Labrīt

NBS komandieris: Latvijā notiekošās starptautiskās militārās mācības nav atbilde Krievijai

Labrīt

Re:Check: Covid paštesti skolēniem; Šlesers informē sekotājus

Man ārkārtīgi patīk mans darbs. ''Lielā Kristapa'' mūža balvas laureāte Ieva Kundziņa

«Lielā Kristapa» mūža balvas laureāte Ieva Kundziņa: Lielākā veiksme – strādāt darbu, kas patīk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Visu mūžu esmu strādājusi darbu, kas man ārkārtīgi patīk, – atzīst kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, piebilstot, ka tā cilvēkam ir ļoti liela veiksme. Šonedēļ Ieva Kundziņa saņems nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" par mūža ieguldījumu filmu mākslā. Kino viņa ienāca 1966. gadā ar filmu "Noktirne", pēc tam ir veidojusi kostīmus gandrīz 40 filmām, daudzas no tām pieder mūsu zeltam fondam.

"Lielā Kristapa" skatītāju balsojums

Piedalies nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju balsojumā! Izvēlies savu favorītu un balso reizi dienā līdz 25. februāra pulksten 23.59.

Skatītāju balsojuma uzvarētāju paziņos “Lielā Kristapa” balvu pasniegšanas ceremonijā 27. februārī.

1966. gadā pirmizrādi piedzīvoja filma "Noktirne", kas ir skaudrs latvieša un francūzietes mīlas stāsts uz Spānijas pilsoņu kara fona.

Tieši šī tērpu ziņā ļoti sarežģītā filma bija Ievas Kundziņas debija filmu mākslā, var pat teikt – ugunskristības, stāsta Kinematogrāfistu savienības vadītāja Ieva Romanova: "Viņas pirmā filma "Noktirne" ir jau hrestomātiski ievērojama filma. Tajā pirmo reizi pēckara laikā bija ārzemju aktrise. Galvenajās lomās bija poļu aktrise Pola Raksa un Gunārs Cilinskis. Darbība notika Spānijas kara laikā, un šī jaunā māksliniece tika ar to galā. Pēc tam viņa ir bijusi māksliniece vēl 40 filmās, ļoti daudzās teātra izrādēs, operu uzvedumos, opersvētkos, dažnedažādos konkursos, rēvijās. Viņa ir padarījusi patiešām ārkārtīgi daudz."

Ievai Kundziņai talants šūpulī ielikts no ģimenes, jo viņas tēvs bija gleznotājs un scenogrāfs Pēteris Kundziņš, un viņa izauga ar krāsu un terpentīna smaržu un pārliecību, ka gleznot un zīmēt ikvienam cilvēkam ir gluži pašsaprotama lieta.

Gluži likumsakarīgs ir viņas izglītības ceļš – vispirms Lietišķās mākslas vidusskola, tad Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļa.

Ieva Romanova uzsver, ka Ievas Kundziņas radošo darbību raksturo izcila gaume, asprātība un arī drosme, viņai piemīt ļoti laba tēlu, stila, krāsu un formas izjūta, viņa labi pazīst kā kostīmu vēsturi, tā mūsdienu modi: "Tā ir ārkārtīgi augsta latiņa, tās ir mākslas iemaņas, un mēs tiešām pateicamies viņai par šo darbu un tāpēc mēs viņu godināsim. "Kristapa" laikā "Splendidā" mēs gatavojam arī Ievas Kundziņas skiču izstādi."

Ar "Lielā Kristapa" balvu savulaik jau novērtēts Ievas Kundziņas darbs filmās "Puika" un "Saulessvece".

Lai saprastu, cik daudzveidīgs ir viņas veikums, atliek nosaukt kaut vai tikai nedaudzas filmas – to vidū "Elpojiet dziļi", "Ceplis", "Dāvana vientuļai sievietei", "Agrā rūsa", "Sprīdītis".

Viņa pati Latvijas Radio raidījumam "Monopols" atzīst, ka ir no tiem laimīgajiem cilvēkiem, kuri visu mūžu ir varējuši darīt savai sirdij vistīkamāko darbu:

"Man mans darbs ārkārtīgi patīk, es to daru ar entuziasmu, ielieku visu enerģiju un savas zināšanas. Arī nojautu.

Bet galvenais ir tas, ka man šis darbs patīk, un man liekas, ka tā ir viena no mana mūža lielākajām veiksmēm, ka es visu mūžu esmu varējusi strādāt darbu, kas man ārkārtīgi patīk."

Kā kostīmu māksliniecei Ievai Kundziņai ir daudz krāšņu stāstu par kino tapšanas aizkulisēm, piemēram, kādas ēsmas padomju laikos vajadzēja izmantot, lai iegūtu filmai veikalos neesošas lietas: "Tajos laikos, piemēram, bija ļoti grūti nopirkt stilīgu vīriešu putekļu mēteli vai jaku, tās visas bija problēmas. Un tad, ejot uz lielajām apģērbu bāzēm, vajadzēja paņemt līdzi kādu populāru aktieri, jo tad ar sajūsmu un centību noliktavas darbinieces nesa rādīt jauno produkciju. Tur bija ungāru, poļu, arī japāņu apģērbi. Un visveiksmīgākais iepirkums bija, ja mēs paņēmām līdzi uz bāzi Gunāru Cilinski. Jo bija filmas, kur viņu vajadzēja apģērbt, un tad viņš bija arī ar mieru atbraukt līdzi arī uz noliktavu, un tad varējām izvēlēties putekļu mēteli gan Gunāram, gan pārējiem filmas galvenajiem aktieriem."

Nacionālās balvas "Lielais Kristaps" notikumi sāksies ceturtdien, 24. februārī, bet balvu pasniegšanas ceremonija būs svētdien, 27. februārī, kad arī Ieva Kundziņa saņems balvu par mūža ieguldījumu filmu mākslā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti