LTV piedāvā dokumentālo filmu par Osokiniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 15. jūnijā, plkst. 21.15 LTV1 ēterā TV pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma "Osokini. Trīsdesmit pirkstu mūzikas enerģija". Filmu veidoja žurnāliste Ilze Strenga, režisore Zita Kaminska, operatori Andris Sarma, Ēriks Kraiņevs, Harijs Katlaps, Aldis Šēnbergs, Aivars Erdmanis, Normuns Pavlovskis, skaņu režisore Irita Skurule.

Pianistu dinastija — tēvs Sergejs Osokins, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, kopā ar saviem dēliem Andreju un Georgiju — radīja tik spēcīgu klaviermūzikas sajūtu, ka Operas zālē pēc koncerta "Trīs Osokini un Opera" vēl ilgi nerima gaviles.

Sergejs Osokins ir izcils pedagogs, skolojis arī savus dēlus Andreju un Georgiju. Sergeja Osokina repertuārā ir visdažādāko stilu un laikmetu skaņdarbi, bet īpaši tuva viņam ir Ludviga van Bēthovena, Roberta Šūmaņa un Aleksandra Skrjabina mūzika. Par Johannesa Brāmsa Otrā klavierkoncerta atskaņojumu Sergejs Osokins ieguvis Latvijas Lielo Mūzikas balvu. Sergejs Osokins ir ne tikai izcils pianists, bet arī ļoti talantīgs pedagogs, kurš ir izskolojis šībrīža veiksmīgākos un pazīstamākos jaunos latviešu pianistus - Vestardu Šimku, Artu Arnicāni, Andreju Osokinu, Elīnu Bērtiņu, Rihardu Plešanovu, Katrīnu Gupalo, Aurēliju Šimku un Georgiju Osokinu. Sergejs Osokins pasniedz meistarklases un ir starptautisku pianistu konkursu žūrijā Dānijā, Baltkrievijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Vācijā un Norvēģijā.

Tagad talantīgo Osokinu trijotni vieno nemitīga tieksme pēc aizvien jaunām atklāsmēm mūzikā. Spēlēt kopā ir viņu radošais izaicinājums, jo viņi katrs pats par sevi ir spoža un talantīga personība.

Andrejs Osokins ir pasaules nozīmīgāko pianistu konkursu - Artūra Rubinšteina Starptautiskā pianistu konkursa Telavivā, Margaritas Longas un Žaka Tibo starptautiskā pianistu konkursa Parīzē, Līdsas Starptautiskā pianistu konkursa un Karalienes Elizabetes Starptautiskā pianistu konkursa Briselē laureāts.

Osokinu dinastijas jaunākais pārstāvis Georgijs Latvijai atnesa spožus panākumus, kļūstot par diplomandu leģendārā Friderika Šopēna konkursā Varšavā. Tā ir spožākā uzvara Baltijas valstīm pēc neatkarības atgūšanas. Mūziķi šo konkursu dēvē par olimpiskajām spēlēm — tas notiek reizi piecos gados, piedaloties vairāk nekā 452 pianistiem no visas pasaules.

Kā zināms, Osokinu dinastijas pianisti pēc gandrīz divu gadu aktīvas solo darbības šogad atkal apvienosies kopīgā programmā un 30. jūlijā Dzintaru koncertzālē sniegs šī gada vienīgo “Trīs Osokinu” koncertu Latvijā.

Koncertā uz trim flīģeļiem tiks atskaņoti klaviermūzikas šedevri visdažādākajiem sastāviem – Osokini spēlēs gan četrrocīgi, gan sešrocīgi, gan ar orķestri.

Programmā iekļauti slavenie Johana Sebastiana Baha, Ferenca Lista, Pētera Čaikovska, Sergeja Rahmaņinova opusi, kā arī īpaši šim koncertam veidotas transkripcijas un koncertfantāzijas.

Pirmais trīs Osokinu koncerts Dzintaru koncertzālē kļuva par vienu no vērienīgākajiem klaviermūzikas notikumiem Latvijā, pulcējot vairākus tūkstošus klausītāju, un jau nākamo koncertu - ''Trīs Osokini un Opera'' Latvijas Nacionālajā operā translēja Vācijas internettelevīzija ''Klassik.TV''. Savukārt Latvijas Televīzijas videostāsts ''Personība. Osokini. Trīsdesmit pirkstu mūzikas enerģija'' tika prezentēts Berlīnes dokumentālā TV forumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti