LTV - divas dokumentālo filmu «Tālā zeme - Sibīrija» pirmizrādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pieminot 1941. un 1949. gada izsūtīšanas, Latvijas Televīzija piedāvā Dzintras Gekas-Vaskas dokumentālo filmu “Tālā zeme - Sībīrija” televīzijas pirmizrādes. Vienu no tām rādīs jau šovakar, 15. martā.

Tuvojoties 25. martam – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai – Latvijas Televīzijā tiks demonstrētas jaunākās Dzintras Gekas-Vaskas dokumentālās filmas par fonda “Sibīrijas bērni” organizētajiem braucieniem uz izsūtījuma vietām. Režisors un aktieris Valdis Lūriņš 2017. gada ekspedīcijā atgriezās savā dzimtajā vietā – Turā, Evenkijas apgabalā. Tā ir vieta, kurp Lūriņš vienmēr ir vēlējies nokļūt. Valdis piedzima 1951. gadā un Turā pavadīja sešus savas bērnības gadus. Skaistajai Evankijas dabai un Lūriņa stāstījumam par dzimto vietu, kurp nokļūt ziemā iespējams tikai ar briežiem, bet vasarā – ar mazu lidmašīnu, sekot līdzi varēs LTV1 ēterā 15. martā plkst. 21.30.

2016. gadā fonda organizētā brauciena ietvaros tā dalībnieki mēroja vairākus tūkstošus kilometru, lai nokļūtu sādžās, kur 1949.gada izsūtījumā atradās Jānis Ābele. Viņam tāpat kā likteņbiedram Jānim Asarim visu mūžu bija sapnis – aizbraukt uz bērnības vietām, satikt bērnības draugus un sameklēt vecāsmātes atdusas vietu. Uz Inkino sādžu devās Juris Apse, arī viņa tuvinieki palikuši Sibīrijas zemē. Viņu stāstu būs iespējams vērot 22. martā plkst. 21.30 LTV1.

Fonda "Sibīrijas bērni" organizētie braucieni uz Sibīriju kļuvuši par svētceļojumiem, un Dzintras Gekas-Vaskas filmas par tiem ir liecība nākamajām paaudzēm.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti