LTV top jauns raidījums jauniešiem par Latvijas vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šonedēļ notikusi pirmā filmēšana jaunam Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam jauniešiem. Raidījums “Vēstures skolotājs” būs iespēja ieskatīties Latvijas vēsturē ar praktiskās arheoloģijas palīdzību Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolotāja Edgara Bērziņa vadībā, informēja LTV.

Jaunajā raidījumā 10. un 11. klašu skolēni piedalīsies ekspedīcijās un atklās Latviju ar praktiskās arheoloģijas palīdzību.

Tā būs iespēja jauniešiem “pārbaudīt vēsturi uz savas ādas”, sola raidījuma veidotāji.

Šobrīd notiek pirmās filmēšanas un pirmās jauniešu komandas iemēģinājušas roku praktiskajā arheoloģijā.

Projekta vadītāja Irēne Grūzīte informēja, ka pirmajās filmēšanas dienās paši jaunieši bija ļoti patīkams pārsteigums gan filmēšanas grupai, gan ekspertiem, kuri bija sagatavojuši uzdevumus.

“Gana sarežģītais heraldikas uzdevums par sava ģerboņa izveidi pārsteidza jo īpaši. Jaunieši īsā laikā noorientējās heraldikas pamatjautājumos un radīja saturisku un vizuāli interesantu rezultātu. Katrā raidījumā jauniešiem ir uzdevums izvērtēt vienam otru, un to viņi veica ar pieaugušiem cilvēkiem neierastu smalkjūtību un pietāti. Vēl noteikti jāmin grūtie filmēšanas apstākļi - garās stundas lielā karstumā -, neviena pīkstiena vai iebilduma no jauniešu puses, visi laikā un precīzi izpilda jebkuru komandu,” stāstīja Grūzīte.

Protams, dalībnieki nedarbosies savā nodabā. Viņus pavadīs televīzijas ekrānos vēl neredzēta seja – Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas skolotājs Edgars Bērziņš.

“Izvēlējāmies Edgaru, jo TV kamera viņu mīl, viņš arī jūt kameru, balss kā radio diktoram - izkopta, brīnišķīga dikcija, ar patīkamu tembru. Edgars pazīst vēstures drēbi, nerunā muļķības, ir ļoti šarmants un gana atraktīvs,” sacīja Grūzīte.

Arī Edgars nejuties savādi, stājoties kameras priekšā, taču priekšplānā izceļ nevis sevi, bet jauniešu komandu darbu.

“Pirmā filmēšanās noritēja veiksmīgi – tā norisinājās pateicīgā vietā, kur ir daudz iespēju izziņai. Abas komandas bija atvērtas un gatavas strādāt. Filmēšanas pirmā diena noslēdzās pulksten 22 un nākamajā dienā sāka jau sešos no rīta. Neatkarīgi no tā komandas noturēja možu garu abas dienas. Arī skolēnu pavadošais personāls – skolotāji, kuri karstajās dienās cītīgi atbalstīja, pieskatīja un uzmundrināja,” teica Edgars.

Projekts top sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtu. Kopā filmēšanas grupa dosies uz astoņiem dažādiem objektiem, kas saistīti ar dažādiem Latvijas vēstures laika posmiem, un katrā no tiem pieaicināts konsultants, kurš šo vietu pēta vai tajā strādā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti