Martā pirmizrādi piedzīvos Ilonas Brūveres kinostāsts par Oskaru Stroku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kinoteātrī „Splendid Palace” 6.martā pirmizrādi piedzīvos režisores Ilonas Brūveres dokumentālā kinospēle par tango karali Oskaru Stroku, kurai dots nosaukums „Tapieris”,  lsm.lv informē studijas "Kinolats" pārstāvji.

Stāsts par tango karali Oskaru Stroku ar Jakovu Rafalsonu, Gintu Grāveli, Mariju Bērziņu un Andri Buli galvenajās lomās, tā filmu piesaka tās veidotāji.  Epizodēs redzēsim Juri  Bartkeviču, Juri Lisneru, Olgu Šilovu, Goran Goru, Laimi Rācenāju, Bertu Vilipsoni, Imantu Pakalnieti, Vilni Vēju, Oskaru Brambergu, Gunti Lēmani, Unu Jansoni, Andri Zēgneru u.c

Tapieris ir stāsts par mūziķi, kas cīnās par dzīvi un savu mūziku laikā, kad pasauli pāršalc lielā depresija- pirmā ekonomiskā krīze, kas šodienas eksistencei daudziem piedāvā līdzīgus spēles noteikumus.

Filma seko Oskara Stroka veiksmēm un neveiksmēm, netieši balstoties uz Latvijas Valsts arhīva dokumentiem. Komponista radošās biogrāfijas kontā ir vairāk kā 300 skaņdarbu. Komponistu savienībā Stroku uzņem 30 gadus pēc viņa nāves.

Ilonas Brūveres filmā komponista biogrāfijas fakti saplūst ar pagājušā gadsimta sākuma vizuālo rekonstrukciju, kas skatītājiem sniedz iespēju izdzīvot un izjust Stroka likteni, tā filmu raksturo kino zinātnieks Viktors Freibergs. Aktrise Marija Bērziņa, kas atveido komponista mūzu Luizi, atgādina Stroka teikto; Tango ir mūzika, ko vienmēr esam mīlējuši un mīlēsim. Tā ir mūzika, kur atklājas cilvēka dvēsele.

„Strādāt pie jauna filmas materiāla man nozīmē doties laika, telpas un nepiedzīvotu notikumu ceļojumā, ikreiz atklājot jaunu patiesību par īstenību,” stāsta scenārija autore un režisore. „Ekrāns šajā gadījumā ir izziņas projekcija, kuru mēs – filmas veidotāji, izspēlējam kopā ar skatītāju. „Tapieris” stāsta par laiku, kurā mēs meklējam atbildes uz neatbildētiem jautājumiem par iespējamo un neiespējamo esības prieku.”

Režisore Ilona Brūvere 2012.gadā saņēmusi Gada balvu Lielais Kristaps par Labāko dokumentālās filmas režiju pilnmetrāžas filmai „Versija Vera”. Brūveres portretfilmas izceļas ar spilgtu tēlainību un individuālu režisora pieeju filmu varoņiem. Tās vairākkārt saņēmušas starptautisku atzinību. Pussimts režisores darbi, kuriem viņa ir arī scenārija autore, demonstrēti Latvijas televīzijas ēterā. Kino un televīzijas režisore savās filmās un raidījumos piesaista ar izteiktu ekrāna vizualitāti. Galvenā „Tapiera” operatore Elīna Bandēna ir divkārtēja Lielā Kristapa laureāte. Skaņu režisori; Ilmārs Piliņš un Jevgēnijs Gobzevs. Montāža- Guntis Lēmanis. Producents - Artis Rutks.

Plašāk par filmu lasiet šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti