Kultūra

Klajā nācis izcilā jaunā pianista Andreja Osokina debijas soloalbums

Kultūra

„Stūra mājā” atklāj izstādi „Vēlēšanas bez izvēles”

Saule kūstošā ledū - Jāņa Valdemāra Helmaņa fotogleznas

Mākslinieka Helmaņa neparasto fotogleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Mūsu mākslas kopainā neparasts mākslinieks ir Jānis Valdemārs Helmanis. Jau 15 gadus viņš veido fotogleznas, kurās ar dažādiem paņēmieniem fiksē kūstošu ledu, ko apspīd saule. Rezultātā rodas gleznām un akvareļiem līdzīgi darbi ar ļoti interesantu tēlu pasauli. Mākslinieks strādā savās lauku mājās „Svēteļi” Dienvidsēlijā.

Izlasi no Helmaņa 15 gadu veikuma, sākot no 16.jūnija, varēs aplūkot Rīgā, jaunajā mākslas galerijā „Valderman’s”.

„Es vispār mēģinu ar fotoaparāta palīdzību panākt glezniecību. Tas principā visu laiku ir eksperiments. Ar ledu strādājot ir tāds diapazons, ka es jau 15 gadus strādāju, un visu laiku ir kaut kas jauns," par savu darbu tapšanu stāsta autors Jānis Valdemārs Helmanis. Viņš atklāj, ka dažkārt pat ļoti pieredzējuši profesionāļi netic, ka šie darbi nav gleznas vai akvareļi, bet gan fotogrāfijas, kurās viņš ar dažādiem paņēmieniem fiksē saules radītas gaismas spēles uz kūstoša ledus.

Visi viņa darbi top viņa lauku mājās „Svēteļi”, kas atrodas Neretas novada Ērberģē pie Mēmeles upes.

Viņš izmanto visdažādāko ledu, gan pļavā sasalušu, gan no Mēmeles upes izskalotu vai izcirstu, un vēro, kā tas saules gaismas iespaidā saspēlējas ar apkārtējo dabas vidi un dažkārt veido ļoti interesantus tēlus.

Jānis Valdemārs Helmanis: "Piemēram, šis darbs ir veltījums grafiķim Kārlim Padegam. Ledus pilnīgi ir izveidojis viņa profilu, kādu viņš pats parasti taisīja. Jā, mani ļoti interesē tēlu pasaule ledū. Piemēram šis te darbs ir pabriesmīgs, saucas „Trīs sešinieki”. Te var redzēt – ļaunais ar ragiem… Bet iedomājieties, tas ir vienkārši pirms ledus iziešanas izčākstējis ledus. Un saule veido šo refleksu, un, redziet, tas zīmējums ir pilnīgi kā ar roku uzzīmēts, bet tas ir pilnīgs ledus gabals uz upes. Tas mani tā pārsteidza. Šī, piemēram saucas „Ēdenes dārzs”. Ar Ievu un Ādamu. Te var atrast tās formas visas."

Noskaņā ļoti harmoniskas un skaistas ir fotogleznas, kas ļoti atgādina akvareļus, bet patiesībā ir fotogrāfijas, kurās fiksēti dažādi ledū iesaldēti ziedi.

Jānis Valdemārs Helmanis: „Puķes, kā jūs redziet, tās tiek taisītas vasarā, kad viss zied. Tās ir no mūsu dārza „Svēteļos” – tulpes, krokusi, ābeļziedi, asteres. Tās tiek speciāli saldētas tādā speciālā ietvarā, formā. Katrā gadījumā tās ir puķu ledus instalācijas."

Ledū iesaldēto ziedu fotogrāfijas top mirklī, kad iesaldētie ziedi tiek iznesti ārā saules gaismā, un, ledum kūstot, tekošais ūdens, saspēlējas ar ziedu krāsām un formām un patiešām veido ko ļoti līdzīgu akvarelim.

Laiks pirms 15 gadiem, kad Jānis Valdemārs Helmanis sāka veidot fotogleznas, sakrīt ar laiku, kad viņš atgriezās pie ticības Dievam, un kopš šī brīža viņam ir pārliecība, ka mākslas misija ir dot cilvēkam harmoniju un mieru.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja speciāliste, izstāžu kuratore Irēna Bužinska Helmaņa fotogleznas raksturo kā patiešām interesantus eksperimentus, kuru rezultāts dažkārt ir pat ļoti glezniecisks un stipri attālināts no klasiskā priekšstata, kas ir fotogrāfija:

„Ir saule, ir refleksijas, ir ļoti niansēta krāsu attiecību spēle, un tas rada ļoti glezniecisku iespaidu. Tādu piemēru mūsu glezniecības un fotogrāfijas jaunākajā kopainā ir maz, tāpēc ir ļoti interesanti šie eksperimenti, ko viņš veic."

Jāņa Valdemāra Helmaņa fotogleznu izstāde „Ledus saule ūdens” būs skatāma, sākot no 16.jūnija galerijā „Valderman’s”, kas atrodas tirdzniecības centra „MC2” telpās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti