Liepājā skatāma fotoizstāde par Austru Pumpuri un Austrasbērniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Martā, kad Liepājā un citviet Latvijā notiek Austrasdienas koncerti, Liepājas Latviešu biedrības namā atklāta fotostudijas „FOTAST” dalībnieces Irinas Tīres personālizstāde „Austra un bērni”. Fotogrāfiju izstāde veltītas veltīta dziesminieces Austras Pumpures daiļradei.

 

Melnbaltās fotogrāfijas, kuras caurvij gaiša un balta noskaņa, ir fotogrāfes Irinas Tīres sajūta fotogrāfijā. Autore gan atklāj, ka šoreiz fotodarbi ir pārveidoti, jo piemeklētas krāsainās fotogrāfijas no dažādiem laikiem, kuros redzamas dziesminiece Austra Pumpure, viņas Austrasbērni, komponists Imants Kalniņš, dziedātāja Ieva Akuratere un citi:

”Man vienkārši liels prieks, ka es atradu savos kadros, kuri, protams, ne visi ir kvalitatīvi… Tiešām, Austra daudzos kadros, dziedot  – acis ciet, vai šī te apgarotā izteiksme… Manuprāt, viņa tā arī uztver tautasdziesmu un Imanta Kalniņa dziesmas, kurās ir tik brīnišķīgi teksti un tik dziļdomīgi vārdi.”

Pērn  dziesminiece Austra Pumpure svinēja 85.dzimšanas dienu. Visu savu mūžu viņa ir veltījusi mūzikai, mācot dziedāšanas mākslu un ģitāras spēli ne vienai vien jauniešu paaudzei - tā sauktajiem Austrasbērniem, un turpina to darīt vēl joprojām. Būdama viena no atraktīvajām „Atštauku" sievām, Austra Pumpure rūpējas par to, lai nepazustu folkloras un tautas kultūras tradīcijas. Arī „Atštaukas” redzamas Irinas Tīres fotogrāfijās.

Austrasbērni nav jāuztver kā tāds precīzs nosaukums. Es arī sevi [par tādu] varētu uzskatīt, jo brīžiem dziedu līdzi arī ar fotoaparātu rokās. Tā ir tā uzņemšana, pārliecība, šī jušana. To par sevi var teikt gandrīz katrs liepājnieks,” saka fotomāksliniece.

Irina Tīre ar fotoaparātu rokās ir biežs viesis daudzos muzikālos notikumos Liepājā, tādējādi fiksējot pilsētai un tās cilvēkiem nozīmīgus brīžus, Austras dienas un Austrasbērnu koncerti, kas notiek martā, ir viens no šādiem notikumiem:

”Nākamajā nedēļā Vācu biedrībā būs koncerts, kur dziedāšana notiks dažādās valodās. Tur arī būs Austrasbērni. Varu pateikt, ka tur būs viena daļa no manas izstādes, citi kadri, ko šeit nevarēju ielikt.”

Pirmie Austrasdienu koncerti notiks 8.-9. martā Liepājā. 9.martā Austrasbērnu sadziedāšanās notiks Liepājā Folkloras centrā „Namīns”.  Koncerta programmā skanēs latviešu tautas dziesmas. Rīgā Austra Pumpure un Austrasbērni viesosies 23. martā plkst. 18.00 Rīgas Latviešu biedrībā, 24. martā plkst. 18.00 - koncerts Cēsu izstāžu namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti