Panorāma

Jauni fakti par balsu pirkšanu Latgalē

Panorāma

Ukrainā notiek pašvaldību vēlēšanas

Kinooperators M.Zvirbulis

«Lielajā Kristapā» triumfē spēlfilma «Pa Pa» un dokumentālā filma «Ručs un Norie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar pamatīgu balvu birumu svētdienas, 25.oktobra, vakarā noslēdzās nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps". Par vietējiem "Oskariem" dēvētajā Latvijas filmu sacensībā lielākais akcents šogad bija uz dokumentālo kino un jaunajiem filmu profesionāļiem. Visvairāk balvu tika Ināras Kolmanes dokumentālajai filmai "Ručs un Norie" un Valērija Oļehno spēles īsfilmai "Pa Pa".

Šogad konkursam tika pieteiktas 87 filmas. Viena spēlfilma, 11 dokumentālās filmas, 21 spēles īsfilma, desmit animācijas filmas un 18 dokumentālās īsfilmas, kā arī 26 dokumentālās televīzijas filmas.

Balvas filmām tika piešķirtas sešās kategorijās, savukārt labākajiem kino profesiju pārstāvjiem - 15 kategorijās. Pirmo reizi "Lielais Kristaps" tika pasniegts arī televīzijas filmai.

Dokumenti

"Lielā Kristapa" laureāti

Lejuplādēt

3.53 MB

Ināras Kolmanes filma "Ručs un Norie" kļuva par šā gada "Lielo Kristapu" līderi, saņemot balvas par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu, režisoru, scenāriju un operatoru. Sirsnīgais stāsts par suitu sievas Marijas Steimanes un japāņu studentes Norie draudzību sagādājis daudz gandarījuma arī pašai režisorei.

"Varbūt tas ir tāds pagrieziena punkts, ka ne vienmēr filmas, kas ir labestīgas, ir banālas vai saldas. Es ceru, ka, pateicoties mūsu varoņiem, filma ir pietiekami vieda un aicinoša šobrīd, kad visiem ir grūti. Arī filmu veidotājiem ir grūti, un mums nemaz nebija tik viegli šo filmu veidot. Saprast, kas tad ir tās dzīves patiesās vērtības, un kāpēc tieši to, kas mums ir tik dārgs, mēs ikdienā aizmirstam vai atliekam uz vēlāku laiku," saka Ināra Kolmane.

No "Ruča un Norie" vien par četrām balsīm atpalika vēl viena ļoti spēcīga dokumentālā filma - Ievas Ozoliņas "Mans tēvs baņķieris".

Tā kā šā gada "Lielais Kristaps" notika mazāk nekā gadu pēc iepriekšējā konkursa, pretendentu trūkuma dēļ izpalika galvenā kategorija - pilnmetrāžas spēlfilma, akcentu pārnesot uz spēles īsfilmām. Te pie trīs balvām tika jaunā režisora Valērija Oļehno vēl studiju laikā tapušais darbs "Pa Pa". Tas stāsta par no izbijušā cietumnieka tēva centieniem atjaunot attiecības ar dēlu. Andra Keiša tēlojumu šai filmā atzina par labāko aktierdarbu. "Lielā Kristapa" atzinība Valērijam Oļehno, iespējams, būs grūdiens ceļā uz pilnmetrāžas kino.

"Esmu ļoti pārsteigts. Bet, zinot, cik darba un enerģijas esam ieguldījuši un pārvarējuši nepārvaramus šķēršļus, lai radītu šo filmu, ir ļoti patīkami, ka tā tika atzīta," norāda Valērijs Oļehno.

Jauni vārdi gan režijā, gan aktieru nominācijās bija viens no šā gada "Lielā Kristapa" galvenajiem akcentiem. Labākās aktrises balva tika Gunai Zariņai par lomu jaunās režisores Alises Zariņas īsfilmā "Normāli cilvēki". Tā ir iespēja palīdzēt jaunajiem, mācīties pašai un iepazīt paaudzi, kas veidos nākotnes kino ainu Latvijā, saka Guna Zariņa: "Es nejūtu, ka tā būtu kaut kāda ārkārtīgi cita paaudze. Vai arī es pati īsti nepieaugu kaut kādā mērā. Jāsaka, ka viņi tādā ziņā ir vecmodīgi un jūtelīgi cilvēki, ko es redzu arī no pārējām filmām."

Uzvarētājus šogad "Lielajā Kristapā" pirmoreiz noteica nevis kino kritiķu žūrija, bet vairāk nekā 400 nozares profesionāļu jeb "Lielā Kristapa" foruma balsojums, par ko nozarē lauza daudz šķēpu. Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma uzskata, ka vērtēšanas sistēmu vēl vērts pilnveidot, tomēr demokrātiskais balsojums spējis izkristalizēt spēcīgākās filmas.

"Nav nepatīkamu pārsteigumu, ka mēs mobilizējam savus tuvākos, visi spiež pogas un sabalso kaut ko. Gan Ināras Kolmanes "Ručs un Norie", gan Ievas Ozoliņas "Mans tēvs baņķieris", manuprāt, bija spēcīgākie spēlētāji dokumentālo filmu lauciņā, un šīs filmas dabūja dažādas balvas. Priecājos, ka demokrātija šoreiz izrādījās vieda," pauž Dita Rietuma.

Par vienu no emocionālākajiem brīžiem "Lielā Kristapa" ceremonijā kļuva daudzu izcilu Latvijas filmu operatora Mika Zvirbuļa godināšana, kurš arī balvas saņemšanā nezaudēja sev raksturīgo humora izjūtu. Savukārt skatītāju balvu izpelnījās filma "Pazust Latgalē" (režisors Kaspars Kursišs).

Kā iepriekš jau vēstīts, visspēcīgākā konkurence bija īsfilmu kategorijā, kur ir vislielākais filmu skaits ar izcilu latviešu aktieru piedalīšanos. Spilgtas šogad bija arī iesniegtās dokumentālās filmas.

"Lielā Kristapa 2015" laureāti:

  • Labākā aktrise - Guna Zariņa (filma "Normāli cilvēki");
  • Labākais aktieris - Andris Keišs (filma "Pa Pa");
  • Labākā īsmetrāžas spēlfilma - "Pa Pa" (režisors Valērijs Oļehno);
  • Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma - "Ručs un Norie" (režisore Ināra Kolmane);
  • Labākā animācijas filma - "Tornis" (režisors Māris Putniņš);
  • Labākā TV dokumentālā filma - "Arhitektes kaislība. Zaiga Gaile" (režisors un operators Andrejs Verhoustinskis);
  • Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma - "Kurši" (režisori Raitis Ābele un Lauris Ābele);
  • Labākā debijas filma - dokumentālā filma "Mans tēvs baņķieris" (režisore Ieva Ozoliņa);
  • Labākais scenārija autors - Ināra Kolmane ("Ručs un Norie");
  • Labākais īsmetrāžas spēlfilmas operators - Valdis Celmiņš (filma "Spoguļvīrs");
  • Labākais dokumentālās filmas režisors - Ināra Kolmane ("Ručs un Norie");
  • Labākais dokumentālās filmas operators - Andrejs Verhoustinskis ("Ručs un Norie");
  • Labākais īsmetrāžas spēlfilmas režisors - Valērijs Oļehno, ("Pa Pa");
  • Labākais animācijas filmas režisors - Edmunds Jansons ("Roņu sala");
  • Labākais animācijas filmas mākslinieks - Anu-Laura Tutelberga un Valdis Brože ("Laiks iet");
  • Labākais komponists - Pēteris Vasks ("Dieva putniņi");
  • Labākais skaņu režisors - Andris Barons ("Segvārds Vientulis");
  • Labākais montāžas režisors - Linda Olte ("Mans tēvs baņķieris");
  • Labākais grima mākslinieks - Baiba Grīna ("Dāmu paradīze");
  • Labākais kostīmu mākslinieks - Līga Krāsone ("Plenči");
  • Labākais filmas mākslinieks - Kristjans Suits un Elīna Milta ("Rīga 2041").
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti