LTV seriāls «Māja pie ezera» ar atslēgas vārdu - skaistums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sestdien, 26.septembrī, Latvijas Televīzija sāks izrādīt jaunu pašmāju daudzsēriju filmu "Māja pie ezera". Tā tapusi pēc poļu rakstnieces Malgožatas Kaličinskas romāna motīviem un vēsta par trīs paaudžu sieviešu dzīvi Rīgā un laukos. Seriāla režisors ir Armands Zvirbulis, bet lomās varēs redzēt veselu plejādi populāru latviešu aktieru, centrālo tēlu - Madaru Tēraudu - atveidos Sandra Kļaviņa.

Pateicoties operatora Haralda Vecvagara veikumam, jaunais seriāls "Māja pie ezera" ir gan vizuāli ļoti skaists, gan arī tematiski. Tā atslēgas vārds ir skaistums - šādus ceļa vārdus filmai velta tās producente Arta Ģiga.

"Kopējais raksturojums ir - viens vienīgs skaistums. To dod Haralda kamera un pārējie, kuri līdzdarbojas, "pavelkas" līdzi tam, lai vienkārši būtu skaisti. Tajā skan arī ļoti skaista Kristapa Krievkalna speciāli rakstīta mūzika. Jā, tas gabals ir par skaistumu," saka Arta Ģiga.

Seriāla galvenā varone ir Madara Tērauda, viņai ir 40 gadu, vīrs un meita, laba karjera reklāmas aģentūrā. Taču tad dzīve apmet kūleni. Madaru izkonkurē jaunāki kolēģi, viņa zaudē darbu, stabilitātes nav arī laulībā, līdz pavisam jaunu dzīvi viņa ierauga mājā pie ezera.

Madaras stāsts cieši vijas kopā ar viņas meitas Dārtas un vīra mātes Sofijas dzīvi. "Stāsta nesējas ir trīs paaudžu sievietes, kurām ir jāizdara savas dzīves izvēles, bet principā tas ir ikviena cilvēka stāsts. Vispirms par to krīzi, kas tev uznāk 20 gados, kad tu esi pabeidzis skolu un īsti nezini, kā uzsākt pieaugušo dzīvi. Otra līnija ir, kad tev ir 40 gadu, un tu vairs neesi jauns un daudzsološs, bet nu jau vairs tikai daudzsološs, un arī vīrs tev nav vairs kaisles objekts, bet tikai vairāk biedrs un draugs. Kā tikt ar to galā? Vai arī kā tikt galā ar to, kad 60 gadu vecumā tu saproti, kādas kļūdas tu esi izdarījis iepriekš un kā ar to dzīvot tālāk - vai to pieņemt, vai to nepieņemt, vai visu mūžu turpināt maksāt par kļūdām, vai tomēr tās palaist vaļā. Tas ir tas stāsts, un tas attiecas vienlīdz uz sievietēm, vīriešiem, jauniešiem," stāsta Arta Ģiga.

Galveno varoni Madaru seriālā atveido Sandra Kļaviņa, viņas vīramāti Sofiju - Katrīne Pasternaka, bet viņas meitu Dārtu - Kitija Rudēviča.

Kitiju Rudēviču režisors Armands Zvirbulis dēvē par lielisku atradumu. Viņa šogad beigusi 12.klasi, filmējusies paralēli eksāmeniem, un patīkami pārsteidzošs bijis viņas dabiskums, atraisītība un arī drosme. "Man kā režisoram bija tiešām liels prieks redzēt priekšā tādu brīnumiņu - nesamaitātu, atvērtu radošam procesam, kas gatavs mainīties, kā vajadzīgs, un nebaidīties, kad pretī spēlē Andris Keišs vai Sandra Kļaviņa. Pilnīgi fantastiski," uzsver Armands Zvirbulis.

Filmēšana pamatā notika divās vietās - Rīgā un Alsungā, un Alsungu Arta Ģiga dēvē par vienkārši ideālu vietu šī darba iedzīvināšanai, radusies pat sajūta, ka tas speciāli rakstīts, domājot tieši par Alsungu. "Tā kā tas ir poļu darbs, tur ir ļoti jauka katoļu līnija, nedaudz komiska un visādā ziņā šarmanta. Mēs zinājām, ka Alsungā ir tāds neliels katoļu anklāvs, un, iebraucot tajā pilsētiņā, tur bija baznīca pa kreisi, pa labi bija veikals tieši tāds, kāds mums vajadzīgs, pa labi bija laukums, kurā bija jānotiek darbībai, tur bija burvīga aptiekas māja. Bija skaidrs, ka Alsunga ir īstā vieta," norāda Arta Ģiga.

Gandrīz vai unikāli savā pašaizliedzīgajā atbalstā filmēšanas grupai bijuši arī Alsungas cilvēki. Lai arī cik darbs bijis saspringts un intensīvs, aizvadīto vasaru režisors Armands Zvirbulis atminas kā brīnišķīgu un ģimeniski siltu piedzīvojumu. "Viss kolektīvs drīz vien izveidojās par lielu ģimeni vai ģimenes aizstājēju, ka tas vienkārši bija skaisti. Es ceru, ka to varēs sajust arī uz ekrāna kā labu rezultātu," pauž Armands Zvirbulis.

Kā vēstīts, jaunās daudzsēriju filmas "Māja pie ezera" notikumiem Latvijas Televīzijā varēs sekot līdzi 13 sēriju garumā sestdienās pēc raidījuma "Panorāma", sākot no 26.septembra.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti