Kultūra

Latvija pāvestam Franciskam dāvinās šaha galdiņa kopiju un vilnas zeķes

Kultūra

Mitrohins: laba dzīvā mūzika cilvēkiem interesēs vienmēr

LTV jauniešu seriāls "16+" – par drosmi saglabāt savu "es"

LTV jauniešu seriāls « 16 +» – par drosmi saglabāt savu «es». 1.sērija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kā sabiedriskajai televīzijai uzrunāt jauniešus, kas televīziju praktiski vairs neskatās? Doties ar seriālu pie jauniešiem uz „YouTube”! Tā nolēmusi rīkoties Latvijas Televīzija, kas šodien, 21.septembrī, laiž gaisā seriālu jauniešiem „16+”. Seriāls sākotnēji vispār nebūs skatāms televīzijas programmā, bet apmēram 15 minūtes garās sērijas pie savas mērķauditorijas ceļos pa sociālajiem tīkliem.

Stāstā par pārmaiņām, kas 10. klasē izjauc kādu senu draudzību, autori vēlas runāt par allaž aktuālu tēmu – drosmi saglabāt savu „es”.

Ir 10. klases sākums, un klasē un viņu draudzībā iemaršē divas jaunpienācējas.

Tā sākas Latvijas Televīzijas jauniešu seriāls „16+”, kura pirmās sērijas no šodienas skatāmas video platformā „YouTube”. Tā centrā ir viens vārds – drosme. Drosme būt sev pašam, kas ir grūti jebkurā vecumā, īpaši jau pusaudža gados, stāsta viens no scenārija autoriem Osvalds Zebris:

„Un tas unikālais „es” pārnestā nozīmē ir galvenā valūta, ar ko cilvēkam visu mūžu būs jādzīvo. Un vai nu viņš tajā vecumā kaut kādu iemeslu dēļ noslāpst vai arī uzplaukst. Tas lielā mērā nosaka cilvēka turpmāko dzīvi. Tāpēc man tas šķita ļoti svarīgs vēstījums, ko šajā stāstā pateikt: ka tavam „es”, tavām izvēlēm šajā vecumā ir liela nozīme. Un tur ir vajadzīga drosme, lai to savu „es” saglabātu.”

Seriāla ideja auklēta vairākus gadus. Un, kā atzīst Latvijas Televīzijas satura redaktore Anna Platpīre, izaicinājumu bijis daudz. Par kādām tēmām runāt? Ciktāl ļauties fikcijai? Kāda ir šodienas jauniešu valoda? Un arī – kā strādāt ar pašiem jaunajiem aktieriem, kuri paši vairums vēl ir vidusskolēni?

„Izsludinājām pieteikšanos, atnāca ļoti daudz cilvēku, un mēs skatījāmies, kuri vislabāk varētu atbilst tiem tēliem, kas ir scenārijā. Rezultātā aktieru devums scenārijam, sarunām un pašiem tēliem ir ļoti liels, jo viņi bija tie, kuri bieži vien koriģēja to, kā tam ir jābūt,” atklāj Platpīre.

“Kastingā devām viņiem lasīt tekstu, un varēja redzēt, kā viņi pilnīgi nespēj izrunāt dažus [sev svešus] vārdus. Piemēram, scenārijā bija vārds „čipendeiļi”. Viņi lasa un saka: kas tas tāds ir?” atceras Platpīre.

Par šodienas padsmitnieku valodu, rakstot scenāriju, daudz domājis arī Osvalds Zebris. Klausījies sarunas tramvajā, aicinājis jauniešus uz fokusgrupām un secinājis: šim vecumam aktuālās tēmas – attiecību izaicinājumi, bailes no vientulības – daudz nav mainījušās kopš laika, kad pats gāja vidusskolā. Izteiksmes forma gan.

„Ir dažas šim laikam ļoti raksturīgas iezīmes. Piemēram, teiciens „tā kā”. Un otrs – ka stāstījuma teikumi tiek veidoti ar jautājuma zīmi beigās,”  norāda Zebris.

Vienu no lomām – sabiedrības dvēseli Mārtiņu – jaunajā seriālā spēlē arī Latvijas Radio 5 „PIECI.LV” dīdžejs Aleksis Vilciņš, kurš pats vēl pirms diviem gadiem bija vidusskolnieks.

„Režisoram uz laukuma bija tāds uzstādījums, ka mēs nevienā brīdī nedrīkstam teikt neko tādu, ko mēs paši nevarētu iedomāties, ka reāli dzīvē teiktu. Tāpēc tie vārdi, kas bija scenārijā uzrakstīti, pie tiem mēs, protams, centāmies pieturēties, bet ļoti daudz izmaiņu tapa tieši uz vietas, filmēšanas laukumā,” stāsta Vilciņš.

“Svarīgu lomu spēlēja arī tas, ka neviens no mums sešiem nav profesionāls aktieris. Profesionāļi ir tikai daži – Baiba Broka, Ivars Krasts un citi. Un tas piedod tam visam kaut kādu dabiskumu – ka jauniešus, kas mācās vidusskolā, tiešām atveido jaunieši, kas paši katru dienu iet uz skolu un ar visām šīm problēmām saskaras,” atzīst Vilciņš.

Un seriālā risinātais jautājums par sava „es” saglabāšanu pusaudža pārmaiņu vējos šķiet ļoti aktuāls arī Aleksim.

„Jo brīžam rodas tāda sajūta, ka tu esi vienīgais, ar ko tās pārmaiņas notiek. Ka visi priecīgi staigā un tikai tu sēdi un nesaproti, kur esi nonācis un kas tu tāds esi. Un tāpēc jauniešiem ir ļoti vērtīgi skatīties šo seriālu – tikai un vienīgi, lai saprastu, ka visi iet cauri šīm grūtībām,” uzskata Vilciņš.

Interesanti, ka Latvijas Televīzijas jaunais seriāls vismaz sākotnēji televīzijā nemaz nebūs redzams. LTV satura redaktore Anna Platpīre skaidro – sabiedriskajam medijam bija ļoti svarīgi atrast veidu, kā uzrunāt jauniešu auditoriju, kas televīziju praktiski neskatās, bet pārsvarā dzīvo „Youtube”, „Instagram” un citās interneta platformās.

„Tas arī ir iemesls, kāpēc mēs to neliekam lineārajā apraidē. Īsāk sakot – šis produkts nav primāri domāts, lai būtu redzams televizorā. Visas sērijas tiks pirmkārt publicētas “Youtube”, tās būs dažāda garuma un tiks publiskotas dažādos laikos. Pirmie divi laiki jau ir zināmi – piektdien no rīta un vēlāk, bet pārējie laiki šobrīd vēl nav publiski izziņoti, jo tie tiks pielāgoti tam, kā notiek darbība seriālā,” klāsta Platpīre.

Seriālā „16+” skan tikai Latvijā tapusi mūzika, ko atlasījis „Pieci.lv” galvenais redaktors Toms Grēviņš. Seriāla režisors ir Uldis Cipsts. Bet scenārija autors Osvalds Zebris uz seriāla pamata pašlaik raksta grāmatu, kas varētu iznākt nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti