Kultūras ziņas

Dokumentālā filma par pasaulslaveno mākslinieci "Teritorija. Vija Celmiņš"

Kultūras ziņas

Rīgā būs dīdžeju skola

"OKI-okeāna vidū" - Māra Martinsona filmas pirmizrāde

Māris Martinsons: Nākamā filma būs bez scenārija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nupat pirmizrādi piedzīvoja režisora Māra Martinsona filma „Oki - okeāna vidū”. Raidījumā "Kultūras Rondo" filmas režisors, stāstot par to, kā filma no idejas ierobežotos apstākļos pārtapusi skatāmā kinodarbā, atzīst - filmēšanas laikā piedzīvotais radīšanas process bijis tik iedvesmojošs, tāpēc nākamo viņš plāno realizēt filmu bez scenārija. 

Pēc "Oki - okeāna vidū" pirmizrādes skatītāju zālē valdīja klusums. Māris Martinsons, kopā ar skatītājiem sēžot pēdējā rindā, pirmizrādes laikā pirmo reizi noskatījies filmu no sākuma līdz beigām. Sajūsmināts par sagaidīto skatītāju attieksmi, režisors publiku dēvē par katalizatoru, kas piedalās stāsta radīšanā. 

Dažās vietās filmā tika saglabāts klusums, jo tikai tā var izprast mirkļus, kurus piepilda skaņa. Mani pārsteidza, ka skatītāji bija precīzi uztvēruši šos brīžus. Jūtot atmosfēru zālē, esmu priecīgs, ka filma ir piedzimusi," gandarījumu pauž Martinsons.

Filmas "Oki - okeāna vidū" ideja radusies sarunās ar japāņu aktrisi Kaori Momoi. Pabeidzot darbu pie filmas "Amaya", gan režisors, gan aktrise izjutuši vēlmi turpināt sadarbību, un tādā veidā, par spīti finansiāli ierobežotiem apstākļiem, ar studentu gadiem raksturīgu entuziasmu nolemts sākt darbu pie jauna projekta. 

Režisors par svarīgu uzskata filmas tapšanas radošo procesu, norādot, ka filma nav scenārija ekranizēšana, bet gan tā radīšana, tādēļ kinodarba realizācijas laikā svarīgs bijis katra mākslinieka radošais devums.

Atklājot nākotnes nodomus, Māris Martinsons stāsta, ka, turpinot sadarbību ar Kaori Momoi, radusies ideja nākamajai filmai. Par ko tā būs, režisors vēl neizpauž, taču pēciedvesmojošās pieredzes, veidojot  "Oki - okeāna vidū", ir skaidrs, ka nākamās filmas tapšanā netiks izmantots jau iepriekš sagatavots scenārijs. 

Šī man ir jau otrā filma ar Māri. Sadarbība ar viņu man ir ļoti svarīga kā aktrisei, jo nekad neesmu redzējusi režisoru, kurš mēģina gan eksperimentēt ar visu, gan uzticas, tāpēc es gribu ar viņu strādāt atkal un atkal," uzsver Kaori Momoi.

Filmu "Oki - okeāna vidū" būs iespējams noskatīties Rīgā, Daugavpilī un Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti