Maķedoniešu kinorežisore: Dievs patiešām ir sieviete

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Parlamenta ikgadējo "Lux" filmu balvu šogad saņēmusi ziemeļmaķedoniešu režisores Teonas Mitevskas satīriskā filma “Dievs eksistē, viņu sauc Petrūnija” (“God Exists, Her Name is Petrunya”). Uz balvu pretendēja arī spāņu korupcijas drāma “Karaliste” un dāņu pētnieciskā žurnālista Madsa Brigera dokumentālais stāsts “Hamaršelda neatrisinātā lieta”. Filmu trijnieku izvirzīja Eiropas kino profesionāļu žūrija, bet uzvarētāju balsojumā noteica Eiropas Parlamenta deputāti.

Maķedoniešu kinorežisore: Dievs patiešām ir sieviete
00:00 / 05:33
Lejuplādēt

“Dievs eksistē, viņu sauc Petrūnija” ir satīrisks stāsts par kādu trīsdesmitgadnieci – diplomētu vēsturnieci un bezdarbnieci – nelielā Maķedonijas pilsētā, kura nolemj piedalīties tikai vīriešiem paredzētās reliģiskās sacensībās, noķer priestera mesto svēto krustu un atsakās to atdot. Tas izraisa pamatīgu sašutumu vietējā patriarhālajā sabiedrībā.

Režisore Teona Mitevska atklāj, ka filmas stāsts ir balstīts pavisam reālos notikumos.

“Petrūnija patiešām eksistē. Šo stāstu iedvesmoja reāls notikums pirms pieciem gadiem, kad kāda sieviete ielēca upē pēc krusta, noķēra to un atteicās atdot,”

stāsta Mitevska. “Šo gadījumu pamanīja mana māsa Labina, kura ir arī šīs filmas producente un aktrise, un teica man: “Teona, šī ir mūsu iespēja runāt par visu to, kas mūs ļoti kaitina kā Balkānos dzīvojošas sievietes.” Mūs visvairāk sadusmoja tas, ka šo sievieti tolaik neviens neņēma nopietni. Maķedonijas mediji viņu atspoguļoja kā kaut kādu dīvaini, par ko pasmieties, nevis kā cilvēku, kurš kaut ko mēģina mainīt sabiedrībā. Tad nu mēs nolēmām: ja sabiedrība nereaģē, reaģēsim mēs. Mēs uztaisīsim filmu par šo stāstu un izmantosim to kā ieroci, lai sāktu diskusiju sabiedrībā.”

Režisore atzīst, ka šī diskusija nav viegla, un dzimumu līdztiesības jomā uz papīra rakstītais Ziemeļmaķedonijā joprojām stipri atšķiras no realitātes. Tomēr pamazām lietas ejot uz labo pusi. Piemēram, Ziemeļmaķedonijas filmu institūts nesen mainījis kārtību, kā tiek vērtēti finansējumam pieteiktie filmu scenāriji. Proti, autoru vārdi nebija zināmi.

“Un pirmo reizi mūžā manas filmas scenārijs momentā izgāja cauri, turklāt ar kādiem 85 vai 90 punktiem no simts. Kad viņi uzzināja, kas ir autors... ups, ko lai tagad dara? Bet likums ir likums,” stāsta Mitevska.

Teona Mitevska
Teona Mitevska

Taču visvairāk režisori Mitevsku iepriecina kāds atgadījums īsi pirms filmas izrādīšanas šī gada Berlīnes filmu festivālā.

“19. janvārī tajā pašā Ziemeļmaķedonijas mazpilsētā Štipā atkal kāda jauna sieviete ielēca upē pēc krusta un noķēra to. Šoreiz priesteris bez ierunām viņai atdeva šo krustu,” atklāj Mitevska.

Berlīnes kinofestivālā filma "Dievs eksistē, viņu sauc Petrūnija" saņēma luterāņu un katoļu baznīcas ekspertu veidotās Ekumēniskās žūrijas balvu. Bet pavisam nesen – Arābu filmu kritiķu balvu Eiropas filmām Ēģiptē.

"Beidzot kristīgā baznīca un arābu pasaule par kaut ko ir vienisprātis! Un, ja viņi ir par kaut ko spējuši vienoties, tad mēs patiešām varam teikt, ka Dievs ir sieviete,"

smejas režisore Mitevska.

Uz Eiropas Parlamenta “Lux” balvu pretendēja arī ekstravagantā dāņu žurnālista Madsa Brīgera dokumentālā filma “Hammaršelda neatrisinātā lieta”. Dāgs Hammaršelds bija ANO ģenerālsekretārs, kurš 1961. gadā gāja bojā aviokatastrofā virs Kongo teritorijas. Septiņus gadus tapušajā filmā Brīgers kopā ar zviedru privātdetektīvu šķetina Hammaršelda bojāejas apstākļus un ar to saistītās sazvērestības, nonākot pie pārsteidzošiem atklājumiem.

Trešā “Lux” balvas fināliste bija spāņu filma “Karaliste”, kas vēsta par korupcijas spēlēm Spānijas politikā un kāda ilgstoši veiksmīga politiķa krišanu no troņa brīdī, kad skandāls nokļūst atklātībā.

“Šis trijnieks ir visai nevienmērīgs. Divas no šīm filmām ir absolūti interesantas no kinematogrāfiskā viedokļa,” secina Rīgas Starptautiskā kino festivāla direktore Sonora Broka, atzīstot – viņasprāt, spāņu filma netur līdzi pārējām divām. Taču finālistu izvirzīšanā viss atkarīgs no “Lux” balvas žūrijas – 21 Eiropas filmu industrijas eksperta – kopīgā lēmuma. “Dievs eksistē, viņu sauc Petrūnija” ir arī Sonoras Brokas favorīte šajā trijniekā.

“Šī filma ārkārtīgi precīzi ataino it kā progresīvās Eiropas realitāti. Šīs izteikti patriarhālās valstis savā ikdienā ir ļoti tālu no tā, kā mēs varbūt esam pieraduši šeit dzīvot. (..) Un tā nav pasaku filma,” uzsver Broka.

“Tā ir filma, kas diezgan precīzi ataino situāciju šajā reģionā un varbūt arī tendences, kurās virzās vairākas Eiropas valstis. Proti, projām no demokrātiskiem procesiem un atpakaļ pie sabiedrības, kur dzīves pamatlikumus nosaka baznīca, nevis sabiedrība.

Šis it kā nevainīgais un diezgan muļķīgais stāstiņš par garlaikotu meiteni, kura kaprīzes pēc kaut ko izdara, patiesībā ir ļoti nopietna tēma, par ko mums padomāt.”

“Lux” filmu balva Eiropas Parlamentā tiek pasniegta kopš 2007. gada, ik gadu atbalstot trīs filmu tulkošanu visās 24 Eiropas Savienības oficiālajās valodās un izplatīšanu visā Eiropā. Tiesa gan, tradicionāli šīs filmas dalībvalstīs bez maksas tiek izrādītas vēl pirms balvas pasniegšanas, bet pēc tās kinoteātru apritē iekļaujas visai reti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti