LTV pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Arvo Pertu un viņa «Ādama pasiju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā (LTV1) 4.septembrī plkst. 23.45 pirmizrādi piedzīvos pirmā dokumentālā filma par izcilo igauņu komponistu Arvo Pertu un viņa „Ādama pasijas” tapšanu, savukārt 11.septembrī, komponista 80.jubilejā, LTV1 demonstrēs pašu Arvo Perta un režisora Roberta Vilsona muzikālo performanci „Ādama pasija”.

"Visai pārsteidzoši, ka tik kautrīgais mākslinieks piekrita tikt filmēts vesela gada garumā - viņa dzimtajā Igaunijā, ceļojumā uz Vāciju, Itāliju un Japānu, kur Perts saņēma "Praemium Imperiale", prestižāko mūzikas balvu pasaulē," filmas pieteikumā norāda tās veidotāji. Turklāt filmā skan paša Arvo Perta ieskaņota mūzika.

Septembrī "Accentus Music" producētā vācu režisora Gintera Atelna dokumentālā filma ar nosaukumu „The Lost Paradise” (LTV1 programmā – „Ādama pasija. Tapšana”) un pati „Ādama pasija” tiks demonstrēta arī Igaunijas televīzijā ERR/ETV (10.09., performance – 11.09.), Polijas TVP (11.09.), Somijas YLE (12.09.), Norvēģijas NRK, britu BBC (13.09.) un ARTE (27.09.). Japānas televīzija NHL filmu un performanci plāno rādīt septembra beigās, Šveices SRF - oktobrī, bet zviedru SVT - tikai gada beigās.

Jau vēstīts, ka lieluzvedums „Ādama pasija” pasaules pirmizrādi piedzīvoja šī gada maijā Tallinā. Iestudējumā četrus igauņu komponista Arvo Perta opusus iedzīvināja starptautiska mākslinieku komanda, kura pie šī projekta strādājusi trīs gadus.

Uzvedumā, kurš balstīts Bībeles stāstā par Ādama un Ievas izraidīšanu no Paradīzes, notika arī pasaules pirmatskaņojums Perta kompozīcijai "Sequentia", kas veltīts Robertam Vilsonam. Ar pārējiem trim darbiem – "Tabula Rasa", "Miserere" un "Ādama ciešanas" klausītāji jau iepazinušies visā pasaulē, pēdējais no tiem ieguvis "Grammy" balvu.

Vilsons un Perts pirmoreiz iepazinās pirms sešiem gadiem Vatikānā, audiencē pie pāvesta Benedikta XVI, un jau toreiz abi nolēmuši, ka jāveido kopīgs projekts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti