Kultūras ziņas

Igauņu laikmetīgā māksla Rīgā

Kultūras ziņas

Somu rakstnieces-rokmūziķes versija par karu

LTV Latvijas kods -- filma "Mitrais"

LTV Latvijas kods - filma «Mitrais»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

LTV 20.novembra vakarā būs skatāma dokumentāla filma - viena no piecām televizijas konkursa "Latvijas kods" laureātēm. To veidojis režisors Dainis Kļava, un tas ir stāsts par Gaujas nacionālā parka pirmo īsti profesionālo dabas inspektoru Māri Mitrevicu.

Sākotnēji bija iecerēta filma par Gaujas Nacionālo parku. Dabas inspektors Māris Mitrēvics, kurš parkā strādā kopš tā nodibināšanas pirmās dienas, tika uzlūkots kā caurviju tēls. Taču filmēšanas laikā "caurviju tēls" kļuvis par galveno varoni – Mitro, bet pats stāsts - par portretfilmu.

„Viņš ir viens foršs vecis, kuram ir ļoti stabila un skaidra sava doma, loti gudrs, ļoti zinošs, ļoti brīnišķīgs psihologs, ar milzīgu iekšējo enerģiju, kurai pretī stāvēt pat ar koku nevar," stāsta režisors Dainis Kļava. „Karalis pats sevi nevar nospēlēt, mums ir vajadzīgs galms, un Mitrajam galms ir daba, ainavas, mežs, pļavas."

Māra Mitrēvica milzīgais nopelns ir tas, ka Gaujas senleja un Gaujas Nacionālā parka ainava šodien ir saglabājusies, kāda viņa ir. Šodien Gaujmala būtu apbūvēta ar privātmājām, un mēs vairs neredzētu to, ar ko saprotam latvisku ainavu.

Ticis norunāts, ka uz filmas pirmizrādi  Mitrais ņems līdzi bisi, un ja filma nepatiks, varēs arī šaut... Šāviens neesot atskanējis!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti