LTV pirmizrādi piedzīvos jaunākās Dzintras Gekas filmas ciklā par Sibīrijas bērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Režisore Dzintra Geka turpina dokumentēt Sibīrijas bērnu ekspedīcijas. 25. martā pulksten 17.00 Latvijas Televīzijā gaidāma pirmizrāde dokumentālajai filmai “Tālā zeme Sibīrija. Tomskas apgabals 1949. – Petuhova, Teguļdeta, Asino”. Un uzreiz pēc tam 2. daļa “Tālā zeme Sibīrija. Tālie Ziemeļi – 1941. Noriļska. Lamas ezers”.

1949. gada 25. martā vienas nakts laikā uz Sibīrijas specnometinājumu vietām aizveda vairāk nekā 42 tūkstošus Latvijas iedzīvotāju, tajā skaitā 10 tūkstošus bērnu. Katru gadu Sibīrijas bērni dodas atmiņu braucienā uz turieni, kur liktenis bija lēmis pavadīt bērnību. Dzintras Gekas filmas dokumentē atmiņas un šodienas skatu uz izsūtījuma vietām.

2019. gada vasarā Sibīrijas bērni apmeklēja Tomskas apgabalu un Tālos Ziemeļus – Noriļsku un Lamas ezeru. Braucienā devās cilvēki, kuri kā bērni tika izsūtīti 1941. un 1949. gadā un tie, kuri dzimuši izsūtījumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Režisore Latvijas Radio raidījumā “Kulturas Rondo” stāsta, ka daudz vietu Sibīrijā vēl palicis neizpētīts:

“Sibīrija ir milzīga. Mēs esam apbraukuši ļoti daudzas vietas, bet, protams, ka baltie plankumi ir ļoti daudzi.

Bet droši vien, ka viņus pavairo arī Krievijas propaganda, kas visu laiku mēģina to aizmirst, mēģina par to nerunāt.”

“Mēs katru gadu braucam ekspedīcijās uz Sibīriju. [..] Pirmo reizi mēs aizbraucām 2000. gadā kā fonds “Sibīrijas bērni”, jo meklējām materiālus filmai “Sibīrijas bērni”. Un tad no 2006. gada mēs katru gadu braucam kopā ar cilvēkiem, kas bija izsūtīti vai arī kas tur ir dzimuši,” stāsta režisore.

“Tālā zeme Sibīrija. Tomskas apgabals 1949 - Petuhova, Teguļdeta, Asino.”

Filmas anotācija ieskicē: “Anita Renckulberga piedzima Tomskas apgabala Petuhovas sādžā. Palikušas sāpes par zaudēto brālīti un jautājums – par ko bija jācieš? Jānis Ābele savu bērnības draugu Kņazevkā nesatiek, sādža pamesta, tomēr septiņi gadi, kas pavadīti Sibīrijā, nav aizmirstami. Ilgas Tiltiņas bērnības sādžas Puštanovas vairs nav, laiks to nesaudzīgi noslaucījis. Atmiņas par bērna gados piedzīvoto nav iespējams aizslaucīt. Tomskas apgabalā, netālu no Kargasokas ir Novojugina, tur uzstādīta piemiņas zīme 250 izsūtītajiem, kuri palika Vasjuganas purva apkārtnē.”

“Tālā zeme Sibīrija.Tālie Ziemeļi - 1941. Noriļska. Lamas ezers”

Filmas anotācija ieskicē: “Noriļska ir pilsēta, kurai cauri gājuši 500 tūķstoši ieslodzīto. Ekspedīcijas dalībnieki kopā ar vēsturnieku Aināru Bambalu dodas uz Lamas ezeru, kur 1941. gadā aizveda Baltijas valstu artilērijas virsniekus. Gandrīz visi tur gāja bojā. Bijušās nometnes vietā  izveidota piemiņas vieta, un Sibīrijas bērni no Latvijas atbraukuši to sakopt. Raula Vēliņa vecmāmiņa 1941. gadā tika izsūtīta uz Dudinku, strādāja zivju fabrikā, ģimene saņēma vien skopu ziņu, ka vecmāmiņa mirusi ziemā uz ledus. Zivju fabrika sen sabrukusi, arī latviešu celtās barakas. Palikusi postaža un atmiņas par cilvēku ciešanām.”

Filmas "Tālā zeme Sibīrija" divas daļas skatāmas 25. martā pulksten 17.00 LTV1 un Replay.lv

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti