Maidana filmu nedēļā izrādīs dokumentālus stāstus par notikumiem Ukrainā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sākot no trešdienas, 18.februāra, līdz svētdienai, 22.februārim, Kaņepes kultūras centrā Rīgā notiks Maidana filmu nedēļa. Tās laikā varēs noskatīties deviņus dokumentālus stāstus par notikumiem Ukrainā, ko uzņēmusi radošā apvienība "Babilona 13". Apvienība izveidota 2013.gada nogalē, sākoties Maidanam, un savu darbību tā turpina joprojām, dokumentējot norises Ukrainā.

Pirmo dokumentālo materiālu apvienība "Babilona 13" uzņēma 2013.gada 30.novembrī Kijevā, Mihailovskas laukumā. Redzot, cik notikumi kļūst dramatiski, apvienība radās gluži spontāni, bet tai pašā laikā likumsakarīgi. Tajā iesaistījās Ukrainas kino režisori un operatori. Apvienība joprojām turpina darbu, fiksējot notiekošo Ukrainā, tagad tās darbs kļuvis jau plašāks.

"Apvienību "Babilona 13" izveidoja desmit pieredzējuši filmu veidotāji. Tagad šī kustība ir jau izaugusi līdz vairāk nekā 40 cilvēkiem, tajā iesaistījušies arī kino studenti. Viņu mērķis vai misija ir parādīt caur dokumentālo kino, kas tur īsti notiek no dažādiem skatu punktiem," stāsta Kaņepes kultūras centra direktore Liene Jurgelāne.

Radošajai apvienībai "Babilona 13" ir princips dokumentālajos materiālos redzamos notikumus pašiem tikpat kā nekomentēt, bet secinājumus atstāt skatītāju ziņā. Viņi arī tikpat kā nefilmē politiķus, apvienības epicentrā ir notikumos iesaistītie cilvēki - viņu rīcība, nostāja, pārliecība.

"Tēmas, kas caurvij visas filmas, protams, ir Ukrainas notikumi, kas ietekmē katru šīs valsts iedzīvotāju. Daļa no filmām fokusētas tieši uz Maidana notikumiem, bet ir arī ļoti personiski stāsti. Filmas ir interesantas ar to, ka ir tik dažādas," norāda Liene Jurgelāne.

Rīgā, Kaņepes centrā varēs noskatīties deviņus dokumentālus stāstus, kas atklās arī Ukrainas notikumu hronoloģiju.

To vidū ir filma "Pirmā nāve", kas ir ļoti skaudri konkrēts stāsts par Ukrainas jaunieša Sergeja Nigojana bojāeju pagājušā gada janvārī Kijevas centrā. Viņa aiziešanai pilnīgi nejauši aculiecinieks bijis radošās apvienības "Babilona 13" operators, kurš ticis sašauts un ar mirstošo jaunieti gulējis vienā operāciju zālē.

Ļoti baismīgi ir kadri no filmas "Debesu simtnieks", kad jau pirmajai nāvei sekojušas daudzas citas un laukums ir piepildīts ar kliegšanu, raudāšanu, haosu un nāves dvesmu.

"Babilona 13" filmējusi ne tikai Maidana epicentrā, bet arī ārpus Kijevas. Filmā "Mežigorje. Tēvoča māja" tās veidotāji uzklausījuši cilvēku domas Doņeckas apgabalā.

Radošās apvienības "Babilona 13" dibinātājs Vladimirs Tihijs atzinis, ka dažkārt apvienība ar savām filmām tiek vainota vienas vai otras konfliktā iesaistītās puses propagandēšanā, bet viņš to noliedz, jo apvienības mērķis esot ainu dokumentēt pēc iespējas objektīvāku.

Maidana kino nedēļa Kaņepes kultūras centrā Rīgā sāksies trešdien, 18.februārī, kad būs iespēja tikties arī ar "Babilona 13" autoru kolektīva režisori Larisu Artjuginu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti