«Mandarīnu» nominācija «Oskaram» - nebijis sasniegums igauņu kino nozarē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Igauņu filmai tas ir vēl nebijis sasniegums, par ko priecājas un ar ko lepojas visa tauta," tā par vienu no pēdējā laikā ievērojamākajām un arī slavenākajām igauņu filmām "Tangerines"  jeb "Mandarīni" saka Hagi Šeins*, dokumentālists un ievērojama persona igauņu televīzijā, ko "Lsm.lv" uzaicināja uz sarunu, lai gūtu dziļāku ieskatu par to, kā šī filma ieguva tik globālu atpazīstamību un kādu iespaidu šī filma ir izraisījusi pašai igauņu publikai.

"Mandarīni" ir 2013.gada igauņu - gruzīņu kopražojuma filma, kuras režisors ir Zaza Urušadze. Tā ir ievērojama ar to, ka ir nominēta 87. ASV Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Labākā ārzemju filma", kā arī bija starp pieciem 72. Zelta Globusa nominantiem tajā pašā kategorijā. Filma ir 87 minūtes gara, tā ir krievu un igauņu valodā.

"Šāda uzmanība mūsu nācijai kino jomā ir kas jauns. Igauņu filmai tas ir vēl nebijis sasniegums, par ko priecājas un ar ko lepojas visa tauta," uzsver Hagi Šeins. Lai arī vairumam filmas nominācija "Oskaram" nāca kā milzīgs pārsteigums, Hagi atzīst, ka liela daļa panākumu balstās tieši producentu aktīvā darbā un filmas izplatīšanā gan Eiropā, gan ASV. "Ja ne talantīgo producentu, kuri cītīgi reklamēja filmu otrpus okeānam, diez vai mēs šobrīd redzētu tādus panākumus," norāda Hagi Šeins.

Arī vietējie un ārvalstu mediji ļoti pozitīvi un atzinīgi izsakās par "Tangerines" panākumiem. "Vietējos festivālos filma, protams, tika nominēta un plūca laurus gandrīz visās iespējamajās kategorijās. Atbalstījām cik nu spējām," pauž Hagi Šeins.

Uz jautājumu, kā igauņi jūtas par filmas dalīšanu ar Gruziju, Hagi Šeins atbild: "Lai arī filmas režisors ir no Gruzijas, filma tomēr skaitās igauņu, jo producentu grupa, operators, kā arī aktieri ir igauņi. Ja producenti būtu no Venecuēlas, filma skaitītos venecuēliešu." Rietumvalstīs filmas valsti nosaka pēc producentu kompānijas mājasvietas, kas "Tangerines" gadījumā ir Igaunija. "Nekāda dalīšana nav. "Tangerines" valsts ir Igaunija. To apstiprina arī 87. Kinoakadēmijas balvas "Oskars" žūrija un rīkotāji," uzsver Hagi Šeins.

"Tangerines" darbība norisinās Abhāzijā, ko sadalīt savā starpā grib gan gruzīņi, gan čečeni. Kara darbības vidū atrodas jau pamesti ciemati, kuros dzīvoja arī igauņu ieceļotāji. Palikušie, divi vīri vārdā Ivo un Margus, neatlaidīgi strādā, lai novāktu mandarīnu ražu, ko apdraud augošais konflikts un karadarbība. Kad galvenā varoņa Ivo pagalma tuvumā apšaudes laikā smagi ievainoti izdzīvo divi pretējo spēku pārstāvji, viņš savā gādībā paņem viņus abus. Tieši šo apstākļu sakritības dēļ skatītājs tiek ierauts emocionālā konfliktā, kas ļauj ne tikai justies kā divu pretspēku krustugunīs, bet  arī dziļāk ieskatīties cilvēka dabā un atšķirīgo kultūru īpatnībās.

"Tangerines" ir stāsts ir ne tikai par cieņu, rūpēm, lojalitāti un karu, tas ir arī stāsts ir par cilvēkiem, kuri sevi atrod situācijā, ko mainīt nav viņu spēkos  un kas  piespiež mainīt viņu dabu. Tas ir stāsts ir par cilvēcību. Filma ieskatās arī igauņu mentalitātē, kas, lai arī Ivo gadījumā nav tipiski igauniska, tomēr ar augstu morāli, cieņu un bez liekvārdības spēj nostāties starp ienaidniekiem, lai parādītu, kas patiesībā ir konflikts, kas ir īstie pretinieki un kas ir dzīve. Filma ar klusumu, mērenību un nelielu, bet patiesu humoru rada spēcīgas emocijas un liek vilkt paralēles arī ar šī brīža situāciju.

Kā vēstīts, "Oskara" balvu pasniegšana norisināsies 22.februārī. Tad arī kļūs zināms, cik augstus panākumus "Tangerines" ir izdevies sasniegt.

*Profesors Hagi Šeins (Hagi Shein), dokumentālists, kas piedalījās filmas "Dziesmotā revolūcija" tapšanā  un ir ievērojama persona igauņu televīzijā. Viņš bijis Igaunijas sabiedriskās televīzijas ģenerāldirektors no 1992. līdz 1997.gadam, kopš 2006.gada Hagi Šeins vada televīzijas un audio vizuālo mediju nodaļu Baltijas Filmu un mediju skolā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti