LTV Lieldienās – filmas «Bedre» TV pirmizrāde un jauns raidījums par latvju godiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Televīzijā (LTV) Lieldienu brīvdienās no 15. līdz 18. aprīlim būs skatāms plašs saturs visai ģimenei. Bērniem – seriāli un animācijas filmas, pieaugušajiem – izzinošs raidījums par latvju godiem, koncerti un dokumentālās filmas.

15. aprīlī, Lielajā piektdienā, mazie skatītāji jau no pulksten 6.50 varēs sekot līdzi trusīša Binga piedzīvojumiem animācijas seriālā "Bings", tam sekos animācijas filma "Lote un Mēnessakmens noslēpums" (2011, režisori Janno Poldma un Heiki Ernits), "Vanadziņš" (1987, Arnolds Burovs) un iemīļotā pasaku filma visai ģimenei – "Sprīdītis" (1985, režisors Gunārs Piesis).

Pieaugušajiem no pulksten 12.00 latviešu filmu maratons – "Salna pavasarī" (1955, režisori Leonīds Leimanis, Pāvels Armands), "Kārkli pelēkie zied" (1961, režisors Gunārs Piesis), "Nāves ēnā" (1971, režisors Gunārs Piesis) un "Cilvēka bērns" (1991, režisors Jānis Streičs).  

Savukārt pulksten 20.50 LTV1 sāksies jauns, izzinošs četru raidījumu cikls – "Latviešu godi". Pirmā sērija veltīta Lielajai dienai jeb Lieldienām. Florenču-Vīksnu ģimene – Ieva un Oskars kopā ar savu mazo dēlu Leonardu – savas ģimenes tradīcijas vēl tikai veido. Viņi iejutīsies raidījuma vadītāju lomā un dosies ciemos pie Julgi Staltes un folkloras kopas "Skandinieki", lai saprastu, kas latviešiem ir Lielā diena kopējā dzīves ritumā, ko nozīmē šie svētki un kādēļ ir jāceļas vēl pirms saullēkta, bet viena no "Skandinieku" sievām Liene Sondore stāstīs un rādīs, kas galdā ceļams Lielās dienas svinībās un kāpēc visam jābūt apaļās formās.

Raidījums "Latviešu godi"
Raidījums "Latviešu godi"

Uzreiz pēc tam, pulksten 22.15, LTV1 būs vērojama translācija no Vatikāna – Lielās piektdienas Krusta ceļš, kas pēc divu gadu ilga pārtraukuma atkal notiks Romas Kolizejā.

16. aprīlī, Klusajā sestdienā, pulksten 09.15 pirmsskolas vecuma bērni varēs skatīties raidījumu "Bardaks bēniņos" – šoreiz īpaši Lieldienu tematikai veltītu sēriju, kurā Bardaks izmērīs, cik tad īsti lielas ir tās izslavētās Lieldienas. Bērni kopā ar Bardaku dosies uz planetāriju, lai noskaidrotu dienas lieluma cēloņus, bet pēc tam olu kaujā zaudēs vairākas planētas, kuras līdz šim vienā mierā tūkstošiem gadu bija riņķojušas ap sauli.

17. aprīlī, Pirmajās Lieldienās, bērniem pulksten 9.50 būs animācijas īsfilma "Zaķu lielā diena" (2015, režisore Dace Rīdūze), kur slinkais Zaķēns būs nepatīkami pārsteigts par pēkšņo rosību savās mājās kādā pavasara rītā. Lai glābtu Lieldienas, mazajam garausim nāksies pārvarēt gan savu slinkumu un bailes, gan noticēt brīnumainā saules zaķa klātbūtnei. Pēc tam – pasaku filma "Zosu gane" (2009, režisors Karstens Fībelers).

Pulksten 11.05 – televīzijas pirmizrāde dokumentālajai filmai "Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi", kas vēstīs par vienu no spilgtākajiem Rīgas simboliem un mūzikas mājvietu – Rīgas Domu. Pulksten 11.45 Lieldienās skatītājus uzrunās un sveiks Latvijas kristīgo konfesiju vadītāji, bet pulksten 12.00 tiešraidē varēs vērot Lieldienu dievkalpojumu no Doma baznīcas, kuru vadīs un svētrunu teiks Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Dievkalpojumā muzicēs ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja un Latvijas Zemessardzes jauktais koris "Stars" diriģenta Ārija Šķepasta vadībā.

Pulksten 15.45 pirmizrādīs Kaspara Zemīša autorkoncertu "Motīvs balsij un ģitārai", kurā būs dzirdami Kaspara kolēģi un domubiedri – Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš, dziedātāji Renārs Kaupers, Elza Rozentāle un Daumants Kalniņš, aktrise un režisore Rēzija Kalniņa, komponists Kārlis Lācis, Kaspars Grigalis – bungas, Roberts Rasa – basģitāra, Andis Klučnieks – flauta, Karīna Tropa un Vineta Elksne – piebalss, kā arī Kaspara ģimene – dzīvesbiedre Anda un dēli Kārlis, Jēkabs Roberts un Mārtiņš Matīss.

"Bedre"
"Bedre"

Pulksten 20.30 televīzijas pirmizrāde drāmai "Bedre" (2021, režisore Dace Pūce), kas veidota pēc Janas Egles stāstu motīviem. Daces Pūces režisētā "Bedre" jau pirms Latvijas pirmizrādes ir piedalījusies daudzos ārvalstu festivālos, starp tiem nozīmīgākās atzinības – galvenā balva kā labākajai pilnmetrāžas spēlfilmai 62. Lībekas festivālā Vācijā un galvenā balva Baltijas debijas filmu festivālā Krievijā.

18. aprīlī, Otrajās Lieldienās, no pulksten 6.30 līdz pat 8.00 rādīs animācijas seriālu bērniem "Bings", savukārt pēc tam – animācijas filmu "Divi pīlēni un zostēviņš" (2018, režisors Kristofers Dženkinss). Pulksten 13.00 skatītāji varēs pieslēgties translācijai no Vatikāna – "Urbi et Orbi" ("Pilsētai un pasaulei"), bet vakarā, pulksten 18.20, televīzijas pirmizrādi piedzīvos Margaritas Vilcānes jubilejas vakara koncertieraksts "Margarita. Melodija. Mode", kas izskanēja šī gada 25. janvārī Lielās ģildes Lielajā zālē. Koncertā piedalījās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), kā arī iemīļotie mūziķi – maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, Normunds Rutulis, Daumants Kalniņš un daudzi citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti