Liepājā mākslas vidusskolas audzēkņi rāda savu veikumu foto izstādē «Kad būs bildes?»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar šādu nosaukumu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas telpās līdz 1.jūnijam skatāma Foto dizaina nodaļas audzēkņu darba izstāde “Kad būs bildes?”. Tas ir pirmais taustāmais darba rezultāts divu gadu darbam. Fotogrāfijas laikmetā, kad katram tā ir pieejama telefonā, piedāvā iespēju apgūt fotogrāfiju padziļināti, lai ar to operētu gan tehnoloģiski augstā līmenī, gan mākslinieciski. Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola ir šī ceļa sākumā.

Liepājā mākslas vidusskolas audzēkņi rāda savu veikumu foto izstādē «Kad būs bildes?»
00:00 / 04:58
Lejuplādēt

Foto dizaina nodaļu Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā vada Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) maģistrants vides mākslā un grafiskā dizaina pasniedzējs Ēvalds Vanags. Jaunās nodaļas veidošana un izaugsme ir izaicinājums arī pašam māksliniekam. Fotogrāfija izpleš savas robežas.

Arvien vairāk Latvijā attīstās laikmetīgā fotogrāfija, un lauciņš, kurā strādāt ar jauniešiem, ir ļoti plašs.

Turklāt skolai un Liepājai esot savs potenciāls, kā apgūt fotogrāfiju. „Tā vīzija nodaļai ir ņemt no tā, ko skola un pilsēta var piedāvāt. To var saukt par organisko potenciālu. Mums skolā ir apģērbu un stilistu nodaļas, kas summējās kā modes fotogrāfija – milzīgs lauks, uz ko mums ir doma virzīties. Tad mums ir priekšmetiskā vide, ir nodaļas, kas taisa dažādus produktus. Tā ir priekšmetiskā vide – produktu fotogrāfija,” stāsta Ēvalds Vanags.

Protams, ir arī dokumentālas notikumu fiksācijas un kāzu fotogrāfija, kas ir pamats daudzu fotogrāfu ienākumiem. Runājot par fotogrāfijas vieglo iegūšanas veidu mūsdienās – piespied telefonā podziņu un iegūsti attēlu – Ēvalds Vanags akcentē būtisko fotogrāfijā:

„Tas informācijas apjoms ir liels, bet tev ir vajadzīgs laiks, lai tu pats sev saprastu, kas ir vērtīgs un kas nav.

Man liekas, ka tieši tam aiziet lielākais laiks. Man atmiņā ir amerikāņu fotogrāfa Kīta Kārtera (Keith Carter) teiciens, varbūt necitēšu pareizi: tu vari uzņemt bildi, bet tad tev ir viss atlikušais mūžs, lai saprastu, kāpēc tā ir. Man liels prieks, ka meitenes aktīvi iesaistījās ekspozīcijas iekārtošanā un viņām ir savs skatījums, kā viņas to redz. Tā diskusija savā starpā ir ļoti brīnišķīga.”

Veidojot foto dizaina nodaļu, sākums nebūt nav bijis viegls, atceras Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas direktore Inga Auziņa. Pirmkārt, bija jāatrod nodaļas vadītājs. „Uzrunājām Ēvaldu, zinot, ka viņam tādas iemaņas ir. Viņš ir beidzis LMA un ir maģistrs kā visi mūsu pasniedzēji. Jāsaka, ka notrāpījām simtniekā – viņš ir tik mierīgs un tik pozitīvs, mākslinieciski ļoti jūtīgs. Manuprāt, fotogrāfijā šī jūtība, juteklība, smalkums ir ļoti svarīga lieta,” stāsta Auziņa.

Šobrīd foto dizaina nodaļā Liepājā fotogrāfiju apgūst 12 audzēkņi. Foto dizaina nodaļas otrā kursa audzēkne Alise Bogatireva sākumā interesējusies par citu profesiju, taču nonākusi mākslinieku vidē. „Sākumā gribēju darīt ko fizisku, iet uz ugunsdzēsējiem, bet man mākslas skolā mācījās draugs, tā nonācu foto dizainā. Man pašai vairāk patīk modes foto sesijas, kur var grimēt un pats visu izdomāt,” saka Bogatireva.

Saviļņojumu un aizkustinājumu par redzēto tikko tapušā audzēkņu foto izstādē pauž audzēknes Sorentas mamma no Nīkrāces Ilze Zaneriba: „Ļoti patika, esmu sajūsmā. Milzīgs prieks, ka bērns ir no dziļiem laukiem un tagad mācās te, mākslas skolā. Viņai ir tie košākie darbiņi, kur viņa sabildējusi savu māsīcu Rēziju, kur viņa ir šūpolēs. Tās smieklīgas bildes. Visām meitenēm skaisti darbiņi, pie sienas tās lielās gleznas. Ideāli, vienkārši malači.”

Par foto dizaina nodaļas veikumu ir kas sakāms arī citu nodaļu audzēkņiem, kuri apmeklējuši izstādi. Par izstādi savas domas pauž Danita Šķila no apģērbu dizaina nodaļas: „Man patīk kopums, ka redzam patiesību. Tas nav tikai izpušķots skaistums, bet redzam arī kaut ko no ielām, no dzīves.”

Savukārt Laima Grasmane no apģērbu dizaina nodaļas pievērsusi uzmanību tematiskajiem uzdevumiem un pauž gandarījumu par skolas biedru paveikto: „Galvenokārt jau prieks par to, ka cilvēki, ar ko mēs skolā mācāmies, pavadām kopā savu ikdienu, spēj rādīt savus darba augļus, sakopot vienā izstādē. Ir prieks skatīties uz izaugsmi, kā viņas attīstījušās un parādās raksturs, ko mēs ikdienā neredzam.”

Skola foto dizaina nodaļai piesaista šobrīd vadošos Latvijas fotogrāfus. Sadarbība turpināsies, lai veicinātu tieši fotogrāfijas tehnoloģisko procesu izzināšanu. Foto dizaina nodaļas audzēkņu izstāde “Kad būs bildes?” Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā būs apskatāma līdz 1.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti