Māksliniece Linda Boļšakova ISSP Galerijā veidos performanci «Svešinieku tuvība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Līdz 4. jūlijam ISSP Galerijā turpinās performatīva izstāde “1:1”, kurā piedalās četri latviešu autori, katram galerijā uzturoties vienu nedēļu. Apmeklētāji ir aicināti ne tikai satikt un aprunāties ar māksliniekiem, bet arī līdzdarboties radošajā procesā. No 16. līdz 20. jūnijam galerijā māksliniece Linda Boļšakova veidos performanci “Svešinieku tuvība”, medijus informē ISSP Galerijas pārstāvji.

“Pirmais notikums ISSP Galerijā pēc piespiedu dīkstāves – performatīvā izstāde “1:1” – tā vietā, lai piedāvātu pasīvi aplūkot mākslas darbus, padara pašu apmeklējuma pieredzi par notikumu. Tā aicina atkal satuvināties un pieredzēt mākslu klātienē, iesaistoties tās procesos,” skaidro izstādes rīkotāji.

Izstādes pirmajā nedēļā ISSP Galerijā darbojās pazīstamā fotogrāfa Jāņa Deinata portretu studija, otrajā ar skatītājiem tikās māksliniece Ieva Balode, kuras veidotais projekts “Analogā arheoloģija” iepazīstināja interesentus ar dažādām tēmām veltītām analogām arhīvu fotogrāfijām un kinofilmām.

No 16. jūnija līdz 20. jūnijam ISSP Galerijā uzturēsies māksliniece Linda Boļšakova, kura transformēs galeriju atbilstoši savām mākslinieciskajām iecerēm. “Reflektējot par aizvadīto laiku izolācijā, kas licis apzināties klātesamības un pieskāriena nozīmīgumu, un visu lietu un radību savstarpējo saikni, tiks veidota performatīva telpa, kas smeļas iedvesmu no dabas radošajām sadarbībām jeb apputeksnēšanās, kur katrs apmeklētājs kļūst par daļu no šī procesa,” māksliniece stāsta par performanci “Svešinieku tuvība”.

Tās nosaukums aizgūts no angļu valodas “Intimacy of Strangers”, ko izveidojusi radikālā evolūcijas teorētiķe Linna Margulisa (Lynn Margulis), šo konceptu raksturojot kā fundamentālu koprades procesu. Kā piemēru svešinieku tuvībai var minēt ziedu un bišu attiecības. “Pastāv orhidejas, kuru ziedi, to reproduktīvie orgāni, no bišu tēviņu skatpunkta atgādina bišu mātītes. Kad bišu tēviņi mēģina ar tām kopoties, tie augu apputeksnē. Tā mēs par jau izmirušu bišu sugu zinām tikai no šiem – orhideju Ophrys Apifera – ziediem,” skaidro māksliniece Linda Boļšakova.

Performances saturs tiek turēts noslēpumā, taču galerijas pārstāvji brīdina, ka to nevajadzētu apmeklēt cilvēkiem ar ziedputekšņu alerģiju.

Par mākslinieci

Linda Boļšakova apguvusi mākslas un filozofijas kursu ar pirmā līmeņa augstāko apbalvojumu Skotijā (2017), pirms tam absolvējot fotogrāfijas kursu Edinburgas koledžā. 2018. gadā pabeidza performances mākslas kursu Rīgā un ir piedalījusies performances festivālos, kā arī izstādēs Skotijā un Latvijā. Lindas Boļšakovas personālizstāde “Off spring” galerijā “Alma” (2020) ieguva ekspertu nomināciju Purvīša balvai. Linda Boļšakova strādā ar dažādiem medijiem, lielākoties pievēršoties performancei, instalācijai un fotogrāfijai, ar kuru palīdzību pēta trauslās robežas starp cilvēku un apkārtējo vidi, jo sevišķi augu valsti. Viņas darbiem raksturīgs lakonisms un formu vienkāršība, uzsverot materiālu mainīgo dabu un līdzinoties telpiskai haikai.

Izstāde “1:1” ir daļa no festivāla “Rīgas Fotomēnesis” programmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti