«Lielo Kristapu» atklās ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" norisināsies no 23. līdz 26. februārim, un tās laikā festivāla mājās – kinoteātrī "Splendid Palace" notiks vairākas pirmizrādes, informēja organizatori.

"Lielo Kristapu" atklās 23. februārī kinoteātrī "Splendid Palace" ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm. Pulksten 18.00 pirmizrādīs Andreja Verhoustinska jaunāko dokumentālo filmu "Nr. 105555", kas vēsta par Salaspils memoriālu. Atklāšanas programmu turpinās Kristīnes Briedes jaunākā filma "Svārstības", kas ataino sieviešu ordinācijas situāciju Latvijā.

Andrejs Verhoustinskis ir filmas "Nr. 105555" režisors, operators un scenārija autors, un tās tapšanā piedalījusies arī māksliniece Paula Zariņa-Zēmane, skaņu režisors Pēteris Pāss. 30 minūtes garā filma tapusi studijā "Centrums" (producents Bruno Aščuks), un uz ekrāna redzamo pavada Kaspara Znotiņa balss. Aktieris lasa ieslodzītā Nr. 105555 dienasgrāmatu par piedzīvoto Salaspils nometnē 1944. gadā, un to ilustrē dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās: bērni un pieaugušie memoriālā ierodas pa vienam vai grupās, ieinteresēti skatās vai garlaikoti laiskojas, emocionāli reaģē vai vienaldzīgi distancējas. "Lielajam Kristapam" "Nr. 105555" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma".

Režisores un scenāristes Kristīnes Briedes jaunākās filmas "Svārstības" (75 min) operators ir Jānis Šēnbergs, komponisti – Sniedze Prauliņa un Rihards Zaļupe, filmas skaņu režisors ir Artis Lūsis, montāžas režisors – Andris Grants. Filmas producentes – Ieva Ūbele un Antra Gaile, filma tapusi, sadarbojoties studijām "Ruckas mākslas fonds" un "Baltic Balkan Productions". Filma "Svārstības" vēsta, ka Latvija ir teju vienīgā valsts pasaulē, kuras oficiālā luteriskā baznīca ir aizliegusi sieviešu ordināciju, lai gan pirms tam 20 gadu garumā sievietes veiksmīgi kalpoja par mācītājām. Daļa garīdznieču nespēj ar to samierināties un emigrē, lai veidotu pilnvērtīgu dzīvi citviet pasaulē, daļa ieņem otršķirīgus amatus Latvijas baznīcas hierarhijā un strādā par sludinātājām un mācītāja pienākumu izpildītājām. Tomēr vairākas teoloģes vairs nav ar mieru stāvēt malā. Rudīte, Dace un Agrita bruģē ceļu uz nākotni, kurā vieta pie altāra paredzēta arī sievietēm. Balvai  "Svārstības" nominētas četrās kategorijās: "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākais dokumentālās filmas režisors", "Labākais dokumentālās filmas operators" un "Labākais komponists".

25. februārī "Lielā Kristapa" programmā pulksten 10.30 "Splendid Palace" notiks animācijas filmu seanss bērniem, kurā gaidāma animācijas seriāla bērniem "Urga, Jo & Po" 1. sērijas pirmizrāde. Tas ir faktos balstīts zinātniskās fantastikas animācijas seriāls pirmsskolas vecuma bērniem, kura idejas, koncepcijas un scenārija autore ir Ilze Lasmane-Brože. Katra sērija ilgs sešas minūtes, pirmajā sezonā ieplānotas sešas sērijas, un tās studijā "Paēdis.lv" veido mākslinieks, animators un režisors Raitis Kalniņš, mūzikas autore un izpildītāja Sniedze Prauliņa un dziesmu teksta autors Edgars Šubrovskis. Seriāla producentes ir Ilze Lasane-Brože un Kristele Pudāne, skaņu ieraksta režisors ir Artis Lūsis, skaņas miksu veido Nauris Būda, un varoņu balsis pieder Madarai Botmanei, Eduardam Švānam, Jēkabam Reinim, Raitim Kalniņam, Ilzei Lasmanei-Brožei un Mārai Būdai. Urga ir ar vispārcilvēcīgām un nedaudz pārdabiskām spējām apveltīts supersuns, kura misija ir glābt nelaimē nonākušas dzīvnieku mazuļus. Glabšanas misijās Urgai palīdz nezināmas izcelsmes totēmdzīvnieciņi Jo un Po un ar asu prātu apveltītais kaktusiņš Spicais.

25. februārī pulksten 18.30 "Lielā Kristapa" īsfilmu seansā pirmizrādi svinēs Kristinas Martinukas "Augustā" (25 minūtes). Martinuka ir arī scenārija autore, operators – Emins Baltais, montāžas režisore – Olita Varpa, māksliniece – Jevgenija Zimoveca, kostīmu māksliniece – Iveta Vilne. Filmas grima māksliniece ir Jelena Pidjasa, komponists – Gatis Ziema, un skaņu režisori – Normunds Zalamāns un Jānis Eglītis. "Augustā" tapusi studijā "Forma Pro Films" (producente Svetlana Punte), un tās galvenā varone Lū sāk savu mīlestības, bēdu un pieņemšanas ceļojumu, jo ir zaudējusi savu līgavaini, bet nav pieņēmusi nāves nosacījumus. Balvai filma "Augustā" nominēta kategorijā "Labākā īsmetrāžas spēlfilma".

Kristinas Martinukas īsfilma "Augustā"
Kristinas Martinukas īsfilma "Augustā"

No 21. līdz 28. februārim "Lielajam Kristapam" veltīta programma visā pasaulē būs skatāma vietnē filmas.lv. Tajā būs trīs programmas: "Lielā Kristapa" 2021. gada laureātu filmas, "Lielā Kristapa" Mūža balvas laureāta, kinodramaturga Alvja Lapiņa filmu retrospekcija un "In Memoriam" Rolanda Kalniņa filmu retrospekcija.

Līdz 24. februāra pulksten 23.59 sabiedrisko mediju portālā LSM turpinās balsojums par "Lielā Kristapa" filmām. Visvairāk balsu saņēmušais kinodarbs saņems skatītāju balvu. Uz nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju simpātiju balvu šogad pretendē 24 filmas, kas nominētas "Lielā Kristapa" balvai filmu kategorijās.

"Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks 26. februārī, tiešraidē to translēs LSM un Latvijas Televīzija. Tiešraidi no pulksten 19.00 demonstrēs LSM, savukārt otro daļu – no pulksten 21.05 – gan LSM, gan LTV1.

Arī šogad "Lielajam Kristapam" nominētās vērtēs starptautiska žūrija: režisore Ilze Burkovska-Jakobsena, režisors Edmunds Jansons, režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas vadītājs Jānis Putniņš, kinokritiķe, FIPRESCI biedre Kristīne Simsone un goda locekle, aktrise Laila Robiņa (Laila Robins), ASV.

Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti