LTV7 ceturtdienu vakaros būs skatāmas latviešu jauno režisoru filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Televīzijā (LTV) no 31. marta līdz 26. maijam ceturtdienu vakaros pulksten 22.30 LTV7 rādīs Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Nacionālās filmu skolas latviešu jauno režisoru filmas.

"Filmu radošā komanda ir Latvijas jaunā kino paaudze, tādēļ skatītājiem ir iespēja ne tikai iepazīt jaunos režisorus kā personības pašmāju kino industrijā, bet arī ieraudzīt caur viņu darbiem tēmas, par kurām jaunā paaudze grib stāstīt un kā kopumā izprot šo laiku," norāda LTV Filmu iepirkšanas nodaļas redaktore Liene Laviņa.

Kā atzīst LKA Nacionālās filmu skolas sinematēkas vadītāja Liene Linde – lai arī Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālā filmu skola nav filmu studija klasiskā izpratnē, kvantitatīvos skaitļos gada griezumā saražo visvairāk filmu Latvijā. Ik gadu tās paspārnē top vairāki desmiti visdažādāko darbu, turklāt ne tikai īsfilmas, bet gandrīz ik gadu top arī pa kādai pilnmetrāžas filmai. Viena no tām ir skatāma arī šīgada LTV programmā – Lāsmas Bērtules "Augstas gudrības grāmata no pasaules un dabas, I daļa". Šis darbs signalizē nepārprotamu tendenci studentu vidū – ik gadu ir kāda studentu komanda, kam piemīt ambīcijas un jauda realizēt mācību darba uzņemšanu uz kinolentes.

Filmas pārstāv visdažādākos žanrus – ir gan komēdijas, drāmas, gan šausmu filma, filma bērniem, tāpat arī dokumentālais kino. Starp filmu režisoriem ir Edgars Kaupers, Helmuts Bondars, Līva Polkmane, Betija Zvejniece, Emīls Alps, Roberts Vanags, Jāzeps Podnieks, Reinis Ūbelis, Ludmila Roziņa, Edvards Mikāls, Rūdolfs Miķelsons, Lāsma Bērtule, Rūta Znotiņa, Alise Zariņa, Elza Gauja.

"Manuprāt, studentu filmas ir ārkārtīgi aizraujoša un nozīmīga Latvijas kino ainavas un procesa daļa –

tās primāri tiek veidotas nevis tāpēc, lai iegūtu skatītājus kinoteātrī, bet gan tālab, lai to autori pētītu, apgūtu un eksperimentētu ar kinovalodas iespējām,"

teic LKA Nacionālās filmu skolas sinematēkas vadītāja Liene Linde.

Nacionālā filmu skola ir LKA struktūrvienība, kas ne tikai nodrošina mūsdienīgu audiovizuālās mākslas izglītības infrastruktūru un tehnisko bāzi, bet arī producē jaunrades darbus studiju procesa laikā, publicē teorētiskus, empīriskus un metodoloģiskus pētījumus audiovizuālās mākslas jomā, kā arī organizē dažādus audiovizuālās mākslas pasākumus.

Nacionālās filmu skolas pārziņā ir studiju procesā tapušo audiovizuālo darbu arhivācija, nodrošinot tiem pieejamību un publiskas izrādīšanas iespējas dažādās skatēs un filmu festivālos gan Latvijā, gan ārzemēs, tāpat arī Nacionālā filmu skola aktīvi sadarbojas ar ārvalstu, īpaši Baltijas un Ziemeļeiropas valstu augstskolām audiovizuālās izglītības jomā.

Latviešu jauno režisoru filmas – katru ceturtdienas vakaru no 31. marta līdz 26. maijam pulksten 22.30 LTV7 un REplay.lv. Savukārt portālā LSM.lv būs lasāmas intervijas ar jaunajiem režisoriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti