Mākslas festivālā «Tête-à-Tête» šonedēļ divu latviešu filmu pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivālā „Tête-à-Tête” notiks divu latviešu filmu pirmizrādes – 8. aprīlī „Kino Citadele” notiks režisora Māra Martinsona spēlfilmas „Oki – okeāna vidū” nacionālā pirmizrāde, bet 10. aprīlī kino „Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos režisora Olafa Okonova dokumentālā filma „Teritorija Vija Celmiņš”.

Latvijas un ASV kino profesionāļu sadarbības rezultātā tapusi kopprodukcijas filma „Oki – okeāna vidū”. Šāda veida sadarbība nav Latvijas kino ikdiena, turklāt filmā piedalās pasaules līmeņa japāņu aktrise Kaori Momoi un amerikāņu komponists Viljams Goldšteins – Amerikas Kinoakadēmijas biedrs. Filmas mūzikas celiņš ir jo sevišķi īpašs, jo tas tika radīts turpat filmēšanās laukumā – ļaujoties improvizācijas virtuoza un pianista Goldšteina emociju un mirkļa sajūtu izpausmei mūzikas skaņās. Spēlfilmas „Oki – okeāna vidū” veidotāji uzdrīkstējušies paplašināt ierastās robežas un filmēt otrpus okeānam – par filmu paradīzi uzskatītajā Losandželosā, kur filmu radīšana nenorimst ne mirkli.

Dokumentālās filmas „Teritorija Vija Celmiņš” centrā ir latviešu izcelsmes ASV gleznotāja un grafiķe Vija Celmiņa, kas kļuvusi par vienu no ievērojamākajām mūsdienu amerikāņu hiperreālisma virziena māksliniecēm un kura pasaules atzinību guvusi, pateicoties savam īpašajam rokrakstam – bezgalīgā plašuma (okeāns, zvaigžņotā debess, tuksnesis) atveidojumam. Dokumentālā filma pirmo reizi atklās mākslinieces radošo darbību un unikālo personību. Filmēšanas grupa viesojās pie Vijas Celmiņas Ņujorkā un Longailendā, kur viesiem no Latvijas bija ne tikai ekskluzīva iespēja vērot mākslinieci darba procesā, bet arī tikties ar viņas domubiedriem un būt klāt Ņujorkas mākslas notikumos. Filmas fragmenti kļuvuši par daļu no Vijas Celmiņas personālizstādes ekspozīcijas, kas apskatāma Mākslas muzejā „Rīgas birža” līdz šā gada 22. jūnijam.

Kā vēstīts iepriekš, 12. martā Dzelzceļa muzejā ar izstādi „Sveika, galva!" tika atklāts otrais Teterevu fonda mākslas festivāls „Tête-à-Tête”. Mākslas festivālā „Tête-à-Tête” līdz 5. jūnijam notiks vairākas filmu pirmizrādes, laikmetīgās mākslas izstādes un koncertu pirmatskaņojumi, tiks atzīmēts Rundāles pils restaurācijas noslēgums, ar īpašu audio performanci pie sava darba – Mākslas muzeja „Rīgas birža” simbola gondolas – atgriezīsies mākslinieks Dmitrijs Gutovs, bet mākslas festivālu noslēgs leģendārā Londonas simfoniskā orķestra koncerts Latvijas Nacionālajā operā. Festivāla notikumus papildinās pasaules atzinību guvušu mākslinieku publiskas diskusijas.

Mākslas festivāla „Tête-à-Tête” pasākumu programma skatāma šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti