LU vasaras skolas dalībnieki aicina uz sešu dokumentālu īsfilmu pirmizrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sestdien, 12. augustā, ar sešu starptautisko studentu veidotu dokumentālu īsfilmu pasaules pirmizrādēm par dažādiem mediju un informācijas pratības aspektiem Latvijā noslēgsies Latvijas Universitātes (LU) ''Rīgas vasaras skola 2017", informē Rīgas vasaras skolas projekta vadītājs Kaspars Rūklis.

Ikviens, īpaši cilvēki, kam interesē Latvijas mediju vide, ir laipni aicināts uz pirmizrādēm vasaras skolas noslēgumā 12. augustā plkst. 19.00 Gētes Institūtā Rīgā. Ieeja uz filmu pirmizrādēm ir bez maksas.

Pasākumā studentu komandas pastāstīs par savām īsfilmām un pieredzi, veidojot filmas un tiekoties ar ekspertiem no organizācijām, kas piekrita studentiem palīdzēt projekta īstenošanā, piemēram, Baltijas Mediju izcilības centrs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, interaktīvais medijs “Latvijas Vesti”, Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica”, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs, Draugiem.lv un citi.

20 vasaras skolas dalībnieki šogad pārstāv 12 valstis – Austriju, Igauniju, Vāciju, Franciju, Ungāriju, Itāliju, Indiju, Kazahstānu, Latviju, Poliju, Krieviju un Apvienoto Karalisti. Vasaras skola norisinās no 1. līdz 13. augustam. Paralēli lekcijām, darbnīcām, kultūras un socializēšanās pasākumiem studenti veido dokumentālas īsfilmas un dokumentālus sižetus.

Rīgas vasaras skolu šogad jau septīto gadu pēc kārtas rīko Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļa. Šogad vasaras skolu atbalsta arī Gētes institūts Rīgā, Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests, “Live Rīga”, “Bite”, “Cannelle” un citi partneri.

Papildu informācija, foto un video: www.rigasummerschool.eu vai Riga Summer School Facebook profils

Īss filmu un to radošo komandu pieteikums

„FaceART”

Filma diskutē par mediju ietekmi mākslā, izmantojot galerijas “RIGA ART-SKY ART” piemēru. Vai mediji un māksla iet roku rokā? Kādā veidā sociālie mediji ietekmē māksliniekus? Kā mākslinieki sevi reklamē un komunicē ar klientiem? Šī īsfilma atspoguļo iespējas un izaicinājumus, kādus mediji rada diviem Latvijas māksliniekiem, kuriem pieder veiksmīgi strādājoša galerija pašā Rīgas centrā.

Īsfilmas autori: Elīza Bērziņa, Latvija; Mariann Jüriorg, Igaunija; Jessica Kalus, Vācija; Linda Ughi, Itālija.

 

„Bibliotekāre”

Dokumentālā filma atspoguļo bibliotekāres Evas Ausējas darbu, viņa par bibliotekāri strādā jau 13 gadus. Gadu gaitā viņa ir novērojusi ne tikai, kā mainās bibliotekāra loma, bet arī mediju literatūras nepieciešamību digitālajā pasaulē. Eva uzskata, ka tuvākajā nākotnē bibliotekāra darbs piedzīvos dramatiskus izaicinājumus.

Īsfilmas autori: Elena Zimmer-Bashir, Vācija; Shivashish Wali, Indija; Yulia Kazakova, Krievija.

 

„Burbuļa demokrātija”

Reiz sensenos laikos uz internetu skatījās kā uz atbrīvošanas iespēju, iespēju dzīvot brīvā pasaulē. Meklē to, ko vēlies, ļauj vaļu ziņkārei, atklāj ko jaunu. Tomēr, liela daļa cilvēku nezina, ka tādi sociālie tīkli kā „Facebook” un meklētāji, kā „Google”, šo brīvību ierobežo. Aiz katra soļa, kas tiek izdarīts šajās platformās, strādā algoritms, kas filtrē rezultātus, lai nākotnē piedāvātu lietotājam reklāmas, balstoties uz to, kas tiek meklēts, kāds saturs lietotājam patīk un ar kādu saturu tas dalās. Šādi lietotājam tiek veidota ērta vide, kurā viņš vai viņa var justies kā savā komforta zonā jeb šis “filtrētais burbulis” var tikt uzskatīts kā drauds demokrātijai. Tikai viena daļa ir publiska, pašu idejas tiek nepārtraukti apstiprinātas un, polarizējot viedokļus, tiek stiprinātas. Kā mēs varam izvairīties no demokrātijas burbuļa?

Īsfilmas autori: Rebecca Scheffauer, Austrija; Annabel Bursy, Vācija; Italo Vazzana, Itālija.

 

„Sadalīti”

Filma pēta vispārējo plaisu un digitālo sadalījumu Latvijas sabiedrībā. Sadalījumu izprovocē straujā tehnoloģiju attīstība, kas noved līdz sociālai un ekonomiskai izolācijai, un nostāda šķēršļus starp paaudzēm.

Īsfilmas autori: Rumena Ivanova,  Bulgārija; Aileen Barz,  Vācija; Julia Freymark, Vācija.

 

„Šā vai tā”

Dokumentālā īsfilma seko jaunai sievietei labu ziņu un vispārīgo jautājumu atbilžu meklējumos: kā identificēt kvalitatīvu žurnālistiku? Kā daudzi jauni cilvēki, arī viņa   ziņas iegūst internetā, bet nu viņa sāk prātot par šo ziņu kvalitāti. Šā vai tā, viņa ir mediju daļa, un meklētā atbildība un uzticamas informācijas identificēšana ir viņas rokās. Filmējot no teicēja perspektīvas, skatītājs kļūst par filmas varoni, tādējādi skatītājam atrodoties pēc iespējas tuvāk sižetam.

Īsfilmas autori: Bertalan Egry, Ungārija; Katharina Gasser, Itālija; Henrike Rau, Vācija; Sophie Warmbrunn, Vācija.

 

„Sadalošās robežas: Krievvalodīgie mediji Latvijā”

Latvijas sabiedrība ir sadalīta divās informācijas telpās – latviešu valodā un krievu valodā runājošajā. Īsfilmā tiek pētīta krievvalodīgo mediju loma Latvijā. Kur rodas konflikti? Kāda ir ietekme Krievijas medijiem? Kā pārvarēt šo sadalījumu? Šie ir jautājumi, kuri tiek uzdoti filmas laikā, un uz kuriem tā cenšas rast atbildes.

Īsfilmas autori: Othmara Glas, Vācija; Altynay Tuganbekova, Kazahstāna; Rory Jackson, Apvienotā Karaliste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti