Kultūras ziņas

Sagaidi 2016. gadu kopā ar LTV!

Kultūras ziņas

"Ziemassvētku jampadracis" pārtapis izrādē

Noslēdzas Džemmas Skulmes jubilejas gads

Lielformāta foto izstāde noslēdz Džemmas Skulmes jubilejas gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgā Centrālās dzelzceļa stacija laukumā 29. decembrī drūzmējās paprāvs pulciņš ļaužu, jo, izskanot izcilās latviešu mākslinieces Džemmas Skulmes 90. jubilejas gadam, tur tika atklāta ikvienam pieejama brīvdabas foto izstāde “#Džemma90”.

Izstāde apvieno gada laikā fonda "Mākslai vajag telpu" rīkoto pasākumu foto liecības. Pasākumos liela nozīme bija jaunajiem māksliniekiem, kuri radīja mākslas darbus, iedvesmojoties no kāda Džemmas Skulmes veikuma. Viens no viņiem - Indriķis Ģelzis. Viņš savā tēlniecības darbā bija pievērsies mākslinieka personībai un uzdevumam sabiedrībā.

"Es nonācu pie idejas veidot mākslinieku tēlus no melniem aizkariem, kas kalpoja kā metafora, rāda mākslinieka būtību, kas mūsdienās, manuprāt, reizēm netiek novērtēta," stāsta Indriķis Ģelzis.

Šī gada garumā pati Džemma Skulme bija klāt gandrīz katrā viņai veltītā sarīkojumā, bet 29. decembra sals viņu pierunājis palikt mājās, siltumā. Par savām mājām sapņo arī fonds “Mākslai vajag telpu”, kas aizvien cīnās par iespēju izveidot muzeju, kur pastāvīgā ekspozīcija izvietot gan Džemmas Skulmes, gan citu pēckara un mūsdienu mākslinieku darbus.

Izstāde Stacijas laukumā būs aplūkojama līdz 25. janvārim. Kā foto izstādes atklāšanā norādīja fonda “Mākslai vajag telpu” padomes locekle Katrīna Leiškalne, arī nākamais, 2016. gads, būs dažādu mākslas pasākumu un izstāžu piepildīts.

Jau vēstīts, ka gada laikā fonda “Mākslai vajag telpu" vasaras mājā tika rīkotas septiņu latviešu jaunās un vidējās paaudzes mākslinieku personālizstādes un tajās ir izskanējušu tādi vārdi, kā Paula Zariņa, Kristians Brekte, Indriķis Ģelzis, Arnis Balčus, Raitis Hrolovičs, Krista Dzudzilo un Darja Meļņikova. Atzīmējot mākslinieces Džemmas Skulmes 90 gadu jubileju, katrs no autoriem būvēja savu personisku dialogu un meklējis veidus, kādos interpretē kanoniskā Skulmes mantojumā ietvertās idejas vai formālos risinājumus, skatītus mūsdienu kontekstā un attiecībā pret savu līdzšinējo radošo darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti