par viņa personību. Tas, ko mākslinieks stāsta filmā, atšķiras no tā, ko ieradis teikt intervijās. To var iepazīt ar citu mediju starpniecību, tāpēc filmā mākslinieks parādīts atšķirīgi.

Filmas tapšana ir savā ziņā tās režisora un galvenā varoņa ilgu gadu sapņa realizācija par iespēju uzņemt filmu tur – Dienvidamerikas valstīs Peru un Bolīvijā, kā arī Meksikā. Filmas veidošanai vispirms apkopotas ziņas, kur varētu būt visiespaidīgākie skati Peru un Bolīvijā, kas saistītas ar Miķeļa Fišera darbu tēmām. Mākslinieks pats tās sauc par spēka vietām, tās ir kalnu ainavas, kas viņu uzrunā.

Mārtiņš Grauds
Mārtiņš Grauds

“Miķelis strādāja, bija iespēja filmēt viņu pamatīgā tuvplānā, tikt klāt māksliniekam, kurš glezno,” atklāj Grauds. Abiem bijusi arī doma mainīties lomām. Šoreiz tās īstenojums izpalicis.

Filmas režisors atzīst, ka pats šī brauciena laikā atklājis, ka, iespējams, tā ir lieliskākā lieta – ceļot ar draugu trīs mēnešus un nesastrīdēties ne reizi brauciena laikā.

Miķeļa Fišera vērienīga personālizstāde "Vainavas un noplicinājumi" Dubultos aplūkojama līdz 10. februārim. Visu izstādes laiku turpat var skatīties arī Mārtiņa grauda filmu “Kondoru kalve”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti