Kultūras ziņas

Septiņas laikmetīgās mākslas muzeja vīzijas

Kultūras ziņas

Redzamās un neredzamās līnijas

LTV uzņem filmu par Jani Rozentālu

LTV uzņem filmu par Jani Rozentālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Atzīmējot dižā latviešu mākslinieka – nacionālās glezniecības skolas radītāja Jaņa Rozentāla 150. jubileju, Latvijas Televīzijas radošā komanda par gleznotāju veido dokumentālo filmu. Pie skatītājiem tā nonāks rudenī. Montāža, skaņas un krāsu pēcapstrāde vēl priekšā, jo šobrīd notiek aktīvs filmēšanas process.

Režisores Lindas Oltes un operatora Andra Priedīša vadībā Latvijas televīzijas filmēšanas grupa Jaņa Rozentāla muzejdzīvoklī uzņem vienu no septiņām filmas epizodēm – tas ir inscenējums, kurā gleznotājs ir ielūdzis pie sevis draugus mājas ballītē. Jaņa Rozentāla dzīvoklis savulaik bijusi vieta, kur uz muzikāliem un dzejas vakariem pulcējās visdažādāk domājošie laikabiedri.

"Mēģināsim uzburt to sajūtu, to atmosfēru, kāda tā varētu būt toreiz, pirms 100 gadiem," saka filmas režisore Linda Olte.

Filmā iecerēts Jaņa Rozentāla dzīvi izstāstīt caur septiņiem mūsdienu māksliniekiem, no kuriem katram iedalīts pārstāvēt kādu no gleznotāja dzīves periodiem.

"Ir ļoti atbilstoši paņemt šos dažādos aktierus, lai arī tie ir paši gleznotāji, paši izgājuši ceļu no ērkšķiem uz zvaigznēm, kur paši bijuši sākumā skolnieciņi un īsti nezina savu ceļu, līdz izaug un aiziet līdz savam rokrakstam un atzinībai," turpina Olte.

Filmā piedalīsies tādi zināmi mūsdienu gleznotāji kā Andris Vītoliņš, Andris Eglītis, Ritums Ivanovs, Kristians Brekte un vēl citi, kuru atšķirīgās personības palīdzēs raksturot Jaņa Rozentāla dzīvi un kurus filmā vienos ūsas.

Mājas ballītes epizodē Jaņa Rozentāla tēlā iejutīsies gleznotājs Andris Vītoliņš. Muzikālā vakara viesu vidū arī mums atpazīstami Jaņa Rozentāla gleznu varoņi.

Filma par Jaņa Rozentāla dzīvi un ļoti atšķirīgajiem gleznotāja daiļrades periodiem Latvijas Televīzijā būs skatāma 23. septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti