Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Juri Butēvicu

Rīta Panorāma

Simpozija "KERAMIKAS LABORATORIJA" darbi Rotko centrā

Intervija ar Inu Strazdiņu un Daci Slavinsku

LTV pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma «Aglona. Mirklis pirms»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

14. augustā pirmizrādi piedzīvos LTV dokumentālā filma “Aglona. Mirklis pirms”. Tajā priekšplānā tiek izcelti cilvēki, kas vienmēr paliek svētku fonā, bet bez kuriem šī pasākuma norise nebūtu iespējama.

Inas Strazdiņas un Daces Slavinskas veidotās dokumentālās filmas varoņi ir cilvēki, kuri uzpoš dievnamu svētkiem, gaida un uzņem tuvos un tālos viesus, ir piedzīvojuši bazilikas nolieguma, pārmaiņu un atdzimšanas laikus. Tie ir ļaudis, kuri lielākoties jau ilgstoši ir saistīti ar bazilikas dzīvi, līdz ar to viņu vēstījumi iegūst dokumentāli vērtīgu dimensiju. 

“Svaigi kārtoti ziedi, spodras, gludinātas altārsegas, kora skolas audzēkņu skaistās balsis, svaigi plūktas piparmētru tējas krūka svētceļniekiem, Sakrālais laukums, aicinošās un tik ļoti gaidītās bazilikas zvana skaņas, Aglonas Brīnumdarītājas Dievmātes svētglezna, lūgšanas, krusta ceļš un sveces – tās ir tikai dažas no detaļām, kas veido Aglonas svētkus. Taču svētki atnāk un aiziet, bet cilvēki, kuri tos veido, paliek,” teikts filmas pieteikumā.

Dokumentālā filma atklās šo cilvēku ikdienu – kādi ir tie darbi, kas šos grandiozos svētkus padara par valsts mēroga notikumu un spēcīgu garīgu piedzīvojumu?

“Mēs bijām pie cilvēkiem, kuri pin vītnes, ar kurām izrotās altāri. Tad mēs bijām virtuvē. Bijām pie meitenēm, kuras ne tikai prot brīnišķīgi spēlēt ērģeles, dziedāt, bet arī slauka, ravē, tīra logus, mazgā, dara visu, ko vajag. Tad mēs bijām pie brīnišķīga koktēlnieka, kurš radījis ļoti daudz skaistu darbu bazilikā un tagad pats kalpo pie altāra. Mēs redzējām, kā pļauj zāli, kā strādā ar traktoru, kā tiešām poš baziliku šim lielajam brīdim, jo tā ir liela dzīve, kas notiek mirkli pirms šiem svētkiem,” LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja LTV žurnāliste, filmas autore Ina Strazdiņa.

Inas Strazdiņas un Daces Slavinskas veidotā dokumentālā filma “Aglona. Mirklis pirms” LTV1 un Replay.lv pirmizrādi piedzīvos 14. augustā pulksten 21:05.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti