LTV1 uzsāk Latgales kongresam veltīto raidījumu ciklu ar stāstu par Staņislavu Kambalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 6. aprīļa plkst. 19.30 LTV1 ēterā būs skatāms Latgales kongresam veltīts raidījumu cikls “Trešā zvaigzne. Sākotne. Personība”. Tie būs vēsturiski stāsti par Latgales kongresa delegātiem, viņu dzimtajām vietām un dzīves gājumu. Pirmais raidījums tiks veltīts Staņislavam Kambalam – karavīram, kurš kļuva ne vien par politiķi, bet arī par vienu no Latvijas Bankas direktoriem.

Staņislavs Kambala bija vienīgais no latgaliešiem, kurš piedalījās Latgales kongresā un Latvijas valsts proklamēšanas aktā.

Pirmajā raidījumā tā veidotāji tiksies ar Staņislava Kambalas dzimtas turpinātājiem dzimtajās mājās  Latgalē un Rideļu dzirnavās Tukuma pusē.

Latvijas Bankas vēstures konsultante Inta Lipša analizēs Kambalas kā banķiera darbību, tēlnieks un monētu mākslinieks Ivars Drulle atklās, kāpēc piedalījies konkursā par Latgales kongresam veltītas jubilejas monētas izveidi, kādus motīvus un simbolus iekļāvis tās aversā un reversā.

Skatītāji uzzinās, ka ne vien uzvārdi, bet īsta radniecība saista Staņislavu Kambalu ar latviešu basketbolistu Kasparu Kambalu. Būs arī stāsts par to, kādi vēsturiski dokumenti par šo personību ir saglabājušies Latgales un Rīgas muzejos un arhīvos.

Latgales kongresam veltītais vēsturisku raidījumu cikls stilistiski iekļaujas sirsnīgo Latgales stāstu „Cytaidi latviskais” ietvarā. Katra raidījuma pamatā ir stāsts par vienu personību - Latgales kongresa delegātu, kuras dzīves ceļš pirms un pēc kongresa spilgti ilustrē mūsu tautas vēstures krustpunktus.

Latgales kongresa simtgades atzīmēšana ir ietverta Latvijas valsts simtgades svinību pasākumu kompleksā. Pirmais Latgales kongress notika Rēzeknē 1917. gada 26. un 27. aprīlī,  un tajā piedalījās vairāk nekā divsimt delegātu, kuri lēma par Latgales apvienošanu ar pārējo Latviju.

Raidījumu cikla “Trešā zvaigzne. Sākotne. Personība” idejas autori ir Daugavpils Universitātes docents Valentīns Lukaševičs un LTV redaktore Sandra Freiberga, vēstures konsultanti Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs Toms Ķikuts un šīs nodaļas pētnieks Imants Cīrulis. Raidījumu ciklu vadīs tā autors un Latgales pētnieks Valentīns Lukaševičs. Raidījuma režisore ir Zita Kaminska, redaktore Sandra Freiberga, vadošais operators Andris Sarma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti