Dienas ziņas

Piena rūpniecības nozare Latvijā attīstās

Dienas ziņas

Raiņa muzejā Berķenelē atklāj izstādi

Liepājā filmē ungāru mākslas filmu

Liepājā filmē ungāru mākslas filmas «Aurora Borealis» ainas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Liepājā notiek ungāru mākslas filmas "Aurora Borealis" jeb "Ziemeļblāzma" atsevišķu ainu uzņemšana. Ungāri sadarbojas ar kaimiņvalsts Lietuvas uzņēmumu, kas organizē filmēšanu Latvijā. Par piemērotāko vietu filmas fonam – ar unikālu Ziemeļu valsts dabu un vēsturisku apbūvi – izvēlēta tieši Liepāja.

Latvija kā filmēšanas laukums lietuviešu producentu apvienībai "Nordic Productions" nav sveša. Liepāja izvēlēta unikālās ostas teritorijas dēļ, kas šķita piemērotāka nekā Klaipēdas osta. Liepājā piemeklētas arī citas filmēšanas vietas – Karostā, kur saglabājušās vēsturiskās ēkas, un Ziemeļu fortos.

"Mums likās, ka šeit ir piemēroti filmēšanas skati un atbilstošs klimats. Arī drupas šeit, Karostas Ziemeļu fortos, piešķir papildu dramatiskumu, jo parasti jūrmalas ir smilšainas un skaistas. Drupas filmā kalpo kā māksliniecisks izteiksmes līdzeklis. Savukārt pilsētas ainas Karostā nav izmantotas vēsturisko faktoru dēļ, tomēr senās ēkas dod šarmu un mežonīgumu," stāsta filmēšanas producente Latvijā Darja Skvarnavičūte.

Filma "Ziemeļblāzma" ir drāma par vīrieti un sievieti. Daudz par sižetisko līniju producente gan nevar atklāt.

"Varonis savos dvēseles meklējumos dodas uz Eiropu. Tas ir tas, kas notiek šeit Liepājā. Liepāja gan filmā parādīsies kā kāda vieta Eiropas ziemeļos," atklāj Skvarnavičūte.

Filmas režisore ir 84 gadus vecā ungāru kino klasiķe Marta Mēsāroša. Viņas kontā ir Lieā žūrijas balva Kannu kinofestivālā 1984. gadā par filmu "Dienasgrāmata maniem bērniem", Berlīnes kinofestivālā 1975. gadā  - Zelta lācis, 1987. gadā - Sudraba lācis, bet 2007. gadā - mūža ieguldījuma balva.

Šī nav pirmā reize, kad ārzemju režisori atsevišķas ainas mākslas filmām izvēlas uzņemt Liepājā vai tās apkārtnē. Liepājas domes pārstāve Zita Lazdāne stāsta, ka mākslinieki vienmēr ir novērtējuši Karostu kā darbu tapšanas vietu. Tur top gan gleznas, gan fotogrāfijas, gan mūzikas klipi, taču pilnmetrāžas filmas tapšana Liepājā nav biežs notikums.

2011. gadā Karostā strādāja filmēšanas grupa no Indijas, kas tur uzņēma vairākas ainas pilnmetrāžas mākslas filmai „Maatraan” - par diviem jauniešiem, kas atklāj nelegālu medikamentu biznesu sporta aprindās, savukārt Jūrkalnē filmēti masu skati Korejas filmai "My Way" par Otro pasaules karu. Abās filmās piedalījās arī liepājnieki, tostarp Liepājas teātra aktieri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti