LTV Kino ziņas: Eiropas «Fēliksa» pārvērtības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kā zināms, pašlaik Eiropas Kinoakadēmijas statuetei ir sievietes veidols, bet leģenda vēsta, ka ideja par balvu Eiropas kinoprofesionāļiem dzimusi 1987. gadā kādā Rivjēras kafejnīcā “Fēlikss”, kura vārdu arī ieguva pirmās statuetes.

Kinorežisors Ivars Seleckis ir vienīgais Latvijas kino nozares pārstāvis, kurš līdz šim saņēmis Eiropas Kinoakadēmijas balvu. Savu “Fēliksu” Seleckis saņēma 1990. gadā par filmu “Šķērsiela”, kas tika atzīta par tā gada labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu Eiropā.

1997. gadā Eiropas Kinoakadēmijas vadībai šķita, ka pavecais vīrietis "Fēlikss" par Eiropas kino neko labu neliecina, tāpēc to nomainīja sievietes statuete, kurai nav vārda, jo priekšlikumu to nosaukt par Diānu noraidīja, lai nedotu nekādas priekšrocības britiem.

Kā vēstīts, no 2. līdz 13.decembrim norisinās Rīgas Starptautiskais kinofestivāls, kas kulminēs sestdien, 13.decembrī, ar Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremoniju Latvijas Nacionālajā operā.

Savukārt Ivars Seleckis kopā ar dzīvesbiedri, montāžas režisori Maiju Selecku 11. decembra vakarā saņems Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvu par mūža ieguldījumu. Arī "Lielajam Kristapam" vizuālajām pārvērtībām ir sava vēsture, turklāt dramatiskas filmas scenārija cienīga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti