Margēvičs: Šķērsielas liktenis ir pavērsies negaidīti dramatiski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Šķērsielas liktenis ir pavērsies negaidīti dramatiski,” atzīst Šķērsielai veltīto dokumentālo filmu triloģijas scenārists Tālivaldis Margēvičs.

Ar jubilejas seansu un diskusijām 15. aprīlī tika svinēta režisora un operatora Ivara Selecka leģendārās dokumentālās filmas „Šķērsiela” 25 gadu jubileja, savukārt jau 4.maijā tradicionālajā Latvijas filmu maratona laikā kinoteātrī „Splendid Palace” notiks trešās Šķērsielai veltītās Ivara Selecka dokumentālās filmas „Kapitālisms Šķērsielā” pirmizrāde.

„4. maijā mūs gaida ļoti liels pārbaudījums,” pēc „Šķērsielas” jubilejas pasākumā izskanējušajiem „labajiem vārdiem” norāda scenārists Tālivaldis Margēvičs, atzīstoties, ka ir nobijies pirms gaidāmās pirmizrādes.

Filma „Kapitālisms Šķērsielā” tapa aptuveni divus ar pusi gadus.

„Skaidrs, ka tāpat kā iepriekšējās filmas arī šī sākas agrā pavasarī un beidzas vēlā rudenī pirms Ziemassvētkiem. Vienīgi tagad bija grūtāk montēt tāpēc, ka kāds vērtīgs materiāls bija no iepriekšējā gada un ne vienmēr iekļāvās sezonā,” par filmas tapšanu stāsta scenārists.

Šķērsielas liktenis, runājot Margēviča vārdiem, ir „pavērsies negaidīti dramatiski, jo no vienas puses mūsu ieiešana Eiropā it kā ir plus, bet no otras puses arī tā sekas dažreiz ir negaidītas un satriecošas ne tikai labā nozīmē”. Šķērsielā pamestas jau sešas mājas.

„Tās stāv tukšas. Vienkārši viņi tur nevar dzīvot. Viņiem jādomā, kā palikt dzīviem,” dramatisko situāciju raksturo scenārists.

Kopš Šķērsielas triloģijas otrās daļas „Jaunie laiki Šķērsielā” ir pagājis padsmit gadu, un no iepriekšējiem varoņiem palikuši tikai pāris, kurus filmas veidotāji varējuši filmēt.

„Pārējie ir aizgājuši,” stāsta režisors Ivars Seleckis. „Tāpēc mums šajā filmā nāk klāt jauni varoņi, 21. gadsimta varoņi. Un arī iela ir izmainījusies, protams. Ja agrāk mums bija daudz kājāmgājēju un iela bija apdzīvota, tad tagad ir parādījušās mašīnas un iela izskatās tukšāka. Cilvēku ir mazāk. Viņu tur mazāk dzīvo un viņi pārvietojas ātrāk.”

Filma „Šķērsiela” atzīta par labāko Eiropas dokumentālo filmu, ieguvusi Eiropas Kinoakadēmijas galveno balvu „Felikss” (1990), kā arī daudzu citu starptautisku kinofestivālu balvas, tai skaitā dokumentālā kino klasiķu Jorisa Ivensa un Roberta Flaerti vārdā nosauktās.

Filmas turpinājums „Jaunie laiki Šķērsielā” (1999) saņēmis galveno balvu dokumentālo filmu kategorijā Nacionālajā filmu festivālā „Lielais Kristaps” (2000) un vairākas starptautiskas balvas, tai skaitā „Sudraba spice” dokumentālo filmu festivālā „Golden Gate Awards” ASV (2000), „Grand Prix” Minhenē, Vācijā (2000), galveno balvu dokumentālo filmu kategorijā „Balticum Film & TV” festivālā Bornholmā (2000) un citas balvas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti