LTV raidījums «Pūra lāde» šodienas meistaru rokām atvērs pagātnes vārtus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 7. maija pie Latvijas Televīzijas skatītājiem nokļūs jauns LTV oriģinālraidījums – “Pūra lāde”. Astoņās sērijās raidījums iedziļināsies tradicionālo amatu mākslā, iedvesmos ikvienu pamēģināt radīt kaut ko savām rokām un dos padomus, kā to darīt vislabāk.

Raidījuma veidotāji uzskata, ka teju katrās mājās ir kāds priekšmets, kurš ar kodētu pavedienu saista mūs ar to, ko varam dēvēt par “latvisko”. Īpaši nepiedomājot, mēs atpazīstam tā rakstus un krāsu kodus, un tās ir lietas, ko arī ikdienā rada raidījuma varoņi.

Raidījums būs ne vien stāsts par amatniekiem un meistariem, bet arī latviskās dzīves ziņas uzturētājiem, kuri to tālāk nodod ar saviem darbiem un prasmēm.

Projekta veidotāji vēlas ieraudzīt šodienu caur mūsu mantojumu, atverot pagātnes vārtus ar šodienas meistaru rokām. Katrs amatnieks raidījumā sniegs meistarstundu un dos kādu padomu, ko ikviens skatītājs varēs izmēģināt paveikt pats. “Rādīsim, kā var noaust jostu, izveidot māla trauku mājas apstākļos, radīt savu, gadsimtu zināšanās balstītu rotu. Vēl pastāstīsim, kā saskatīt dabas krāsas un tās ieadīt skaistos adījumos, iepazīsim lubiņu jumta tapšanas noslēpumus un veidosim zedeņu žogu. Bet, tuvojoties vasaras saulgriežu laikam, iepazīsim pirts, jāņuzāļu un maizes noslēpumus,” sola raidījuma veidotāji.

Lineārās televīzijas saturu papildinās multimediāli stāsti ar pamācībām portālā LSM.lv, kuros ar “dari pats” stila padomiem katrs varēs izmēģināt roku kādā sevi interesējošā amatā.

Raidījuma režisore un idejas autore ir LTV režisore Liene Žeimunde. Viņa atklāj, ka jau kopš bērnības ap sevi visu laiku redzējusi rokdarbus – abas vecmāmiņas bijušas lieliskas rokdarbnieces, rados – izcila audēja. Liene atceras, ka tuvumā vienmēr bijis kāds amata meistars, tomēr bērnībā tas nav šķitis kas īpašs. “Pusaudzes gados es sāku saprast šo lietu patieso skaistumu. To, kā amatnieku radītās lietas ar savu harmonisko skaistumu izceļas padomju dzīves brūni pelēkajā pasaulē,” norāda Liene. Viņa pati izmēģinājusi dažādus rokdarbu veidus – no adīšanas un tamborēšanas līdz jostu aušanai un māla trauku veidošanai. Šobrīd viņa pievērsusies mašīnadīšanas apguvei.

“Esmu pārliecināta, ka senās prasmes un radītie darbi nav pagātne. Tradicionālās lietas lieliski iederas mūsdienīgos interjeros un tērpos, ir cilvēkam un videi saudzīgas, tātad “zero waste”,” uzskata režisore.

Viņa uzsver, ka ar jauno raidījumu vēlas dot iespēju redzēt lietu maģisko tapšanas mirkli, dot iespēju iepazīt senas prasmes, nodot tās tālāk un iedzīvināt mūsdienu sadzīvē. Ikvienā raidījumā būs redzams kāda priekšmeta tapšanas process, kuru var pamēģināt ikviens.

Raidījumu veido režisore Liene Žeimunde, redaktore Sanita Auškāpa un operators Mārtiņš Priežkalns.

Pirmajā raidījumā komanda viesosies Kuivižu pusē pie keramiķes Daces Asnes. Dace ir Seno amatu rezervāta saimniece, māksliniece, keramiķe un skolotāja. Kopā ar viņu būs iespēja apgūt seno māla lipināšanas mākslu.

“Pūra lāde” – no 7. maija ceturtdienās pulksten 21.05 LTV1 un Replay.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti