Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis Roberts Ligers

Kultūras ziņas

Slazds skatītājiem Dailes teātrī

Septembris bez kino festivāliem

LTV: Septembris kino gardēžiem atnesis vilšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daudzus gadus kino cienītāju vidū septembris tiek dēvēts arī par kino festivālu mēnesi. Šī gada septembris kino gardēžiem ir atnesis vilšanos.

Tieši pirms diviem gadiem, 2011.gada septembrī, kinoteātris „Rīga” atguva vēsturisko nosaukumu „Splendid Palace”. Senākā pilsētas kinoteātra pārdēšana notika festivāla „Baltijas pērle” atklāšanas ietvaros. Šī gada septembrī nedz šajā kinoteātrī, nedz Kongresu namā vienkopus nepulcēsies kino profesionāļi un nebūs skatāmi klasikas un mūsdienu ekrāna šedevri. Festivāla organizatori paziņoja, ka tas šogad nenotiks.

Ziņa par festivāla „Baltijas pērle” atcelšanu mediju telpu sasniedza šī gada augustā. Festivāla rīkotāji to skaidroja ar līdzekļu trūkumu. Kvalitatīva festivāla organizēšanai nepietiekot ar Rīgas domes piešķirtajiem 15 000 latu un Kultūrkapitāla fonda pieciem tūkstošiem.

„Ja līdz šim mēs bijām pateicīgi Rīgas domei un Kultūrkapitāla fondam, tad tomēr jāsaka, ka bez plašāka valsts finansējuma līdzekļus dabūt nav vienkārši. Lai dabūtu arī ārvalstu finansējumu, nepieciešams ir valsts atbalsts,” norāda kinofestivāla „Baltijas pērle” pārstāve Asnāte Vasiļjeva.

Pērnā gada martā par savas darbības pārtraukšanu paziņoja vēl viens pašmāju starptautiskais kinofestivāls - pēc 25 gadu pastāvēšanas tika slēgts „Arsenāls”. Festivāla organizatoru izplatītajā paziņojumā netika norādīti konkrēti darbības pārtraukšanas iemesli. Drīzāk tas tika formulēts kā ironisks jautājums, vai šādi festivāli maz ir nepieciešami.

"Mēs pierādījām, ka valsts institūcijas ir spēcīgākas par katru privātu iniciatīvu. Miers būdām, „Arsenāls” ir galā. Mēs esam stipri, bez neizprotamām filmām būsim arī vareni. Ekrānu - ciet!" teikts „Arsenāla” rīkotāju paziņojumā 2012.gada 12.martā

Es nebūtu panikā par to, ka „Arsenāls” ir beidzies. Taču es labi saprotu tās grūtības, kas bija „Arsenāla” un „Baltijas pērles” rīkotājus. Cīņa par finansēm Latvijā ir briesmīga lieta," uzsver Matīsa.

Pēdējo gadu laikā ar finansējuma grūtībām ir saskārušies visi lielākie Latvijas kino festivāli. Žurnāla „Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa atceras, ka būtisku finansējuma samazinājumu piedzīvoja arī nacionālais kino festivāls "Lielais Kristaps".

„Atceros, ka "Lielā Kristapa" budžets 2007.gadā bija 90 tūkstoši latu, bet pēc diviem gadiem tas tika samazināts seškārtīgi,” turpina Kristīne Matīsa.

Šādos finansiāli saspringtos apstākļos festivālu veidotājiem nākas pieņemt skatītājiem nepatīkamus lēmumus. „Baltijas pērles” rīkotāji ir pārliecināti, ka šī pauze nāks par labu festivāla kvalitātei nākošajā gadā.

„Savas labākās ieceres pārcelsim uz nākošo gadu, kad „Baltijas pērle” būs laba uvertīra Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanai,” atklāj Asnāte Vasiļjeva.

„Šogad nesanāks galīgi tukšs rudens. Notiks „2Annas”, „Splendid Palace” uzsāks autorkino festivālu ar Kaurismaki dalību. Tās ir lieliski, tikai mēs nevaram zināt, cik ilgi šie festivāli būs spējīgi pastāvēt šajos finansiālajos apstākļos,” spriež Kristīne Matīsa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti