«Lielais Kristaps» atklāts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

6. oktobrī kinoteātrī „Splendid Palace” ar režisora Jāņa Streiča godināšanu atklāts Nacionālais kino festivāls „Lielais Kristaps”. Atklāšanas ceremonijā Kultūras ministre Dace Melbārde pasniedza izcilajam režisoram balvu par mūža ieguldījumu kino mākslā. Festivāla atklāšanas filma būs restaurētā Streiča kinolente "Svešās kaislības".

""Lielais Kristaps” sāksies ar sava veida kulmināciju, jo tieši atklāšanas pasākumā mēs sumināsim Jāni Streiču. Tiks pasniegta gan mūža balva Latvijas, iespējams, visu laiku visslavenākajam un tautā vismīlētākajam kinorežisoram, gan izrādīta viņa filma „Svešās kaislības”. Tā ir skrupulozi restaurēta, līdz ar to šī filma, kas ir viena no labākajām Jāņa Streiča filmām – tā uzskata gan pats meistars, gan starptautiskie eksperti – būs tāds jaunatklājums,” uzsver Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Dita Rietuma par "Lielā Kristapa" sākumu
00:00 / 00:41
Lejuplādēt

Septiņu dienu laikā no 6. līdz 12. oktobrim skatītājiem būs iespēja uz lielā ekrāna noskatīties un jau kā konkurentus cīņā par balvām vērtēt nominētās filmas, iepazīties ar studentu filmu konkursa programmu, redzēt arī panorāmas programmu, kas sniedz pilnīgu ieskatu par šī brīža Latvijas kino situāciju. 

"Latvijas filmas šobrīd ir konkurētspējīgas un atpazīstamas pasaulē. “Lielā Kristapa” nedēļas ietvaros aicinām skatītājus kinoteātrī koncentrētā veidā noskatīties jaunākās Latvijas filmas, kas radītas lielajam ekrānam. Visu nominēto filmu seansus ievadīs diskusijas vai tikšanās ar filmu radošajām grupām, tā ir iespēja veidot dialogu starp filmu veidotājiem un skatītājiem," norāda festivāla producente Marta Bite.

Pirms vairākām filmām notiks diskusijas, kurās sarunas dalībnieki pievērsīs uzmanībai kādai ar konkrēto filmu saistītai tēmai, piemēram, pirms filmas “M.O.Ž.” seansa Viktors Freibergs vadīs sarunu par to, vai šausmu kino tikai biedē; pirms filmas "Pelnu sanatorija" Ivars Ījabs mēģinās noskaidrot, vai vēsture uz ekrāna ir vairāk īstenība vai tomēr fikcija; bet Eiropas Pirmās mākslas kino dienas ietvaros filmas “Ausma” seansu ievadīs kino kritiķes Dairas Āboliņas vadīta diskusija "Nacionālā kino potenciāls pasaulē".

Jau vēstīts, ka „Lielajā Kristapā” gaidāmas arī vairākas filmu pirmizrādes: dokumentālā filma „Visu laiku snieg” stāsta par ļoti gaidītās režisora Viestura Kairiša filmas „Melānijas hronika” tapšanu, „Kvanta kods” par zinātnieku Vjačeslavu Kaščejevu un viņa pasauli. Festivālā notiks divu kopražojuma pilnmetrāžas spēlfilmu pirmizrādes: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filma „Senekas diena” (Studija Lokomotīve) un Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmas „Karaliskā maiņa” (Film Angels Studio).

Šogad īpaši spēcīgs ir studentu filmu konkurss — studentu filmas varēs skatīties trīs vakarus, tās ievadīs „Kinoblogeru” diskusijas. Festivāla nedēļas sestdienas rītā notiks „Lielā Kristapa” animācijas izlases seanss bērniem, savukārt ērtā laikā un par draudzīgām cenām paredzēti filmu seansi senioriem, skolēniem un studentiem.

“Lielā Kristapa” filmu seansi un noslēguma ceremonija norisinās kinoteātrī „Splendid Palace”; nominēto filmu izlase būs skatāma arī kinoteātrī „Cinamon”.

"Es ticu, ka Jāņa Streiča filmogrāfija nekādā gadījumā nav uzskatāma par pabeigtu sarakstu, un es zinu, ka savās domās es neesmu viena. Jūsu filmas ir ierakstītas Nacionālajā kultūras kanonā, tās kalpo kā vaduguns jaunajiem censoņiem un vēl vairāk Jūsu filmas dzīvo tautas sirdī un tautas valodā, iedvesmojot ikvienu no mums būt labākiem cilvēkiem, būt labākiem latviešiem! Jūs nereti esat teicis, ka mēs neesam maza tauta. Un šis noteikti nav mazs, bet ir Liels Kristaps, un Jūs esat mūsu Lielais Streičs," apsveikuma runā sacīja ministre.

Pēc uzrunām un maestro Raimonda Paula uzstāšanās kā šīgada "Lielā Kristapa" pirmā tika demonstrēta Jāņa Streiča filma "Svešās kaislības" (1983), kas ar Nacionālā kino centra atbalstu restaurēta un ieskaņota latviešu valodā.

"Tas ir brīnums!"  —  par filmas "augšāmcelšanos" prieku neslēpa pats režisors.

Turpmākās septiņas dienas līdz 12. oktobrim skatītājiem būs iespēja uz lielā ekrāna noskatīties un jau kā konkurentus cīņā par balvām vērtēt nominētās filmas, iepazīties ar studentu filmu konkursa programmu, redzēt arī panorāmas programmu, kas sniedz pilnīgu ieskatu par šī brīža Latvijas kino situāciju. 

Nominētās filmas vērtēs Starptautiskā žūrija, kuras sastāvā šogad darbosies Latvijas un ārvalstu kino eksperti: Marina Adžadža (Maryna Ajaja), Sietlas Starptautiskā filmu festivāla pārstāve, Zane Balčus, FIPRESCI Latvija pārstāve, Rīgas Kinomuzeja vadītāja, Bruno Aščuks, producents, Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvis, Jānis Nords, režisors, Toms Maksorlijs (Tom McSorley), Kanādas Filmu institūta pārstāvis, Jūle Mare Rozīte, Traibekas Starptautiskā filmu festivāla pārstāve, Irma Simanskite (Irma Simanskyte), Lietuvas Nacionālā kino centra pārstāve.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti