Lietuva «Oskaram» virzīs Latvijas kopražojuma filmu «Lēciens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lietuviešu režisores Giedres Žickītes (Giedrė Žickytė) dokumentālā filma “Lēciens” (“Šuolis”) izvēlēta kā Lietuvas kandidāte “Oskara” balvai kategorijā “Labākā ārzemju filma”, kā arī dokumentālo filmu kategorijā, vēsta Lietuvas sabiedrisko mediju portāls LRT.

Filma stāsta par lietuviešu jūrnieku Simu Kudirku (Simas Kudirka), kurš 1970. gadā, izmisīgi vēloties aizbēgt no PSRS, no padomju kuģa ielēca amerikāņu krasta apsardzes laivā.

“Pateicos žūrijai par novērtējumu “Lēcienam”. Brīvības tēma vienmēr bijusi man svarīga, un Sima drosmīgais lēciens, kas Aukstā kara laikā satrauca un apvienoja tūkstošiem cilvēku abpus Atlantijas okeānam, iedvesmoja mani izstāstīt šo stāstu,” teica Žickīte.”Tas parāda, ka ikviens cilvēks un katra rīcība ir svarīga un jēgpilna un ka tieksme pēc brīvības pat tumšākajos laikos nav sagraujama.”

Filmu izvēlējās žūrija no Lietuvas, ko apstiprinājusi Amerikas kinoakadēmija.

“Tā ir meistarīgi veidota dokumentālā filma par parasta cilvēka neparastu drosmes apliecinājumu.

Tā neapšaubāmi ir viena no satriecošākajām pēdējā laika filmām Lietuvas kino,” pauda žūrijas priekšsēdētājs Lins Mikuta (Linas Mikuta).

Filmas producenti ir pati režisore Giedre Žickīte (Moonmakers, Lietuva), Uldis Cekulis no “VFS Films” un Katrīna Simeona (“Faites un vœu”, Francija), sadarbojoties ar Danielu Čalfenu (“Naked Edge Films”, ASV). No Latvijas puses filmas komandā piedalījās operators Valdis Celmiņš, skaņu operators Arvīds Ceļmalis, kameras asistents Miks Ramāns, krāsu korektors Krišs Roziņš.

Kinoakadēmija izvēlēsies piecas filmas no valstu pieteikumiem, kas cīnīsies par “Oskaru” kā labākā ārzemju filma. 94. Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notiks nākamā gada 27. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti