«Lokdauna» dēļ kino balvu «Lielais Kristaps» pārceļ uz nākamo gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šī gada nacionālā kino balva “Lielais Kristaps” tiek pārcelta uz 2022. gada 24.–27. februāri, paziņoja balvas rīkotājs – Latvijas Kinematogrāfistu savienība. Lēmums pieņemts pēc valdības pasludinātajiem stingrajiem ierobežojumiem līdz 15. novembrim, kas ietver plānotā pasākuma norises laiku.

“Ar nepacietību gaidīsim iespēju atgriezties kinoteātrī uz Covid-drošu notikumu, kad varēsim sapucēties un sapulcēties, lai svinētu spilgtākos Latvijas kino sasniegumus. Jau pagājušajā gadā bijām spiesti atcelt filmu seansus, rīkot ceremoniju bez skatītājiem zālē, bez iespējas tikties filmu nozares profesionāļiem, taču tie ir tikpat būtiski šī pasākuma elementi kā filmu izvērtēšana. Vēlamies, lai arī skatītājiem ir iespēja noskatīties nominētās filmas, jo tā ir aizraujošāk sekot līdzi balvu pasniegšanai. Noslēguma ceremonijas norise digitālajā vidē ir iespējama, taču tā nav mūsu prioritāte, tāpēc “Lielais Kristaps” ir pārcelts, līdz varēsim to rīkot vismaz “zaļajā režīmā”,“ lēmumu komentēja balvas producente Marta Bite.

2021. gadā nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” atlases komisijas darbs ir noslēdzies un preses konferencē 6. oktobrī tika izziņots balvām nominēto filmu un kinoprofesionāļu saraksts. Nacionālās kino balvas norise bija plānota no 11. novembra ar noslēguma ceremoniju 14. novembrī.

Balva “Lielais Kristaps” iedibināta 1977. gadā un laika gaitā pārdzīvojusi dažādas pārmaiņas, mainījusies gan filmu vērtēšanas sistēma, gan balvas tēls, gan norises laiks. “Lielā Kristapa” vēsturē bijuši gadi, kad balvas atsevišķās kategorijās nepiešķir, jo LKS biedru balsojums sadalās līdzīgi, citkārt žūrija izvirzījusi kritērijus, kurus nesasniedz attiecīgajā gadā iesniegtās filmas. Ir bijuši arī gadi, kad nav pietiekoši daudz filmu, ko izvērtēt; gandrīz 20 gadu periodā “Lielā Kristapa” filmu vērtēšana notika tikai reizi divos gados. Tikai kopš 2014. gada “Lielais Kristaps” atkal norisinās katru gadu, 2016. gadā tam piešķirts Nacionālās balvas statuss.

Kopš 21. gadsimta sākuma “Lielais Kristaps” tradicionāli organizēts rudens mēnešos, taču, piemēram, 2000. gadā tas notika maijā, 2012. gadā – aprīlī, bet 2014. gadā – decembrī, jaundibinātā Rīgas Starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) ietvaros un sasaistē ar Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas notikumiem Rīgā, kas tolaik bija Eiropas Kultūras galvaspilsēta.

Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” tradicionālā norises forma ir festivāls, kas ietver balvām nominēto filmu skates, jaunu filmu pirmizrādes, autoru tikšanās ar skatītājiem, diskusijas par filmu nozarei būtiskiem jautājumiem un tamlīdzīgi. Līdz ar 21. gadsimta sākumu atbildību par “Lielā Kristapa” rīkošanu saglabājusi Latvijas Kinematogrāfistu savienība (ar nelielu pārtraukumu (2005–2009), kad festivālu rīkoja Nacionālais kino centrs), kopš 2012. gada nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” atkal rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju, atbalsta Rīgas dome.

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti