«Mammu, es tevi mīlu» režisors: Pats sev uzdevu jautājumu - kurš gan šo filmu skatīsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Pirms diviem gadiem, kad filmai bija "noapaļojusies" montāža un es jau biju sācis strādāt pie skaņas, es pats sev nereti uzdevu jautājumu - kurš gan šo filmu skatīsies. Likās, tā ir vienkārša filma, kurā notiek kaut kādi mikroskopiski filigrāni attiecību vārsmojumi, kas ir patiesībā tās ieskats pulksteņa mehānismā vairāk nekā tāds liels priekšnesums, ko varētu gaidīt no kino. Līdz ar to man likās, ka filma, iespējams, būs pārāk specifiska, lai piesaistītu plašāku skatītāju loku," par "Lielā Kristapa" laureāti, spēlfilmu "Mammu, es tevi mīlu!" saka tās režisors Jānis Nords.

Jau vēstīts, ka Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu!" izpelnījās godalgu trīs nozīmīgās kategorijās - Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Labākais spēlfilmas režisors un Labākā aktrise galvenajā lomā, tāpat filmai tika arī skatītāju balva.

Balvu par labāko filmu pasniedza Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde, uzsverot, ka uzvarējusi filma ar visskaistāko nosaukumu - "Mammu, es tevi mīlu!".

Filma jau piedalījusies vairāk nekā 100 festivālos, kuros arī novērtēts trīspadsmitgadīga zēna un viņas mammas attiecību stāsts, kas rosina uz pārdomām par to, kā mēs izturamies viens pret otru un savu sirdsapziņu.

Režisors Jānis Nords atzīst, ka viņam pašam pat pārsteigums, ka šis vēstījums izrādījies tik svarīgs skatītājiem: "Pirms diviem gadiem, kad filmai bija "noapaļojusies" montāža un es jau biju sācis strādāt pie skaņas, es pats sev nereti uzdevu jautājumu - kurš gan šo filmu skatīsies. Likās, tā ir vienkārša filma, kurā notiek kaut kādi mikroskopiski filigrāni attiecību vārsmojumi, kas ir patiesībā tās ieskats pulksteņa mehānismā vairāk nekā tāds liels priekšnesums, ko varētu gaidīt no kino. Līdz ar to man likās, ka filma, iespējams, būs pārāk specifiska, lai piesaistītu plašāku skatītāju loku. Līdz ar to - gan par tālāk esošajiem filmas panākumiem festivālos, gan, it īpaši, par skatītāju atsaucību ir ļoti liels gandarījums."

Filma "Mammu, es tevi mīlu!" tiek slavēta par trāpīgu mūsdienu dzīves tvērumu un dabiskumu aktierspēlē. Par to "Lielā Kristapa" balvu saņēma arī mammas lomas atveidotāja Vita Vārpiņa.

"Godīgi sakot, es tā īsti negaidīju, jo man liekas, ka tā loma ir mazliet otrā plāna loma. Pirmajā plānā ir puisis, kurš spēlē manu dēlu. Tas, ka es biju pamanīta un izvirzīta, jau man likās liels sasniegums, bet balva patiešām nāca negaidīti," teic Vita Vārpiņa.

Savukārt labākā aktiera balvu izpelnījās Jānis Āmanis par basketbola trenera Valdemāra Baumaņa atveidojumu filmā "Sapņu komanda. 1935". Aktieris stāsta, ka viņu ļoti priecējot skatītāju atsaucība par šo lomu un arī filmu kopumā.

"Tad, kad kaut vai tajā pašā tramvajā tev pienāk kāds cilvēks klāt un pavaicā: "Vai jūs neesat Baumanis? Jā, es redzu - esat! Jūs tiešām lieliski spēlējat un filma arī ir ļoti lieliska!". Jā, tas man ir patīkami, ka ir izdarīts darbs, kas tiek novērtēts. Protams, ir dzirdēts viss kaut kas, nevar būt, ka visiem viss patīk, bet ir gandarījums, ka par šo filmu runā, runāja un runās," norāda Jānis Āmanis.

Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu atzīts Pētera Krilova darbs "Uz spēles Latvija". Filma caur režisora personisko stāstu par viņa tēvu ļoti atklāti runā par Latvijas skaudrām un skarbām vēstures lappusēm.

Jautāts, vai šie vārdi "uz spēles Latvija" ir aktuāli arī šodien, Pēteris Krilovs uzsver: "Absolūti. Mēs tāpēc arī tādu nosaukumu devām. Mēs domājām, ka šeit ir viss iekļauts - tā fatālā mazas valsts, mazas nācijas atkarība no godprātīgiem sabiedrības cilvēkiem. Ja tās godprātības ir maz, tad mēs visi esam uz spēles, arī tagad. Es domāju, ka tagad pat varbūt vairāk nekā pirms gadiem desmit, piecpadsmit."

Par mūža devumu tika sumināti kinodokumentālisti Ivars un Maija Selecki, kuriem balvu pasniedza leģendārā norvēģu aktrise un režisore Līva Ulmane, kura Rīgā ieradusies, lai līdz ar citām slavenībām piedalītos Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, kas notiks sestdien, 13.decembrī, Latvijas Nacionālajā operā.

Kā jau esam vēstījuši, kopumā "Lielā Kristapa" balvas pasniegtas 24 kategorijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti