«Lielā Kristapa» nedēļā - nominētās filmas, pirmizrādes, diskusijas un Streiča īpašie seansi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 23.septembra iespējams iepazīties ar Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps", kas notiks no 6. līdz 12. oktobrim, filmu un pasākumu programmu un iegādāties biļetes uz festivāla filmu seansiem, lsm.lv informē "Lielā Kristapa" producente Marta Bite.

Filmu un pasākumu programma veidota tā, lai skatītājs  varētu gūt priekšstatu par pēdējā laikā tapušajām labākajām filmām un profesionālo darbu kino nozarē, redzēt filmas vislabākajā kvalitātē un uz lielā ekrāna, piedalīties to vērtēšanā, vienlaikus arī uzzināt par kino veidošanas procesu; īpaša uzmanība šogad Lielajā Kristapā būs veltīta režisoram Jānim Streičam.

Godinot Latvijas kino meistaru Jāni Streiču jubilejā, Nacionālais kino centrs (NKC) ir restaurējis vienu no režisora spēcīgākajām filmām, tā uzskata arī pats meistars, „Svešās kaislības” (1983), kas pilnā krāšņumā, latviešu valodā būs skatāma „Lielā Kristapa” atklāšanā 6. oktobrī.

Festivāla programmā sadarbībā ar biedrību „Kultivators” pirmo reizi īpašajā seansā vājredzīgajiem, kurā uz ekrāna notiekošo darbību pavada balss komentārs, būs skatāma arī Jāņa Streiča filma „Mans draugs – nenopietns cilvēks” (1975).

Jānim Streičam šogad tiks pasniegta balva par mūža ieguldījumu kino mākslā.

Festivāla pamatprogrammā tiks demonstrētas „Lielā Kristapa” labāko filmu kategorijās izvirzītās spēlfilmas, dokumentālās filmas un animācija īpašos seansos ar radošās grupas piedalīšanos.

Jau vēstīts, ka šogad visvairāk balvai izvirzītas trīs spēlfilmas - Renāra Vimbas "Es esmu šeit", Lailas Pakalniņas "Ausma" un Dāvja Sīmaņa "Pelnu sanatorija".

„Lielajā Kristapā” gaidāmas arī vairākas filmu pirmizrādes: dokumentālā filma „Visu laiku snieg” stāsta par ļoti gaidītās režisora Viestura Kairiša filmas „Melānijas hronika” tapšanu. Pirms filmas pirmizrādes notiks diskusija sadarbībā ar studiju „Mistrus Media” par okupācijas perioda atspoguļošanu Latvijas kino.

Pirmo reizi uz lielā ekrāna tiks rādīta dokumentālā filma „Kvanta kods” par zinātnieku Vjačeslavu Kaščejevu un viņa pasauli. Šo seansu ievadīs diskusija par izglītību Latvijā, ko rīko Jura Podnieka studija sadarbībā ar „Iespējamo misiju” un Valsts izglītības attīstības aģentūru.

„Lielā Kristapa” programma skatītājiem piedāvā arī iespēju iepazīties ar mūsu tuvāko kaimiņu jaunākajām filmām — ārpus konkursa filmu programmā notiks divu pilnmetrāžas spēlfilmu pirmizrādes: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filmas „Senekas diena” (Studija Lokomotīve) un Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmas „Karaliskā maiņa” (Film Angels Studio).

„Lielā Kristapa” noslēguma ceremonija norisinās 12.oktobrī kinoteātrī „Splendid Palace” un to tiešraidē rādīs Latvijas Televīzija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti