Lietuvas nacionālo kinogodalgu par mūža ieguldījumu piešķir Mariupolē nogalinātajam režisoram Mantam Kvedaravičam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvas nacionālā kinogodalga "Zelta dzērve" par mūža ieguldījumu piešķirta marta beigās Krievijas karaspēka aplenktajā Mariupolē nogalinātajam kinorežisoram Mantam Kvedaravičam.

Svētdien oficiālajā Lietuvas nacionālās kinogodalgas "Sudraba dzērve" pasniegšanas ceremonijā godalgas par mūža ieguldījumu "Zelta dzērve" laureātu videoierakstā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš atsaucās uz paša Kvedaraviča savulaik teiktajiem vārdiem, ka mūs veido "pasaule, kurā dzīvojam, dziesmas, kuras klausāmies, filmas kuras skatāmies", un uzsvēra, ka tieši māksla ir tā, kas cilvēku var apgaismot vai, gluži otrādi, ieslodzīt tumsas un melu pasaulē.

"Tieši tāpēc ir tik svarīgi izplatīt patiesību, atbalstīt mākslu, kura apliecina dzīvi, nevis tos, kuri grib iznīcināt dzīvību," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Pēc viņa teiktā, ukraiņi Mantu Kvedaraviču vienmēr atcerēsies kā cilvēku, kurš iestājies par dzīvību un vērsies pret visu, kas to apdraud.

"Šis cilvēks patiešām ir "Zelta dzērves" cienīgs," norādīja Zelenskis, piebilstot, ka Kvedaravičam bijis raksturīgs "īpašs vērīgums".

"Lūdzu arī jūs - esiet tikpat vērīgi, iestājieties par dzīvību, neaizmirstiet Ukrainu, neaizmirstiet Mariupoli un to, ka šis karš, kas atņēma Manta dzīvību, ir Krievijas karš pret Ukrainu. Tam jābeidzas - un jābeidzas pēc iespējas drīzāk," viņš sacījis.

Režisoram piešķirtā "Zelta dzērve" ceremonijā pasniegta viņa mātei Danguolei Kvedaravičienei.

Mants Kvedaravičs dzimis 1976.gadā Biržos, Viļņas Universitātes Vēstures fakultātē ieguvis arheologa specialitāti, Oksfordas Universitātē - maģistra grādu sociālajā un kultūras antropoloģijā un Kembridžas Universitātē - doktora grādu sociālantropoloģijā.

2011.gadā tapusī Kvedaraviča debijas filma "Barzah", kas vēsta par Čečeniju, kļuvusi par vienu no godalgotākajām lietuviešu dokumentālajām filmām.

2016.gadā Kvedaravičs pabeidza filmu eseju "Mariupole", bet 2019.gadā uz ekrāniem iznāca viņa spēlfilma "Partenons".

Marta beigās okupanti Mariupolē viņu saņēma gūstā un nošāva, bet viņa līķi izmeta uz ielas. Viņa līgavai, riskējot ar pašas dzīvību, izdevās paveikt gandrīz neiespējamo - apšaudītajā Mariupolē viņu atrast un pārvest uz dzimto Lietuvu.

Režisora pēdējās filmas "Mariupole 2" uzņemšanu aprāva viņa nāve. Šo darbu pabeidza viņa līgava Hanna Bilobrova.

Filma saņēmusi 75.Kannu kinofestivāla žūrijas speciālbalvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti