LTV martā rādīs «Ekskursanti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starp svētdienas lielajām filmām, ko ik svētdienu LTV1 ēterā pulksten 21.20 piedāvā Latvijas Televīzija, martā būs arī Lietuvā tapusī drāma „Ekskursante”, kura pērn saņēma Krievijas kinoakadēmijas balvu kā labākā NVS un Baltijas valstu filma.

Martā LTV skatītājiem piedāvās arī austriešu vēsturisko drāmu “Berta un Nobels”, Lielbritānijā uzņemto filmu “Vēstules Sofijai” un franču kinofilma “Terēze” ar Odriju Totū galvenajā lomā.

8.martā pulksten 21.20, LTV1 ēterā varēs baudīt vēsturisko drāmu “Berta un Nobels”, kas tapusi pēc Esteres Vilaras lugas motīviem. Tas ir emociju piesātināts stāsts par austriešu pacifistes Bertas fon Zutneres un dinamīta izgudrotāja Alfrēda Nobela īpašo draudzību. Viņus vienoja dedzīgas satikšanās mirkļi un ilgstoša sarakste, kur starp rindām nolasāma liela un patiesa, taču nerealizēta mīlestība abu starpā. Caur personisko drāmu atklājas Bertas nenovērtējamā loma Nobela Miera prēmijas iedibināšanā.

Lielbritānijas vēsturiskā drāma “Vēstules Sofijai”, kas LTV1 ēterā būs skatāma 15.martā, vēsta par lietuviešu gleznotāju un komponistu Mikaloju Konstantinu Čurļoni un viņa mīļoto – žurnālisti un politisko aktīvisti Sofiju Ķīmantaiti. Filmas notikumi norisinās laikā, kad pēc Krievijas Impērijas 1905.gada revolūcijas, parādās doma par Lietuvas neatkarību. Tas ir laiks, kad Čurļonis gūst arvien lielāku atzinību. Abu mīlnieku jūtas arvien pieņemas spēkā.Mākslinieka prāta aptumsuma brīžos ģimenes laimē ielaužas nodevība, vardarbība, sāpes un depresija, taču vēstulēs Sofijai Čurļonis raksta - viņu mīlestība ir mūžīga. Čurļoņa lomu filmā atveido viņa mazdēls Roks Zubovs, pazīstams mūziķis, kas vairākkārt uzstājies Rīgā.

22.martā LTV1 būs skatām lietuviešu drāma “Ekskursante”. Filmas pamatā ir patiess stāsts par cerībām, likteni, mīlestību, draudzību un cilvēka gara spēku. Filma ataino traģiskos notikumus pēc Otrā pasaules kara, kad simtiem tūkstoši lietuviešu tika izsūtīti uz koncentrācijas nometnēm ziemeļos un austrumos. Galvenā varone – kāda desmit gadus veca meitene izbēg no vilciena ar izsūtītajiem un dodas 6000 km garā, bīstamā un piedzīvojumiem pilnā ceļā atpakaļ uz Lietuvu, uz savu dzimteni. Lomas atveido Anastasija Marčenkaite, Igors Savočkins, Ksenija Rapaporta un citi.

Mēneša pēdējā svētdienā, 29.martā, LTV1 demonstrēs 2012.gadā Francijā uzņemto Fransuā Moriaka romāna ekranizāciju “Terēze”. Tā ir pēdējā filma, ko pirms nāves uzņēmis franču kino klasiķis Klods Millers. Filmas darbība norisinās 1926.gadā, Francijā, Bordo reģionā, kur pēc vietējām tradīcijām laulības tika slēgtas kaimiņu starpā, lai apvienotu īpašumus. Tā stāsta par kādu jaunu sievieti, Terēzi, kura mēģina pretoties pastāvošajām tradīcijām un dzīvot pilnasinīgu dzīvi. Nespēdama atbrīvoties no nolemtās laulības ar nemīlamo vīru, viņa izlemj spert ārkārtējus soļus…  Galvenās lomas filmā atveido Odrija Totū, Žils Lelušs un Anaisa Demustjē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti